Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Måbärsstigen 74
  [Område] => Hässelby Södra Villastad
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum och kök
  [Area] => 121,5 + 21.5 kvm
förvaltaren, biyta enl säljare
Biarea källardel, cirka-uppgift enl. säljare. [Tomtareal] => [Avgift] => 4 900 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv, bredband )

Måbärsstigen 74

PRAKTISKT & VACKERT FUNKISRADHUS MED ELDSTAD OCH STOR TRÄDGÅRD

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Måbärsstigen 74
Område
Hässelby Södra Villastad
Rum
6 rum och kök
Area
121,5 + 21.5 kvm
förvaltaren, biyta enl säljare
Biarea källardel, cirka-uppgift enl. säljare.
Avgift
4 900 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv, bredband

Driftskostnader

El
9 600 kr/år
Försäkring
6 468 kr/år
Total driftskostnad
16 068 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Drift varierar beroende på vanor och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Melonparken
Upprustad park med boulebana, lekplats och uteplatser.
Pulkabacken vid Hundängen
Hundängen är en park på Melongatan/Friherregatan i Hässelby.
Hässelby strandbad
Ett mindre strandbad med sandstrand, brygga och en större gräsyta.
Grimstaskogen och Kanaans trädgårdscafé
Grimsta naturreservat och trädgårdscaféet precis vid Mälaren i sekelskiftesvilla från 1886.
Löpspåren i Grimstaskogen
För friska springrundor i bevarad skog.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Stäck 1957

De s k Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 74 kapellmästaren Egon Kjerrman, känd som allsångsledare på Skansen under tio års tid på 1950- och 1960-talet. Radiohusen hör till de mest intressanta radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i ljusa nyanser och har entrédörrar i ek med sidoljus intill. Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster. Grundtanken om en parkmark i skogsmiljö är välbevarad, och på föreningens mark finns än idag en centralt placerad lekplats. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster.

FÖRENINGEN

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Brf Surkullan äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 radhus med bostadsrätt. Bostadsytan är cirka 3 800 kvm. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger per bokslutet 2019 på cirka 3,8 mkr, vilket ger en skuldkvot per boarea om cirka 1 000 kr/kvm. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc. 2022 kan det bli några hundralappar i höjd avgift menar styrelsen, i värsta fall. Enbart sett till stamrenoveringen som genomförs 2021.

Radonmätning

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bunden till och med 2028 med en årlig avgäld på ca 184 tkr.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2021, garageportarna bytta. 2019, energideklaration utförd. 2015, renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. (Originalkarmar och handtag är bevarade på fönstrens insidor.) 2014, renovering av trappor, gruppavtal för internet tecknat hos Com Hem till samtliga lägenheter. 2012, byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater. 2011, utförd radonmätning. 2010, ny takpapp, infästning av nya takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2007, ny nedgrävd sopanläggning, spolning av dagvattenledning. 2006, relining av avloppsstammar, byte av takfönster. 2004, byte av all utrustning i undercentralen. 1986, installation av undertrycksventilation. 1980, ombyggnad, uppregling och tilläggsisolering av alla tak. Utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolvet. 1958, byggnadsår.

Stamrenoveringen

I föreningen genomförs en renovering av stammar där man byter alla synliga järnrör, medan en huvudavloppsstam i källargolven skall renoveras med en teknik så att den kan hålla i uppåt 50 år (relining, nylonfodring insida rör). Inga badrum kommer få erfara ingrepp, man byter rören underifrån, inga tätskikt bryts. För denna radhuslänga (26-30) har arbetet redan utförts. Hela projektet i föreningen förmodas vara klart till midsommar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga/bastu

Det finns en gemensam tvättstuga och bastu i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl.a. mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Parkering/garage

Föreningen Fresiagarage tillhandahåller garage- och parkeringsplatser till sina medlemmar. Medlemskap beviljas endast de som är medlemmar i BRF Surkullan eller BRF Solbacken. Till radhuset ingår medlemskap i denna förening med en garageplats (200 kr/mån) inkl. tillgång till tvätthall.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV och bredband 150 Mbit/s via Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i mars 2021 samt insamling av officiella uppgifter från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området präglas av både fin arkitektur, mycket grönska och närhet till naturområden. Speciellt är också bad- och båtlivet som finns mycket nära till hands. Här bor du på badrocksavstånd (ca 400 m) från Hässelby strandbad, men har även promenadavstånd till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. Grimsta naturreservat, Görvälns naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är olika fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119. Förskolan Måbär där många av områdets barn går ligger precis invid kullen.