Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 15A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns, i B-uppgången.
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 34 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 202 kr/mån inklusive värme och vatten. En obligatorisk kostnad för bredband och tv från Ownit tillkommer om 330 kr/mån. )

Heleneborgsgatan 15A

VID LÖNNENS BLADVERK - VARM ENRUMMARE MED STOR BALKONG I SÖDERLÄGE

TEXT: BECK REMNES STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 15A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
3 av 6, hiss finns, i B-uppgången.
Rum
1 rum
Area
34 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 202 kr/mån inklusive värme och vatten. En obligatorisk kostnad för bredband och tv från Ownit tillkommer om 330 kr/mån.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
5 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Badbryggorna på Reimers och Långholmen
Skinnarviksberget/Mariaberget
Med utsikt över Stockholm
Lasse i Parken
Promenader längs Södermälarstrand
Tapas på Las Ramblas

Arkitekturen

Arkitekt: 1910 A. Bergman

Fastigheten byggdes år 1910-1911 och ritades av arkitekt Axel Bergman, och A. Broman och L. Åman var byggherrar för projektet. Brf Hembryggeriet är en välmående bostadsrättsförening som bildades år 2009 och består av fastigheterna på adresserna Heleneborgsgatan 15, 15A och 15B. Föreningen har 31 lägenheter och tre lokaler. Namnet Hembryggeriet kommer av att just ett bryggeri hade sin verksamhet i fastigheten fram till år 1941. Bryggeriet bryggde öl klass II, svagdricka och läskedrycker. Andra världskriget slog dock hårt mot bryggerinäringen i Stockholm och företaget Hembryggeriet köptes upp av företaget Stockholms Bryggerier som efter en rad uppköp fick monopol på tillverkning av öl i Stockholm under ett helt decennium. Lokalerna bedömdes till slut vara för små för att driva ett bryggeri och ett läkemedelsföretag flyttade istället in. Förutom bryggeri och läkemedelstillverkning har det bedrivits, och bedrivs, en rad olika verksamheter i fastigheten, till exempel skola, förskola, restaurang och reklambyrå.

FÖRENINGEN

Brf Hembryggeriet

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Hembryggeriet äger fastigheten Muttern 3 som omfattar Heleneborgsgatan 15 A & B. Husen består av 30 lägenheter med bostadsrätt, en lägenhet med hyresrätt, en lokal med bostadsrätt och två lokaler med hyresrätt. Föreningen beskattas som äkta.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 2005 och övertog fastigheten 2009.

Mark

Föreningen äger marken.

Renoveringar i urval

Huset byggdes 1910 och genomgick en totalrenovering/ombyggnad under 80-talet, då bland annat stammarna byttes. Ett urval av renoveringar sedan dess följer här.

2020 – justering värme- och ventilationsflöden, filmning av stammar som såg bra ut.

2019 – OVK-anmärkningar åtgärdade, förbättringar varmvatten samt värme, installation av säkerhetsdörrar, radonkontroll (godkänt resultat). En fuktskadad terrass har åtgärdats, energideklaration upprättats.

2018 – OVK, byte av varmvattenrör.

2017 – stamspolning, renovering hiss.

2016 – renovering golv i källare.

2014 - Ommålning tak gårds- och gathus.

2013 – ommålning trapphus.

2012 – byte av hiss.

2011 – byte av undercentral för fjärrvärme.

Kommande renoveringar

Inga större kommande renoveringar är planerade, men inom fem år ska fasaden och fönstren målas om och innergården underhållas.

Ekonomi

Föreningen har långfristiga skulder på ca 28 mkr och i kassan finns ca 700 tkr. Föreningen hade 2019 ca 1,2 mkr i intäkter från tre hyreslokaler och en hyresrätt. Den senare är 52 kvm och ska också ses som en dold tillgång.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. En obligatorisk avgift för bredband och tv om 330 kr/mån tas ut. Inga planerade avgiftsförändringar finns.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 1190 kr ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 476 kr/pant.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga och allrum med pingisrum finns i källaren. Cykel- barnvagns- och rullstolsförråd finns. Ytterligare cykelställ finns på innergården.

Bredband och tv

Föreningen är ansluten till tv och bredband via Ownit.

Medlemskap

Delat ägande av lägenheter är möjligt, där den boende måste äga minst 15 % av bostadsrätten. Juridiska personer godkänns inte som medlemmar i föreningen.

Övrigt

Styrelsen hälsar sina nya grannar välkomna från en stabil förening med god ordning och sammanhållning.

Kontroll

Ovanstående grundas på årsredovisning 2019 samt kontakt med styrelsen i juni 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Heleneborgsgatan är avstängd för genomfartstrafik vilket bidrar till områdets lugna karaktär. Här bor du granne med Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Mysiga och lugna kvarter, naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Hornstull kan sägas vara Södermalms sista anhalt, ett eget centrum omringat av vattenbrynen Södermälarstrand, Paulsundet, Bergsund strand och Hornstulls strand, med butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. En minut från bostaden ligger både tunnelbanan och busstorg med stadsbuss 4, bussar mot Liljeholmen och flygbussar för den som känner för att resa lite längre.