Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kolbäcksgränd 11
  [Område] => BAGARMOSSEN
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 26 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 079 kr/mån Inkl värme, vatten & kabel-tv basutbud (Obligatoriskt tillägg om 68 kr/mån för bredband Ownit) )

Kolbäcksgränd 11

FUNKISPÄRLA MED ORIGINALKÖK HÖGST UPP I HUSET

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kolbäcksgränd 11
Område
BAGARMOSSEN
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
26 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 079 kr/mån Inkl värme, vatten & kabel-tv basutbud (Obligatoriskt tillägg om 68 kr/mån för bredband Ownit)

Driftskostnader

El
2 200 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
3 700 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Nackareservatet
Söderbysjön
Brotorpsstugan
Bageriet ”Lilla Bagis”
Hellasgården

Arkitekturen

Arkitekt: 1954 Henning Orlando

Brf Frihetens sju bostadshus uppfördes i mitten av 1950-talet och ritades av arkitekt Henning Orlando. Orlando föddes i Frankrike som son till två cirkusartister, kom till Stockholm som 14-åring och utbildade sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska högskolan. I Stockholm är hans mest kända byggnad det 16 våningar höga ”Erlanderhuset” i Marieberg där dåvarande statsminister Tage Erlander bodde. Kvarteret Friheten består av sex lamellhus i tre våningar samt ett höghus som ligger omgivna av gröna gårdar. Arkitekter för gårdsmiljöerna var Carl Blomkvist och Jange Blomkvist, far och son. Området uppfördes av Riksbyggen som föreningen ännu tillhör. Man hette från början Riksbyggens Bostadsrättsförening Stockholmshus nr 14. Husen är grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Friheten

Antal lägenheter och lokaler

Brf Friheten är en äkta förening med 7 byggnader bestående av 260 bostadsrätter (15 575 kvm) och en föreningslokal (1 413 kvm). Byggnaderna är uppförda 1954. Fastighetens adress är Kolbäcksgränd 1-33 samt 6-36 i Bagarmossen.

Mark

Marken är upplåten med tomträtt genom ett tomträttsavtal med Stockholm kommun. Avtalet gäller oförändrat i 10 år t.o.m. 2024- 01-01 med en årlig avgäld på 876 100 kr.

Urval gjorda renoveringar

2018-19, 2005 och 1993 - renovering av de stående avloppsstammarna. 2017-2018 Takarbete. 2018-19, 2015 - renovering av de liggande avloppsstammarna. 2014-2015 - värmearbeten med bl a byte av radiatorventiler. Tilläggsisolering tak. 2013-2015 - upprustning föreningslokal, målning och byte av armatur i trapphus. 2013 - målning av takplåt och entrédörrar, spolning och filmning av avlopp i källarplan. 2012 - installation av bredband, fiber. 2011 - nytt sopsystem. 2003-2008 - renovering fasad, balkonger och fönster.

Kommande renoveringar

En 30-årig underhållsplan finns och avsättning sker årligen till en underhållsfond. Elstigarna behöver bytas och det arbetet finns med i föreningens underhållsplan och kommer göras mellan 2025-2030.

Ekonomi

Föreningen har enligt årsredovisningen 2020 långfristiga skulder på ca 35 Mkr med knappt 2.300 kr/kvm/boyta jämfört med snittet på ca 6.500 kr/kvm/boyta och är att betrakta som lågt skuldsatt. Dessutom finns 10.653.696 kr i kassan.

Förvaltning

Riksbyggen ansvarar för ekonomisk och teknisk förvaltning, samt trädgårdsskötsel.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-tv basutbud. Avgiftshöjning sker årligen med 1-2%.

Överlåtelseavgift

Överlåtelseavtal och pantsättningsavgift: Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift får tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgift får uppgå till ett belopp motsvande 2,5% och pantsättningsavgift uppgår till ett motsvarande 1% av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning.

Förråd

Två förråd i källaren. En så kallad ”matkällare” på ca 1 kvm och ett vanligt förråd på ca 3 kvm. Det finns möjlighet att hyra ytterligare förråd.

Garage, p-plats och förråd

Föreningen har både parkeringsplatser (39), garage (46st) och extra förråd att hyra ut. Kösystem finns och sköts av vicevärden. För tillfället är det kö till både garage, parkeringsplats och extra förråd. Hyran för extra förråd och garage beror på storlek. Ett garage på 16 kvm kostar cirka 800 kronor per månad. Även hyran för en parkeringsplats skiljer sig beroende på placering. De flesta har en hyra på ungefär 300 kronor per månad. Det finns även 5 mc platser att hyra.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns gästrum, en stor trevlig föreningslokal och en cykelpool med lådcyklar. Ett flertal tvättstugor finns i föreningen. Det finns även en snickerilokal och en bytesbörs. Cykel- och barnvagnsförråd finns i samma huskropp som lägenheten. Den stora gården är en perfekt plats för barnen att leka.

Bredband och tv

Bredband levereras via fiber från Ownit och TV via ComHem

Medlemskap

Delat medlemskap godkänns, men samtliga ägare ska avse att bo i lägenheten. Juridisk person godkänns inte som medlem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, hemsida samt årsredovisning för 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bagarmossen har allt man kan önska sig av ett centrum: med 1950-talet högst närvarande finns här ett mycket bra serviceutbud och ett stort antal trevliga restauranger och caféer, bland annat det mysiga caféet Lilla Bagis. Dessutom trevligheter som secondhand-butiker, blomsteraffär, bibliotek, Folket Hus med mera. Bagis blomstrar av kreativitet och företagaranda. I området finns också härliga grönområden, fina promenadstråk, lekplatser och badsjöar. Hela Nackareservatet finns som ett grönt smörgåsbord alldeles intill Kolbäcksgränd. Runt knuten finns stora skogsområden och fina badsjöar. Samtidigt med det naturnära läget har man bra kommunikationer till stan och är på T-centralen på 20 minuter med tunnelbanan.