Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kaplansbacken 5
  [Område] => Kungsholmen
  [Våning] => 1 av 9, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 54 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 213 kr/mån inkl värme, vatten och bredband. Gemensamt elavtal finns och debiteras enligt förbrukning (läs mer under förening - avgifter). Nuvarande säljare debiteras ca 72 kr/mån. )

Kaplansbacken 5

SNYGG OCH CITYNÄRA FUNKISSTUDIO MED HÄRLIG GÅRD UTANFÖR DÖRREN

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kaplansbacken 5
Område
Kungsholmen
Våning
1 av 9, hiss finns
Rum
2 rum
Area
54 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 213 kr/mån inkl värme, vatten och bredband. Gemensamt elavtal finns och debiteras enligt förbrukning (läs mer under förening - avgifter). Nuvarande säljare debiteras ca 72 kr/mån.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 966 kr/år
Övrigt
2 682 kr/år
Total driftskostnad
8 048 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning. Posten övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

CAFÉ WILMER
Mysigt café på Bergsgatan.
PETIT FRANCE
Stockholms kanske bästa franska café i klassiska Markeliushuset.
WIJNJAS
Stans ohotat bästa ostaffär.
KUNGSANTIK PÅ KUNGSHOLMSGATAN
Alltid spännande och intressanta antikviteter.
MENO MALE
Napolitansk pizza på Hantverkargatan.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1935 Archibald Frid och Carl Åkerblad

Safiren 11 är ett stort bostadshus som upptar den norra delen av kvarteret Safiren med tre adresser; Kaplansbacken 5, Kungsholms kyrkoplan 6 och Kungsklippan 3. Huset uppfördes 1935 och 1936 och ritades av Archibald Frid och Carl Åkerblad. Byggherre och byggmästare var Clas Groschinsky, en driftig och mångfasetterad man som i början av 1930-talet startade byggfirma och köpte upp ett trettiotal tomter i Bergsund, och därefter kom att uppföra ett stort antal byggnader av olika slag runt om i staden. Han bosatte sig högst upp i huset på Kungsholms kyrkoplan 6, i en lägenhet som upptog hela våningsplanet. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Det är ett pampigt, välbevarat och utpräglat funktionalistiskt hus som klättrar på Kungsklippan. Bottenvåningen är delvis klädd med natursten och fasaden är putsad i en ljusgul kulör med en mängd balkonger och stora fönsterpartier, bland annat några som går över hörn. Högst upp i respektive byggnadskropp finns en indragen takvåning med rundade hörn där även fönstren följer fasadens form.

FÖRENINGEN

Brf Safiren 11

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen är äkta och äger fastigheten Safiren 11. Föreningen består av 103 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler upplåtna med hyresrätt. Husen uppfördes 1935 och föreningen förvärvade 1998.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen.

Renovering i urval

2020 OVK.

2019 Ommålning av hela fastigheten, trapphus och förråd.

2018 Fiber indraget i varje lägenhet, byte låssystem, system med nyckelbrickor för dörrar och tvättstugebokning, invändig ommålning.

2017-2018 Byte av elstammar till 3-fas el (Kungsholms Kyrkoplan) genomgång och byte av fastighetsel i hela fastigheten, ny elservis, byte belysnings-armaturer till LED, införande av IMD mätning av el. Indragning av fiber-bredband.

2016 Elrenovering.

2014-15 Omputsning av fasader, nygjutning av balkonger, renovering av innergården.

2012 Nya radiatorventiler, relining av stammar.

2012/13 Kaplansbacken: altan-, balkong-, fasad och takrenovering.

2007 Renovering med bl a ny golvbeläggning OVK-besiktning.

2005 Takterrass.

2003 Kaplansbacken: fönsterrenovering.

1989-1990. Rörstamsbyte. Kungsholms Kyrkoplan: Elstambyte.

Kommande renoveringar

Huset är i gott skick och inga större renoveringar förväntas behöva göras inom de närmsta åren. 2020 ska fönster och balkongdörrar kontrolleras, hissarna gås igenom. Byte av entréport på Kaplansbacken 5 och Kungsklippan 3.

Ekonomi

Föreningen har de senaste åren utfört de stora renoveringarna som krävts, vilket finansierades med hjälp av tidigare sålda hyresrätter. Lånen amorteras årligen och låg 2019 på 34,5 mkr, vilket motsvarar 4 565 kr/kvm. Snittet i innerstan ligger på ca 6000 kr/kvm.

Allt som allt är föreningens ekonomi stabil.

Avgift

Inga planerade avgiftsändringar. I avgiften ingår värme, vatten och bredband. Medlemmarna har en gemensam anslutning till Fortum och hushållsel faktureras lägenhetsinnehavarna enligt förbrukning.

Avgifterna har sänkts två gånger de senaste 4 åren.

Vid överlåtelse debiteras köparen en överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning beviljas endast i särskilda fall efter styrelsens godkännande.

Tvättstuga

Två tvättstugor finns i föreningen, en i varje port. Bägge tvättstugor är utrustade med två maskiner, en torktumlare och ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

En takterrass med utsikt över stan finns att disponera. Terrassen är öppen från 1 mars till 31 oktober kl 8-22 och nyårsafton kl 23.30-00.45. För att få tillgång till terrassen deponeras 400 kr i utbyte mot nyckel.

Mycket trevlig nyrenoverad innergård där man kan grilla. Tre cykelrum och ett grovsoprum finns. varje lägenhet har ett eget förråd på vind eller i källare.

Medlemskap

Delat ägande godkänns med minsta andel 10%. Juridisk person godkänns ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på årsredovisning 2019 samt föreningens hemsida i november 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i vackra, kuperade och historiska kvarter precis vid Kungsholms fina korskyrka. Läget är suveränt, lugnt och tyst, och knappt ingen trafik, men oerhört centralt med kort promenadavstånd till citykärnan och centralstationen, mycket smidigt för den som reser mycket. Rådhusets tunnelbana och flera busslinjer finns också nära. Kvarteren är både pampiga och småstadsmysiga. Här finns ett stort utbud av trevliga kvartersrestauranger och caféer och många kreativa småbutiker samt torghandel och stadsloppis på närliggande Kungsholmstorg. Stadshuset hör också till en av dina närmare grannar på denna adress och med närhet till både Norr Mälarstrand och Klara sjö blir promenader längs vattnet blir en del av vardagen här.