Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 21
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 3 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 56 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 911 kr/mån Inkl. värme, vatten & bredband. )

Klippgatan 21

TOPPRENOVERAD TVÅA MED VACKRA MATERIAL I TRÄ & MARMOR INTILL VITA BERGEN

TEXT: BECK REMNES FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 21
Område
Södermalm - Sofia
Våning
3 av 5, ej hiss
Rum
2 rum
Area
56 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 911 kr/mån Inkl. värme, vatten & bredband.

Driftskostnader

El
1 215 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
3 515 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

• Pom & Flora
• Kajsa i parken
• Parkteatern
• Nytorget
• Vitabergsparken

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1924

ARKITEKT: SVEN WALLANDER, 1924

Arkitekten, tillika en av HSB:s grundare, Sven Wallander ritade huset i korsningen Klippgatan 21 & Skånegatan 105 i tidens nyklassicistiska stil med en kungsvåning överst. Gatufasaderna har fyra särpräglade mycket vackra burspråk med nationalromantiska drag som ger ett lite kontinentalt och påkostat intryck åt fastigheten där den stoltserar på Skånegatans högsta punkt. Bostadsrättsföreningen Kopparn är sedan år 1995 en fristående förening som emellertid tillkom redan år 1924 som HSB:s första bostadsrättsförening. Föreningen har en gemensam, prunkande innergård som sköts av medlemmar. På somrarna finns utemöbler och grill, gröna träd och blommande rabatter. Balkonger finns i trapphusen mellan våningsplanen.

FÖRENINGEN

Brf Kopparn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kopparn i Stockholm en äkta förening och består av ett flerbostadshus på fastigheten Kopparn 6. Föreningens fastighet är belägen vid Skånegatan och Klippgatan intill Vitabergsparken och Sofia kyrka. Föreningen består av 55 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lokal upplåten med bostadsrätt. Den totalt boytan på bostadsrätter är 1 941 samt 40 kvm som utgör lokalyta. Föreningen registrerades den 28:e mars 1924 och var då HSB:s första förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av SBC.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas medlemsförsäkring. I försäkringen ingår ansvarsförsäkring för styrelsen.

Urval renoveringar

Portrenovering, 2019. Ny undercentral, energideklaration, 2018. Under åren 1991-1995 skedde en omfattande renovering och modernisering av de flesta betydande områdena av fastigheten. Då renoverades tak, fasad, fönster, tvättstuga och trapphallar. Elstigar byttes även.

Kommande renoveringar, stambyte

Föreningen planerar för ett komplett stambyte i fastigheten under 2022. Ett upphandlingsunderlag har tagits fram under året och för tillfället inhämtas offerter från entreprenörer. Föreningen har under de senaste åren förberett sig väl för stambytet genom höjda avgifter och ökad amorteringstakt. Det innebär att föreningen står väl rustad ekonomiskt. Badrummen kommer att finansieras av föreningen och få en god standard med kalel, klinkers och porslin. Dessutom kommer medlemmarna erbjudas möjlighet att välja material mot extra kostnad. I vissa lägenheter kommer även alternativa planlösningar erbjudas mot extra kostnad. Köken kommer påverkas mindre och återställas efter stambytet. Stämmobeslut om kontraktering skall tas Q1 2022. Förutsatt att detta är positivt kan det förväntas ta ca 3 mån till byggstart. Förutsatt att detta är positivt förväntas byggstart ske inför sommaren. Beräknad tid är ca 10 mån för samtliga tre trappuppgångar med en genomgångstid om ca 6-8 veckor per lägenhet. Provisorier som duschar och toaletter kommer tillhandahållas för att möjliggöra kvarboende, men det är rekommenderat att evakuera lägenheten de 3–4 första veckorna. Se föreningens hemsida för ytterligare information, www.kopparn.se.

Det finns inga andra större renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen har en låg skuldsättning om ca 1 560kr/kvm boyta och en kassa på ca 2 Mkr. Enligt konsultförstudie kommer kostnaden för stambytet vara ca 19 milj inkl moms och konsultkostnader. En miljon är då avsatt till oplanerade extrakostnader. Föreningen har i nuläget inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen nyttjar en lummig innergård med planteringar och sittgrupper. I källaren finns även en gemensam tvättstuga som är utrustad med tre maskiner, torktumlare och två torkskåp. Medlemmarna disponerar även en samlings-/övernattningsrum som i dagsläget är stängd fram till att stambytet genomförts. Det finns även ett cykelrum. Trappstädning sköts av medlemmarna. Enskilt hushåll städar sitt trapphus ca 2 gånger per år. Medlemmarna disponerar över vindsförråd. Hiss finns från portuppgången 105A varifrån man via en övergång på våning 5 enkelt når vindsförrådet. Det anordnas höst- & vårstädningar av gemensamma utrymmen och gården.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften

Värme & V/A ingår i avgiften. Det tillkommer även ett obligatoriskt tillägg om 99kr/månad för bredband via Ownit. Fiber finns anslutet till huset, levereras av Stokab

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om 2,5% av aktuellt prisbasbelopp. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av aktuellt prisbasbelopp vid finansiering genom lån. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning samt i enligt villkor i stadgarna.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns om minst 10%. Delägande av person som er bor i huset godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-11-29, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Föreningens hemsida: www.kopparn.se.

OMRÅDET

Klippgatan ligger på en kulle, i höjd med Vitabergsparken och dess grönområde. Här är det mysigt att promenera eller ta med picknick ut på en filt. Lite längre bort finns också Hammarbykanalens fina promenadstråk tillsammans med Årstavikens badbryggor, medan Fåfängan och dess utkiksplats (med fantastiska solnedgångar) väntar åt andra hållet. Området går att räkna till Södermalms lugnaste kvarter med Sofia kyrka och de röda trähusen från tiden när Stockholm formades. Två närbutiker ligger runt knuten och underlättar i vardagen. Om somrarna spelar parkteatern i Vitabergsparken med fri entré. Här hittas också Kajsa i parken, ett lunch- och glasställe med mysig uteservering. I din direkta närhet hittas även det omåttligt populära caféet Pom & Flora där det går att få lyxfrukost och gott kaffe varje morgon. Tar du backen ner till Nytorget väntar fler caféer, restauranger och barer. Här finns mycket shopping längs med Götgatsbacken, i Skrapan och Ringens centrum tillsammans med utspridda vintage- och secondhand butiker i varje hörn. Bra kommunikationer finns också med både Skanstulls och Medborgarplatsens tunnelbana på promenadavstånd, samt bussar.