Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Klippgatan 14F
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 37 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 072 kr/mån inkl; värme, v/a, bredband, grundutbud kabel-tv, gas )

Klippgatan 14F

LJUS, TRIVSAM OCH VÄLPLANERAD FUNKIS I POPULÄRA KVARTERET LJUSET

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Klippgatan 14F
Område
Södermalm - Sofia
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
37 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 072 kr/mån inkl; värme, v/a, bredband, grundutbud kabel-tv, gas

Driftskostnader

El
2 800 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
4 300 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

DOKUMENT & MEDIA

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Klippgatan 14, Bondegatan 45-47, Borgmästargatan 9, Åsögatan 174, Åsögatan 176 är Brf Ljuset. Ett helt kvarter. Projektet startade med att i november 1928 presenterade HSB fastigheten Ljuset på Södermalm i Vår Bostad, tillsammans med två andra så kallade “oktoberhus”. Namnet kom sig av att de flesta av HSB:s nybyggen då var inflyttnings bara i just oktober månad och bjöd på renodlad funkisstil, utan onödiga dekorationer. Det var under Stockholmsutställningen 1930 som svenska folket på allvar fick upp ögonen för funktionalismen, i folkmun kallad funkis. En stil som vid det laget redan slagit stort i Europa med slätputsade fasader och horisontella fönsterband - inte sällan inspirerade av Atlantångare och andra tekniska landvinningar.

Den västra delen av Ljuset, stod klar för inflyttning 1 oktober 1929. För ritningarna svarade ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och förblev trogen livet ut.

Ljuset är en stor fastighet om 4-5 våningar med en mängd trapphus, som till största del nås från gården. Fasaden pryds nedtill av bandrustik, med en putsad, röd nyans ovanför som enligt uppgift är ursprunglig. Det är även porten mot Borgmästargatan, i trä och glas. I hörnen återfinns stora hörnbalkonger som ursprungligen hade fronter av trådnät.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ljuset är en äkta förening som äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter (övernattningslägenheter) och 16 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

2020 stamspolning, 2019 energideklaration genomförd, 2018 gårdsrenovering, 2017 OVK genomförd, 2016 utvidgat cykelrum, 2015 stamspolning, 2011-2014 fönsterrenovering och omputsning av fasad, 2010 ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter, 2004 trapphusrenovering, 1996 rör och elstambyte,

Kommande renovering

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till år 2040. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 3 301 kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år. Avgiften betalas månadsvis i förskott, det finns inga beslutade avgiftsändringar.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på gården, en på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var. Tvättstugorna når du från gården.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. Det finns även odlingslådor på gården som medlemmar kan nyttja genom att gå med i trädgårdsgruppen. I föreningen finns det tre gästlägenheter i uppgång 9 som de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum.

Överlåtelseavgift

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1183 kr och en pantsättningsavgift om 473 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos eller närstående, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Månadsavgift, Bredband och TV

Gas, värme, V/A, bredband, Comhems kabel-tv grundutbud och bostadsrättstillägg på försäkring ingår i avgiften. Bredband levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-tv är installerat och levereras av Com Hem.

Försäkring

Husen är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa. Det ingår ansvarsförsäkring för styrelsen samt kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019, stadgar från 2020 samt hemsidan. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Se föreningens hemsida, ljuset.se.

OMRÅDET

Här bor du med bästa läge i SoFo, nära folklivet, Nytorget och Vitabergsparken, och en mängd restauranger och caféer, men också lugnt, avkopplande och lite bortom turiststråken, just på Klippgatan finns en sällan trafikerad vändplan. Restaurang Nook ligger i huset och runt omkring finns trevliga ställen som Café Nizza, La Vecchia Signora och Fooli vinbar. Samtidigt som området har hög puls med barer och gatufester är det lugnt och familjärt med en småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. En annan fördel är att på denna adress ha nära till vattnet vid Hammarby sjö och kunna promenera ut mot Nacka.