Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Övrig bostad
  [Adress] => Egil TB368
  [Område] => Liljeholmen
  [Våning] => 
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 195 + 150 kvm
Säljarens cirka-uppskattning
Om arean är av betydelse ombeds ni kontrollera denna själva innan köp. [Tomtareal] => [Avgift] => 6 500 kr/mån Stockholms hamn-hyra (företagsabonnemang d.v.s. exkl. moms) 96.800 kr inkl. moms/år. [Pris] => 4 500 000 kr (bud) )

Egil TB368

ETT UNIKT LIV PÅ VATTEN - HUSPRÅMEN EGIL

TEXT: HENRIK FOTO: SYLWAN STYLING: YNGFALK

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Övrig bostad
Adress
Egil TB368
Område
Liljeholmen
Rum
5 rum och kök
Area
195 + 150 kvm
Säljarens cirka-uppskattning
Om arean är av betydelse ombeds ni kontrollera denna själva innan köp.
Avgift
6 500 kr/mån Stockholms hamn-hyra (företagsabonnemang d.v.s. exkl. moms) 96.800 kr inkl. moms/år.
Pris
4 500 000 kr (bud)

Driftskostnader

El
30 625 kr/år
VA
11 766 kr/år
Renhållning
2 547 kr/år
Försäkring
5 500 kr/år
Total driftskostnad
50 438 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Drift inkl. moms. Hushållsel inkl. uppvärmning. Försäkring via "Säkra".

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vinterviken
Ströva runt i Alfred Nobels gamla dynamitkvarter, här finns trevliga vyer och ett uppskattat café.
Årstaviken
Fina promenadstråk erbjuds här.
Hornstull
En levande del av Södermalm med marknader och gott om shopping.
Långholmen
En fin och historisk del av Stockholm med mycket att se.

Arkitekturen

Arkitekt: Lastpråm 1898

Pråmen Egil TB368 byggdes 1897-1898 i Gävle och är en lastpråm i grunden. Skrovet är byggt i stål och nitat, med en längd på 34 meter samt en bredd på 7 meter. Det finns gamla fotografier på pråmen som visar att det fanns en mindre styrhytt. Nuförtiden, efter skeppshantverkarens ombyggnad, finns en överbyggnad av trä med ett plåttak. Ytterväggarna till denna består av målad byggplyfa. Färgsättningen är vit med ljusgår fönsterfoder. Skrovet är ljusgrått upptill och svart nertill. Bottenskrovet är betongsprutat med armering i. Betongen går cirka en meter över vattenlinjen där den möter den ljusgrå färgen.

FÖRENINGEN

Fakta & information (Egil)

Tekniska data

Fartygets namn: Egil TB368. Fartygstyp: Pråm. Längd: 34 meter. Bredd: 7 meter. Signalbokstäver: SDGH. Fönster: 2-glas (2010). Tak: Plåt. Bjälklag: Trä och stål. Skrov: Stål. Ventilation: Självdrag. Uppvärmningssystem: Luft-vatten värmepump. Elpanna 9 kW (NIBE). Väggar och tak på nedre däck är sprutisolerade med polyretan. Vid en besiktning 2008 på Tenövarvet framkommer följande information. Skrovet är byggt i stål och nitat. Lastrummet saknar vattentäta skott. Det finns en förlig och en aktre pumpgrop som båda har en 380 volts länspump. Pumparna har god kapacitet och får sin elektricitet från två av varandra oberoende säkringar. Det innebär att om ena pumpen till exempel skulle stanna p.g.a. att det kommer in smuts i impellern, så finns det ström till den andra pumpen även om säkringen går. Läs besiktningsutlåtandet från 2008 för mer info. Vid en dykning 2021 gjordes en inspektion och rengöring av skrovet.

Nuvarande ägares underhåll 2009-2011

Ny elcentral. Nytt värmesystem (Nibe VVM 300 och Nibe värmepump FIGHTER 2025-8). Nytt avloppssystem med avloppskvarn (Flygt Micropac 5/7) kopplat till Stockholms avlopp. Båthiss installerad 1 500 kg (Green Marine). Målning och underhåll löpande. Badrum och toalett. Nya blandare till handfat och dusch. Nya handfat. Kök, nya vitvaror och ny köksinredning. Nedre plan. Nya väggar och tak. Golv renoverat och betsat. Två nya rum inredda (filmrum och förråd). Ny belysning och dragning el. Braskamin installerad. Måttbeställd glaslanternin 3*6 meter. Ny ytterdörr. Entréplan. Trägolv renoverat och betsat. Väggar och tak målade. Ny belysning och eldragning. Braskamin installerad. Övre plan. Trägolv renoverat och betsat. Väggar och tak målade. Ny belysning och eldragning. Braskamin installerad. Nytt akterdäck med golv, tak och braskamin.

V/A & sophämtning

Vatten via två vattentankar på nedre däck som fylls på via stadens brandpost. Avloppsanslutningen är kommunal tillsammans med grannar längs kajen. V/A är kopplat till stadens nät i samförstånd med Stockholms Hamn. Vattenpost med utrustning hyrs av Stockholm Vatten & Avfall. Avlopp betalas en gång årligen till gemensam anläggning där Stockholm VA är mottagare (1000 kr/år). Hamnen varken ansvarar för eller underhåller pråmens v/a-försörjning eller el och telefoni. Sophämtning anordnas och sker i samförstånd med Stockholms Hamn.

Elanslutning

Stockholms Hamn har elskåp på kajen. Nuvarande ägares avtal innebär 1,59 kr/kWh inkl. nätavgift, energiskatt och avgift för elcertifikat.

Bredband och TV

Man får teckna ett eget mobilt bredband.

Parkering

Parkeringsmöjligheter finns på andra sidan gatan, uppskattningsvis 1.200 kr/mån.

Båtplats för fritidsbåt

Pråmen är utrustad med en egen båthiss vilket torde överträffa andra möjliga båtplatser i detta avseende.

Kajplatsen hos Stockholms Hamn

Egil är förtöjd via ett företagsabonnemang. Läs i annonsen bifogat hamnavtal för bestämmelser. Stockholms Hamn uppgav i augusti 2021 att inget nytt avtal om kajplats behöver tecknas om själva bolaget som äger pråmen säljs. Men om enbart pråmen byter ägare så ingår inte avtalet om kajplats per automatik. Stockholms Hamn behöver då all info om det nya företaget/ägarna samt uppgifter om vilken verksamhet man önskar bedriva. Efter detta görs en gemensam bedömning och kreditkontroll av företaget.

Kommersiellt syfte

Fartyget får endast användas för kommersiellt syfte hos Stockholms Hamn.

Mantalsskrivning

Man kan inte mantalsskriva sig på huspråmen och tekniskt sett är det inte ett boende.

Skatter

Man kan inte överföra reavinstskatt från tidigare försäljningar vid köp av husbåt. Nuvarande ägare har inte belastats av några skatter.

Pantsättning

Eftersom Egil TB368 har en längd som överstiger 24 meter så är det möjligt att ta ut inteckningar i fartyget. Detta enligt Transportstyrelsen (Sjöfartsregistret).

Bygglov

Ett beviljat bygglov finns avseende fast förtöjning av pråmfartyg för studio och galleri, Liljeholmshamnen. Läs bilaga om bygglov.

OMRÅDET

Läget invid Liljeholmskajen innebär en kort promenad till Södermalms utbud, alltmedan Liljeholmen bjuder på allsköns kommunikationer samt gedigna shoppingmöjligheter via Liljeholmsgallerian. Varför inte promenera till Gröndal med dess charm och trevliga fik. Vinterviken och Årstaviken erbjuder vackra promenadstråk och en annan kulturmiljö är förstås Långholmen som du når via Södermalm. Om läget inte känns helt hundra så kan du alltid bogsera bort Egil till en annan del av Sverige. Kom dock ihåg bestämmelserna för bygglov i och med fast förtöjning av ett stort fartyg.