Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Landsvägsgatan 8
  [Område] => 
  [Våning] => 
  [Rum] => 7 rum
  [Area] => 140 + 17 kvm
taxeringsinformation [Tomtareal] => 1 108 kvm [Avgift] => [Pris] => 4 500 000 kr Utgångspris )

Landsvägsgatan 8

ANRIK HANTVERKS - OCH HANDELSGÅRD I CENTRALA MALMKÖPING

FOTO: ÖSTLING STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Landsvägsgatan 8
Rum
7 rum
Area
140 + 17 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 108 kvm
Pris
4 500 000 kr Utgångspris

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla
Byggnadsår
1840
Uppvärmning
Oljefyllda elradiatorer, 3 kakelugnar, vedspis i kök samt kamin
Fasad
Pärlspont
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trätimmer
Tak
Plåt
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Guldsmeden 11

Allmänt om fastigheten

El
20 000 kr/år
VA
5 800 kr/år
Renhållning
1 907 kr/år
Total driftskostnad
27 707 kr/år
Kommentar
Kostnad för el och vatten är fasta avgifter, tillkommer förbrukning
Taxeringskod
325
Taxeringsvärde
1 171 000 kr
Summa pantbrev
1 630 000 kr
Tomtareal
1 108 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Tomtindelning Detaljplan Vattenskyddsområde

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

HELA MALMKÖPING
Sveriges första köping (om vi inte räknar Finlandstiden) från 1785, klassad som kulturhistorisk miljö av riksintresse med bevarad 1700- och 1800-talsbebyggelse, privat renoverat. Rikligt förenings- och kulturliv med flera museer, som Spårvägsmuseet och det kuriösa Strykjärnsmuseet.
HOSJÖN
Nära intill, med badplats och fyrstjärnig camping.
MAT OCH DRYCK I KÖPINGEN
med wärdshus, vincafé, café, delikatessbutik samt systembolag.
PLEVNAHÖJDEN
Skidbacke med pistmaskin vintertid samt längdåkningsspår.
MELLERSTA SÖRMLAND ÖVER HUVUD TAGET
med byggnadsvårdsbutik i Skebokvarn, konstgalleri och matcentrum i Hälleforsnäs, Sörmlandsled, rikt musikliv m m.

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd

Guldsmeden 11 är en av de äldre fastigheterna i Malmköping. Den har anor tillbaka till 1830-talets början då kakelugnsmakare Lennmalm köpte tomten som då gick under beteckningen Gård nr 76. Lennmalm flyttade in med familj och tjänstefolk och under 1800-talet huserade flera kakelugnsmakare i hus och gårdar, som då hade annan tomtindelning. Den fastighet vi ser idag präglas i mycket av en ombyggnad som skedde runt sekelskiftet 1900. Bostadshusets fasad är klädd i stående fasspontpanel som bevarats från dessa år. Den är målad i en gulrosa kulör. Snickerier som knutbrädor, foder och listverk är målade i grått. På entrésidan finns en utbyggnad i två våningar med balkong. Ytterdörren är en pardörr med glasad fyllning längs upp. Fönstren är rödmålade och två lufter breda. Taket är klätt med falsad plåt som målats i grönt.

Huset har två hela våningar byggt på stomme av liggande timmer med utanpåliggande trapphus. Takhöjd på nedre plan i snitt ca 2,35 och på övervåningen mellan 2–2,13. Det nedre trapphuset 2,45, övre trapphuset 2,20. Planlösningarna inomhus är klassiska för en parstuga, har fem fungerande eldstäder, genomgående trägolv (original samt nyare lagt i samma stil) och spegeldörrar med kammarlås. På båda planen finns bevarade ventiler i köken genom yttervägg mot trädgårdssidan som vetter åt nordost, för den som vill ordna kallskafferi eller dylikt.

Den långa uthuslängan där verksamhetslokalen ligger har fasad av liggande panel och vackra spröjsade fönster med enkla bågar samt panelklädda pardörrar. Byggnaden närmast gatan är färgsatt på samma sätt som bostadshuset. Denna byggnad uppfördes i början av 1900-talet. Intill och snett mittemot denna byggnad finns ytterligare uthusbyggnader med gråmålad panel. Byggnaderna bildar två flyglar med en grusad plan emellan.

Från 1940-talet fram till år 2000 hade huset samma ägare. Eternitplattor på 1950-talet och sprutmålning med plastfärg på 1970-talet, ja den tidens trender och tekniker satte sin prägel även på denna fastighet. Under ny ägare från år 2000 påbörjades omfattande in- och utvändiga renoveringar som var av mer byggnadsvårdande art plus nya tekniska installationer. Eterniten togs bort från fasaden och den gamla panelen lagades, målades med linoljefärg och kompletterades med nya foder och listverk samt balkong och trappa på framsidan. Färgsättning skedde i samråd med antikvarie. Ekonomibyggnaderna har också renoverats löpande med traditionella material och metoder.

OMRÅDET

Malmköping är en charmig ort i Flens kommun, cirka 1,5 timmes bilresa från centrala Stockholm, kanske för flera känt för sina utflyktsmål med museispårväg och den lilla nöjesparken Sagostigen. Här finns också ett värdshus med en bra restaurang, flera olika museer och återkommande årliga marknader. Orten är dessutom lite av ett antik- och loppismecka. Omgivningarna bjuder både på särklassiga naturupplevelser, historia och ett rikt kulturliv.