Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Järnlundsvägen 27
  [Område] => ÅRSTA
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 72 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 202 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas och bredband. )

Järnlundsvägen 27

LJUS OCH RYMLIG 1950-TALSFUNKIS MED BALKONG MOT GÅRD

FOTO: SPINNEL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Järnlundsvägen 27
Område
ÅRSTA
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
72 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 202 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas och bredband.

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
4 500 kr/år
Total driftskostnad
8 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
2 vuxna och 1 barn i hushållet.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Storängsparken
Lek och picknick på sommaren och utmärkta pulkabackar på vintern. I anslutning finns även lekplats och fotbollsplan/skridskobana.
Skälderviksplan
Vackra pilträd kantar den stora fontänen där kvarterets barn badar på sommaren.
Solbryggorna vid Årstaviken
Fantastiska att bada vid på sommaren och att stanna till och dricka kaffe vid på hösten och vintern.
Årsta torg
Jättemysigt med sin bevarade 1950-talsarkitektur. Där finns Två små svin (fantastiska smörrebröd!), schysst fika på Café Årstabo, bibliotek, biograf m m.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Henning Orlando, 1951

Husen i kvarteret Immeln 1 uppfördes av AB Stockholmsbyggen efter ritningar av Henning Orlando på Svenska Riksbyggens arkitektkontor. Henning Orlando föddes i Frankrike som son till två cirkusartister, kom till Stockholm som 14-åring och utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan. I Stockholm är hans mest kända byggnad det 16 våningar höga Erlanderhuset i Marieberg där dåvarande statsminister Tage Erlander bodde. Immeln 1 består av två större huskroppar, G-huset och L-huset, namngivna efter formen på byggnaderna. Kvarteret byggdes mellan 1951 och 1953 under den period då västra Årsta bebyggdes. Husen är tre våningar höga och sammanlänkande genom länkbyggnader eller parställda balkonger. Fasaderna är putsade i olika färger, på nummer 27 är den vit. Entré till trapphusen görs genom fina portar av karosseripanel omgivna av skärmtak av betongsten med konkava sidopartier.

FÖRENINGEN

BRF Staertesjoen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Staertesjoen är en äkta bostadsrättsförening och består 81 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 8 lägenheter upplåtna med hyresrätt. Det finns även 3 kommersiella lokaler, ett antal mindre förråd samt 9 stycken garage. Det finns dessutom 40 P-platser. Föreningen bildades år 2000.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt och omförhandlas nästa gång år 2029.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av SaveTime Ekonomikonsult AB. Driftia förvaltning AB sköter fastighetsunderhållet.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. Bostadsrättstillägg ingår för medlemmarna. Läs mer om försäkringen på föreningens hemsida.

Urval renoveringar

1995 totalrenoverades fastigheten och då gjordes stambyte, trapphus, fasad och tak. Installation av fjärrvärme, 2009. Nya portar, stamspolning, 2010. Uppdatering fastighetsel, 2012. OVK och energideklaration, 2015. Stamspolning, 2017. Ommålning trapphus, 2020.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade.

Ekonomi

Föreningen har mycket stabil ekonomi och amorterade 2 mkr under 2020. De hyresrätter som finns kvar är ett tryggt dolt kapital. Under 2021 har det sålts ytterligare en hyresrätt, vilket kommer leda till ytterligare en amortering på lånen. De långfristiga skulderna är ca 15 mkr vilket ger en belåning på 2 890/kvm boyta. Det finns dessutom ca 9,4 mkr i kassa & bank. Ekonomin är stabil och för att hålla det över tid kan en avgiftshöjning bli aktuell till januari 2022, hur mycket avgiften kommer höjas bestäms efter styrelsens budgetmöte efter sommaren.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor tomt med flera uteplatser, rabatter och planteringar. Det finns även bärbuskar, äppelträd och körsbärsträd. Det finns en lekplats med klätterställning och sandlåda. En grillplats finns även och nya grillar kommer monteras under 2021. Möjlighet att odla i egen pallkrage finns även. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren utrustad med 4 tvättmaskiner, 2 torkskåp, 2 torktumlare 1 mangel och centrifug. Det finns ett hobbyrum och en föreningslokal som kan hyras (F.n stängd pga. Covid).

Parkering

Föreningen har 9 garageplatser och 40 parkeringsplatser, kösystem tillämpas. Se föreningens hemsida för mer info. Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, V/A, kabel-tv bas samt bredband ingår i avgiften. Bredband från Ownit ingår om 1000 Mbit/s. Ka-bel-tv bas med många kanaler ingår från Telenor. Se föreningens hemsida för mer information.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Föreningen tar ut en överlåtelse- och pantsättningsavgift av köparen på f.n. sammanlagt ca 1500 kr (3,5% av basbeloppet)

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.staertesjoen.se

OMRÅDET

Årstaberg är ett mysigt och barnvänligt 1950-talsområde som är grönt och lummigt men ändå mycket nära staden. Här får man det bästa av två världar. I Storängsparken ligger Stockholms första ekoförskola Humlan och för barnfamiljer är det en lyx att kunna gå eller cykla dit utan att behöva korsa en bilväg. Parken var tidigare en del av Årsta gård och är en omtyckt plats i området, här ryms lekande barn, folk som tränar, hundägare på promenad, fotbollsspelande ungdomar och Pokémonjägare! I kvarteren finns också det fina 1950-talstorget Skälderviksplan som är en liten oas i området. Torget må föra lite av en törnrosatillvaro men är en vackert skapad plats med stråk med planteringar, stora träd, sittbänkar och konstnärlig utsmyckning. I närområdet finns Årstas båtklubb, solbryggor, Årstaskogen, två utegym, kolonilotter, en dansbana och Årstas centrum. På gång är också en bastu vid Årstavikens södra strand. Ett uppskattat promenadstråk är det som går runt Årstaviken och är ungefär en mil långt från porten och tillbaka. Knutpunkten Årstaberg gör pendling smidig, här finns både pendeltåg, tvärbana och bussar, och med bil tar du dig snabbt ut på de stora lederna.