Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Närtunavägen 282
  [Område] => Malmby
  [Våning] => 
  [Rum] => 8 rum
  [Area] => 218 + 6 kvm
Enligt uppmätning
SS 21054:2009. [Tomtareal] => 2 309 kvm [Avgift] => )

Närtunavägen 282

FAMILJEDRÖM I MALMBY GAMLA SKOLA STRAX UTANFÖR STAN

TEXT: BECK-REMNES STYLING: LINDHOLM FOTO: BOUCARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Närtunavägen 282
Område
Malmby
Rum
8 rum
Area
218 + 6 kvm
Enligt uppmätning
SS 21054:2009.
Tomtareal
2 309 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla
Byggnadsår
1860
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2014-09-24
Energiklass
C
Energiförbrukning
55 kWh/kvm per år
Fasad
Trä - nymålad 2015
Stomme
Timmer
Fönster
Äldre 1+1-glas fönster med handblåst glas.
Tak
Nylagt 2015 med Monierpannor
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Fastighetsbet.
Malmby 3:1

Allmänt om fastigheten

El
26 537 kr/år
Renhållning
2 100 kr/år
Sotning
650 kr/år
Försäkring
10 500 kr/år
Övrigt
2 000 kr/år
Total driftskostnad
41 787 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 874 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt står för slamtömning
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 435 000 kr - Småhusbyggnad 949 000 kr, Småhusmark 486 000 kr
Summa pantbrev
3 000 000 kr
Tomtareal
2 309 kvm
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter
Avtalsservitut Vattenbrunn,Vatten- Och Elledningar Last: Avtalsservitut: Vattenbrunn,Vatten-Och Elledningar, 0188IM-14/2495.1 Last: Officialservitut Väg, 0188-11/83.1
Planbestämmelser
Fornlämning (1 st)

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

• Nedergården gammalt & nytt
På Nedergården finns ett otroligt charmigt café där Maria serveras massor av hembakat och kaffe. Mysig samlingsplats för familj och vänner.
• Badplatsen ”Sandbanken ”
Möjlighet till bad i lantlig och ostörd miljö.
• Svampskogen hos grannarna i Ubby
Sagolikt vacker och väl omhändertagen.
• Lokala bönder och deras gårdar
Det är som att ha en privat 4H-gård med olika typer av djur och har man tur får man köpa ägg. Det finns flera sådana gårdar i närheten. Tillsammans med barnen besöker vi ofta gårdar i grannskapet.
.

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd arkitekt

I Norrtälje kommun finns höga kulturmiljövärden, något som avspeglas i det stora antalet riksintresseområden för kulturmiljövården som Riksantikvarieämbetet pekat ut, varav Närtuna är ett av dessa. Närtuna-Gottröra är en tidig centralbygd som genom sitt strategiska läge brukats under lång tid. Läget intill Långhundraleden gav goda möjligheter till kommunikation och därmed fördelar för handel. I de låglänta sprickdalarna som tidigare utgjorde havsvikar fanns särskilt goda förutsättningar för odling och ängsbruk. Sjön Sparren (synlig från skolans fönster) är bildad i skärningspunkten mellan korsande sprickdalar vilket gett sjön sin karakteristiska flikiga form med långsmala vikar, varav Närtunaviken är den längsta. Närtuna är kyrkbyn i Närtuna socken vid Norrtälje kommuns västra gräns. Både Gottröra och Närtuna sockenkyrkor uppfördes med kraftiga försvarstorn under slutet av 1100-talet, strategiskt i anslutning till de viktiga kommunikationsstråken genom området. Kyrkorna markerar platser som haft centrala funktioner sannolikt redan under förhistorisk tid. Genom byn går Långhundraleden, där Öbacken eller Mjölkholmen var en viktig handelsplats på vikingatiden. Det finns dessutom ett flertal fornlämningar som är väl bevarade. Malmby gamla skola byggdes om kring år 1860 och var verksam som skolbyggnad fram till 50-talet. Sedan dess har byggnaden använts som permanentbostad. Här har lärarinnor och elever vistats genom tiderna och bidragit med en mysig, lekfull atmosfär som för många ger en “sicken-blås-känsla” som i Emil i Lönneberga.

Trädgård

På framsidan finns en stor gräsyta i söderläge som har gott om plats att spela fotboll eller bygga ut en stor altan. Här sträcker sig den anlagda rabatten längs med framsidan samt längs husets kortsida i västerläge med blandade perenner, lökar och gammaldags akleja. Den gamla brunnen är en pittoresk detalj. På entrésidan finns en sandlåda som byggdes år 2019 tillsammans med en gungställning som kan överblickas från lagom avstånd om man sitter på terrassen. På baksidan närmast huset växer stora vinbärsbuskar som ger god skörd tillsammans med små vårblommor & lökar. Strax ovanför ligger i sin tur köksträdgården med sina 6 pallkragar. Här växer vild mynta, smultron, sparris, libbsticka (som enligt sägen sägs skydda mot onda andar och trolldom), såpnejlika (som förr användes till både schampo och rengöringsmedel). Tomten är generellt full med gamla perenner som kan användas i ett husapotek om man är intresserad av medicinalväxter. Bredvid denna sektion står även växthuset, grusbelagd 2018, med plats för både plantor och ett litet möblemang. I rabatten längs växthusets ena långsida växer rabarber och trädgårdens vilda smultron. Bakom växthuset skapar den lila syrenhäcken en fin avskärmning mot den övre delen av trädgården. Mellan vårdträden är det lagom avstånd att placera en vilsam hängmatta. I samma del av trädgården står också den lilla hemsnickrade faluröda lekstugan. En fint tegelmurad jordkällare finns under ett av uthusen och utanför växer både vilda krusbär och hallon. Det finns också en länga med två större bodar för ved och diverse förvaring (dessa skulle exempelvis kunna byggas om till stallboxar om man planerar att ha hästar). Det sista huset på tomten består av skolans gamla utedass med dubbla sittplatser, samt två förråd, inredda med platsbyggda trähyllor. Här hittas även komposten samt en Hugelbädd som kan användas vid odling eller som en extra kompost.

OMRÅDET

Malmby är Ett mycket lugnt och trevligt område med “välordnade” gårdar. Många hästgårdar finns runt omkring i området vilket ger en mysig, lantlig känsla och möjliggör utflykter till något av stallen för att titta på hästar, lammungar eller klappa katter – ett uppskattat bestyr både för barn och vuxna! Här känner man sig välkommen från första stund med hjälpsamma grannar att ha i sin närhet, även om de flesta sköter sitt. Ett mysigt område med familjer i blandade åldrar både med och utan barn. Ca 5km från fastigheten, i Kårsta, ligger Roslagsbanan som går in till Östra Station. I Kårsta planeras även öppningen av en lanthandel. Här finns även skola, förskola, bibliotek, utegym, badplatser, fotbollsplan m.m.
Pendlingsbuss 676 går från E18/Roslagsstoppet till Stockholm, här finns även gott om utrymme på gratis pendlarparkering, samt kiosk, mack, grill och på sommaren en uppskattad bakluckeloppis. Det finns även närliggande skolor, förskolor och service i såväl Rimbo som i Brottby. I Malmby bor du lantligt och har lika nära till stad som till skärgård.