Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sköntorpsvägen 9
  [Område] => 
  [Våning] => 1 av 8, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 897 kr/mån Ink. värme, vatten och bredband (via Stockholms stadsnät ) )

Sköntorpsvägen 9

VÄLPLANERAD OCH VACKER FUNKISTREA MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sköntorpsvägen 9
Våning
1 av 8, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
71 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 897 kr/mån Ink. värme, vatten och bredband (via Stockholms stadsnät )

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 771 kr/år
Total driftskostnad
6 771 kr/år

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sture Frölén 1947

Bostadshuset på Sköntorpsvägen 9, fastigheten Fegen 2, ritades 1946 av arkitekt Sture Frölén. Frölén har ritat många namnkunniga byggnader i Stockholm med omnejd, bland annat Kungliga Tennishallen, Solna Centrum och Huddinge kommunhus. Hans hus kännetecknas av stil och elegans, med sinne för detaljer och fina planlösningar. Sture Frölén fick till och med en OS-medalj i arkitektur vid OS i London 1948 som var det sista olympiska spel där det också tävlades i arkitektur och andra konstarter. Fegen 2 är ett punkthus i åtta våningar som ligger placerat på en höjd omgivet av parkmark och med flera likartade punkthus i omgivningen. Huset har ursprungliga balkonger med sinuskorrugerade fronter och ursprungliga fönster som utvändigt plåtats in.

FÖRENINGEN

Brf Fegen 2

Antal lägenheter och lokaler

Brf Fegen 2 består av 32 lägenheter varav 29st med bostadsrätt (2029 kvm) och 3 st med hyresrätter (210 kvm). Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening och äger fastigheten Fegen 2, bebyggd med ett punkthus om 8 våningar. Föreningen registrerades 2007.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Ekonomi

De långfristiga skulderna vid årsskiftet 2020/2021 uppgår till ca 10 650 000 kr vilket ger en belåningsgrad på ca 4 757 kr/kvm boyta. Föreningen har en kassa på ca 900 000kr.

Avgift

I avgiften ingår värme, vatten och bredband (via Stockholms stadsnät). Avgifterna har varit oförändrade sedan 2012 och föreningen har nu precis genomfört en sänkning av avgifterna med 11%.

Gemensamma utrymmen

En fräsch och fin nyrenoverad tvättstuga med fönster som ligger på markplan. Tvättstugan har två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och mangel. Föreningen har därutöver en gästlägenhet med pentry, bäddsoffa och två sängplatser, wc och dusch och kostar 200kr/dygn. Det finns också ett gemensamt cykelutrymme och för den intresserade så finns odlingslotter på baksidan av huset.

Parkering och garage

Det finns två varmgarage och 7 parkeringsplatser, för nuvarande är det kö. Kostnad för parkeringsplatserna är 750kr/månad och för varmgarage 1 500kr/månad.

Urval renoveringar

2009 Stambyte, samt renovering av tvättstuga, trapphus och övriga gemensamhetslokaler. 2011 Renovering av värmecentral Aktuella renoveringar. 2012 Renovering av fasad, tak och fönster. 2013 Asfaltering av ytor kring fastighet, installation av brandklassade dörrar på entréplanet. 2015 Renovering av hyreslägenheter, återställande av skyddsrum, anslutning till fiberbredband, byggnation av trädgårdsbord. 2016 Reparation och sanering av avloppsrör under fastighet. Utredning med energianalys av fastigheten för att kunna minska kostnader för energiförbrukning, förbättra luftkvaliteten i bostäderna samt föreningens miljöpåverkan genom ett minskat C02 utsläpp. Förstudie avseende omvandling av tidigare piskbalkong till en mindre lägenhet. 2017 OVK. 2018 Driftagande av energiprojektet FEKA som omfattar bergvärme och FX-ventilation (återvinning av värme ur frånluften) vilket kraftigt sänkte kostnaden för uppvärmning och gjorde föreningen oberoende av fjärrvärme. Inspektion och kontroll av alla fönster i huset. 2019 Underhållsåtgärder inkl utvändig målning av alla fönster. 2020 Installation och driftagande av IMD-EL (Gemensamt abonnemang för alla boende som beräknas minska deras kostnader för egen elkonsumtion), Installation av porttelefonsystem, trådlöst seriekopplade brandvarnare i trapphuset och nya brandvarnare till alla boende, införande av separata sopkärl för matavfall, en hyreslägenhet har ombildats till bostadsrätt och sålts av föreningen.

Planerade renoveringar

2021 installation av solpaneler på taket, underhållning av trapphuset samt ett par biutrymmen, förbättring av belysningen i trapphuset, byte till ny ekonomisk förvaltare.

Förråd

Tillhörande lägenheten finns två förråd, ett större på vinden som är ca 4 kvm med sluttande tak samt ett mindre förråd (0,8m*0,7m) på bottenvåningen med takhöjd på 2,20 m (som förr var en matkällare)

Bredband och kabel-tv

Bredband via Stockholms stadsnät (700/700 Mbit/s) och som ingår i avgiften. Kabel TV via ComHem.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service Stockholm AB. Den tekniska förvaltningen har sköts av styrelsens ledamöter medan allmän fastighetsskötsel med rondering har hanterats av ADB Fastighetsservice AB som även utfört reparationer enligt avropsavtal. Städning och gemensamhetsutrymmen har ombesörjts av Städpoolen AB.

Försäkring

Fattigheten är fullvärdeförsäkrad i Nordeuropa Försäkring. Försäkringen inkluderar bostadsrättstillägg för alla medlemmar.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem men godkänner delat ägande.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift får max uppgå till 2,5 % av gällande prisbasbelopp och pantsättningsavgiften får maximalt uppgå till 1 % av gällande prisbasbelopp. Överlåtelseavgiften betalas av förvärvaren och pantsättningsavgift betalas av pantsättaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från hemsidan, stadgar, årsredovisningen samt föreningens ordförande, maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Sköntorpsvägen kan man njuta av att bo nära stan, men i ett lugnt område, med många barnfamiljer och ett stort antal bra parker för barnen att leka i. Det är bra kommunikationer med busshållplats just utanför porten och med endast en kort promenad till Gullmarsplan där det finns tunnelbana, bussar och tvärbana. Årsta torg, som var det första förortscentrumet som byggdes i Sverige (ritat av bröderna Erik och Tore Ahlsén och stod klart 1953) med vision av ett lokalsamhälle med full service för individen som samtidigt en mötesplats, bjuder än idag på trivsam småstadskänsla med små butiker, bibliotek, teater, Folkets Hus och konstnärliga utsmyckningar. Vid det lokala centrumet Sköntorpsplan finns bland annat bageri och café Spiga Madre. Matbutiker i närheten är bland annat Ica Nära på Sköntorpsvägen och Hemköp vid Gullmarsplan. Globen Shopping ligger också på nära avstånd.