Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermannagatan 52
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 47 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 1 960 kr/mån Inkl. Värme, V/A, bredband & kabel-tv bas. )

Södermannagatan 52

SOCIAL OCH VÄLPLANERAD TVÅA MED STORT BURSPRÅK

FOTO: OZOLLAPA STYLING: GARDE TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 52
Område
Södermalm
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
47 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 960 kr/mån Inkl. Värme, V/A, bredband & kabel-tv bas.

Driftskostnader

El
3 800 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
7 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driftkostnader beräknade enligt schablon.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: E. Hjelm, 1911

Harven 41 på Södermannagatan 52 är ett bostadshus i sex våningar med kommersiella lokaler i bottenvåningen. Huset stod färdig 1912 och ritades av Erik Hjelm som var både arkitekt och byggmästare för bygget. Det är en tidstypisk jugendbyggnad som till stor del bevarar sitt ursprungliga utseende. Fasaden är putsad i en bruten vit nyans och har en rad med burspråk mitt på byggnaden, som avslutas upptill av en plåtklädd huv.

FÖRENINGEN

Brf Harven Östra

Antal lägenheter och lokaler

Brf Harven östra en äkta förening belägen på adresserna Södermannagatan 52. Huset uppfördes 1912 och föreningen bildades 2005. Föreningen består av 15 lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 1 lägenhet upplåten med hyresrätt samt 3 lokaler upplåtna med hyresrätt.

Mark

Föreningen äger sin mark sedan 2007 och påverkas därför inte av tomträttsavgäld.

Förvaltare

Ekonomisk administration sköts av Hefab Redovisning AB.

Urval renoveringar

Målning av yttertaket, 2020. Underhåll av entré samt mattbyte i trapphuset, 2019. Renovering av hissen, 2018. Nya sopkärl till soprum samt avloppspump i tvätstugan, 2017. Gjort om innergården, 2016/2017. Målning fönster utvändigt, 2016. Renovering av tvättstugan, 2014. Totalrenovering av innergården, 2014. Renovering tvättstuga, 2008. Balkongbyggen, 2007. El- och rörstambyten, 1984.

Kommande renoveringar

Det finns inga renoveringar planerade. En ny energideklaration är under framtagning. Medlemmarna undersöker just nu möjligheten att sätta in kakelugnar i lägenheterna på medlemmarnas egna bekostnad. Det kommer pågå ett arbete med att undersöka rökgångarna i de lägenheter vars ägare valt det. Nuvarande ägare kommer inte utföra undersökningen då det krävs ingrepp i lägenheten. Köparen kan i efterhand ansöka om att göra undersökningen.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De har sänkt avgifterna med 10% 1:a oktober 2020. Det finns inga avgiftshöjningar planerade. Under 2020 amorterade föreningen ca 390tkr. De planerar även att amortera 500tkr sista januari 2021. De långfristiga skulderna är i dagsläget 8,25 mkr vilket ger en belåning på ca 7500 kr/kvm. Efter amorteringen om två veckor kommer belåningen ligga på 7075 kr/kvm. De har dessutom ytterligare likvida medel i kassa & bank samt en hyresrätt som en dold tillgång.

Gemensamma utrymmen

Föreningen nyttjar en gemensam innergård med växthus med belysning, cykelförråd, spaljeér och blommor. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren dit hissen går ända ned. Den är utrustad med 2 maskiner, 1 torktumlare samt torkskåp.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

Värme, vatten, kabel-tv (Comhems grundutbud) samt bredband ingår i avgiften. Bredbandet levereras av comhem och ownit.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om 1180kr, ingen pantsättningsavgift betalas. Föreningen godkänner andrahandsuthyrning samt enligt stadgarna. De godkänner max 6 veckors uthyrning via AirBnB, läs mer om det på föreningens hemsida.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns men förutsätter att samtliga ägare står skrivna och bor i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2021-01-15, föreningens stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Besök gärna föreningens hemsida: brfharven.se

OMRÅDET

Här bor du på lugna och trivsamma Södermannagatan med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom kort avstånd, till exempel runt Nytorget. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger och serviceinrättningar samt tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Här bor du också intill många parker som Lilla och Stora Blecktornsparken, Vita Bergen och den fina lekparken Bryggartäppan. Att ha restaurang Bleck runt hörnet är heller inte fel!