Boningshuset, entréplan
Hus sammanbyggda i vinkel är typiska för Arbråtrakten. Här har vi ett bostadshus med två vinklar, som ett z. Det första våningsplanet innefattar kök, sal, vardagsrum, badrum, bastu, toalett, tvättstuga, klädrum, ett kontor/sovrum samt två hallar/entréer (en huvudentré och en sidoentré) och flera förbindelser med gården.
Kök
När köket renoverades gjordes det i samråd med experthjälp. Köksinredningen är platsbyggd av lokala snickare och målat med linoljefärg, bränd terra och obränd umbra. En lokal keramiker har gjort kaklet. Väggarna är målade i ljusgrönt (troligtvis oxidgrön) med foder i grå umbra. I köket finns en stor spis med bakugn, Skoglund & Olsson (spisen är f n stängd men kan öppnas igen). Under taket sitter gamla störar som användes till förvaring. Köket har två fönster i par mot gården och framför dem en trevlig matplats.
Salen
Intill köket finns salen, med dekorativa väggmålningar i original, föreställande landskap och herresäten och målade av bygdemålaren Olof Ersson-Rosenkvist som också var släkt med de ursprungliga ägarna av fastigheten. Ihop med fyra vackra fönster ut mot sädesfälten och bergen är rummet oändligt vackert. Här äts middagar av sällan skådat slag. I rummet finns också en av husets tre kakelugnar.
Sovrum/kontor
Innanför salen ligger ett sovrum som idag används som kontor. Ett mycket vackert rum där väggarna handmålats i linoljefärg i enlighet med tapet funnen i huset. Arbetet utfördes 1990 av konservator Rolf Mannqvist, som även restaurerat målningarna i salen. Här finns även den andra av husets kakelugnar.
Vardagsrum
På motsatt sida köket finns ett vardagsrum, som även det är ett hörnrum. Detta rum är den forna ladugården, med takbjälkar av järnvägsräls daterad till 1876 då järnvägen mellan Arbrå och Bollnäs började byggas. Här finns en stor fin öppen spis och även en utgång, som dock ej används idag och har isolerats.
Badrum, bastu, wc, tvättstuga m m
Intill vardagsrummet finns ett badrum med en anslutande bastu som båda renoverades 2009, och intill dem en tvättstuga. Därefter följer ett stort rum som används som klädrum, med garderober, stänkmålade väggar, engelskt rödmålade bröstpaneler, tre fönster i tre väderstreck samt stor dörröppning mot altanen på baksidan. En gäst-wc finns också i anslutning till hallen.
Boningshuset, övre plan
Det övre planet i huset har tre olika förbindelsevägar med entréplanet – det finns en trappa i var ände av huset och en i dess mitt. Mittentrappan leder upp till ett stort sällskapsrum kallat Spelmansstugan, och övriga rum är/används som sovrum.
Övre salen, ”Spelmansstugan”
Detta är ett nästan 70 kvm stort rum med sex fönster i tre väderstreck, synliga timmerväggar och takbjälkar och fantastiska trägolv där vissa plank är nära 50 cm breda!
Stora sovrummet
Detta rum är den gamla höskullen som nu är inredd. Rummet ligger ett par trappsteg ner från den övre salen och har väggar målade i en mullvadsfärgad kulör. Tre fönster med spröjs döljs bakom gamla fönsterluckor men kan lätt öppnas under varma sommarkvällar. Ett fönster är utan fönsterlucka, och upplevs utifrån som det enda fönster som finns där. Takbjälkar och snedtak med öppet upp till nock ger en mysig sovatmosfär. Rummet har en trappa direkt ner till klädrum samt tvättstuga/badrum.
”Gubbrummet”
Innanför Spelmansstugan ligger detta rum som även det har väggar handmålade av konservator Rolf Mannqvist i början av 1990-talet. Dessa är ornamenterade och går i rött. Golvplanken är lika imponerande breda i detta rum. Rummet är ett genomgångsrum som idag används som sovrum/gästrum.
Rosa sovrum
Efter Gubbrummet följer ett mysigt hörnrum målat med rosa linoljefärg och med fyra mindre fönster i två riktningar. På golvet ligger en rosa heltäckningsmatta tejpad på originalträgolvet.
”Sigrids rum”
Detta rum är att beakta som i det närmaste ett museirum. Sigrid var dotter till Pehr Hansson som byggde gården och levde här fram till sin död 1945, 90 år gammal. Hennes rum har bevarats med ursprungliga tapeter (obs, färgen innehåller arsenik, om du tänker slicka på dem, gör det ej) och en söt liten kakelugn. Man har valt att inte dra in element här för att bevara rummets autenticitet.
Trädgård och ekonomibyggnader
I byggnaderna kring bostaden ges stora möjligheter. Här finns många rum och utrymmen att fylla, allt efter egna behov. Garaget är en plats som möjliggör olika intressen – idrott, växter, fordon etc, 120 kvm stort med plats för blomrum (belysning, bänkar för uppdrivning, tvättho m m), kontorsrum eller förvaring samt själva garaget med plats för en bil (alternativt pingisbord, hemmagym, vallabänk etc). Två isolerade rum finns i uthusen, ett inrett för egen verksamhet med tillhörande dusch och wc samt ett ytterligare rum som kan användas för förvaring eller verksamhet. En liten snickarbod rymmer arbetsbänk och det som behövs för trädgården. Sist men inte minst, till huset hör även en matkällare/vinkällare som nås från gaveln av boningshuset, där stenvalven är intakta sedan byggåret och ramar in en plats för vin och/eller matvaror. På innergården har man ett fantastiskt tun med rena rama Skansen-känslan. Här sitter man med fördel i kvällssolen. Regnar det kan man öppna dörrarna till uthusets lilla museum med olika redskap som använts på gården genom åren samt bord och bänkar för fikastunder eller fest. På baksidan av huset finns en stor träaltan med morgon- och dagsol och gott om plats för stolar och bord för minst tio personer, eller så slår man sig ner på trappen med en kaffe. Ännu en trapp finns vid sidoentrén, där morgonkaffet gärna intas. Trädgården bär på en lång historia som genom åren innefattat omfattande odlingar, som nu skalats ner till ett mer behändigt format. Idag finns två äppelträd, två jätte-rödvinbärsbuskar, svartvinbär och ett litet jordgubbsland. En fem meter hög syrenhäck och ett antal pampiga björkar sätter också prägel på gården. Den odlingsintresserade har alla möjligheter och vida ytor att odla både blommor och ätbart. För den med andra intressen är det ett tips är att låta robotgräsklipparen klippa den stora gräsmattan och själv sitta på någon uteplats och njuta av dess framfart och något gott i ett glas.
Övrigt:
Försäljningen av denna fastighet sker med friskrivningsklausul.