Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bellmansgatan 32
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 69 + 10 kvm
Enligt uppmätning
Enligt lägenhetsutdrag är det 2 rok [Tomtareal] => [Avgift] => 4 071 kr/mån Inkl. vatten och bredband fiber via Stockholms stadsnät ( Upp till 1 000 Mbit/s) )

Bellmansgatan 32

SNYGG ETAGELÄGENHET MED KAKELUGN OCH TAKTERRASS MOT SYDVÄST

TEXT: MURÉN STYLING: LINGSELL FOTO: LAYE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bellmansgatan 32
Område
Södermalm
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2,5 rum och kök
Area
69 + 10 kvm
Enligt uppmätning
Enligt lägenhetsutdrag är det 2 rok
Avgift
4 071 kr/mån Inkl. vatten och bredband fiber via Stockholms stadsnät ( Upp till 1 000 Mbit/s)

Driftskostnader

El
10 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
12 000 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bistro Sûd
Söders Hjärta
Racamaca
Cafe Cuvée
Organico

Arkitekturen

Arkitekt: 1883 - 1884 Carl Cederström

Den 19 oktober 1883 sålde mamsellerna Augusta Charlotta och Emelie Mathilda Fröberg tomt nr 4 i kvarteret Småland till byggmästaren Johannes Johansson, som lät avriva tomten med den äldre bebyggelse som fanns där. Strax innan hade han ansökt om att få uppföra ett fyravånings stenhus i form av ett gathus och ett lägre gårdshus innehållande stall, vagnshus och tvättstuga, ritat av arkitekt Carl Cederström. Byggnadslovet utfärdades redan innan Johansson var ägare av fastigheten. Huset stod klart i september 1884 och några veckor senare såldes det vidare till nästa ägare. 1912–1913 byggdes gårdshuset på med två våningar. 1928 installerades wc i en del av lägenheterna. 1958–1960 fasadrenoverades fastigheten och en del av fasadens utsmyckningar avlägsnades. Det nuvarande huset har en sju fönsteraxlar bred gatufasad med kraftigt rusticerad bottenvåning, med avtagande rusticering på våningsplanen uppåt och med horisontella våningsband mellan de två första våningsplanen. Entrén till byggnaden utgörs av en bred, välvd portal mot nordost och den leder in i ett vackert bemålat trapphus. (Källa: Brf Småland 4 och 5:s hemsida). Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Småland 4 och 5

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Småland 4 och 5 i Stockholms kommun och Brf Småland 4 och 5 består av 26 lägenheter med bostadsrätt (1 448 kvm). Föreningen är en s k äkta bostadsrättsförening och registrerades 1979-11-12.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder enligt årsredovisningen 2020 är 6 840 000 kr vilket ger en belåning på 4 724 kr / kvm bostadsrättsyta att jämföra med snittet på Södermalm som ligger på ca 6 000kr/kvm. Inga avgiftshöjningar är planerade.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Brandkontoret.

Urval renoveringar

1973 Nya eldragningar, stambyte (de byts kontinuerligt vid ombyggnader, 2021 beräknas alla stammar vara bytta). 1995 Rökkanaler renoverade 1996 Nya varmvattenberedare i båda husen. 1997 Fönster målade 2002 Alla fasader renoverade. 2008 Vindarna inredda i 34:an. 2010 vindarna är inredda i 32:an. 2012 Tvättstugan renoverades. 2016 Sotning. OVK åtgärder och efterkontroll. 2019 Fönster mot gården renoverades.

Planerade renoveringar

2021 Just nu renoveras alla fönster på innergårdshusen och mot gatan. Klart om 4 veckor och inom kort så byts innergårdsbrunnen. 2022 Planeras en trapphusrenovering och i samband med det nya säkerhetsdörrar.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning sköts av Nabo AB. Fasighetshjälpen Peter Lindgren AB sköter fastighetsförvaltningen och städar trapphus/soprum och tvättstugan.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV via Sappa eller via visat och bredband fiber via Stockholms stadsnät.

Förråd

Tillhörande lägenhet har ett källarförråd om ca 6 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård med växter och trädgårdsmöbler och en gemensam tvättstuga på gården med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp. Det finns även ett soprum för avfall och återvinning. Grovsopor hämtas minst en gång om året i samband med gårdsfixardag. I källaren under Bellmansgatan 32 finns en samlingslokal, pingisbord och snickarbod. Cykelställ finns på gården.

Juridisk person/Delat ägande

Juridisk person godkänns inte men föreningen godkänner delat ägande

Kontroll

Kontroll: Ovanstående grundas på information, sep 2021 från styrelsen, årsredovisningen 2020 samt från stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i slutet av lilla Bellmansgatan som vid kvarterets slut ändar med en trappa som leder upp till Fredmansgatan och Kvarnberget. Här råder lugnet, men staden finns nära inpå när man vill ha den. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Atmosfären i området kring Mariatorget är genuint trivsam, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.