Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 48B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 39,5 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 517 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv. [Pris] => 3 295 000 kr Utgångspris )

Wollmar Yxkullsgatan 48B

CHARMFULL OCH MYSIG 1920-TALSTVÅA HÖGST UPP I HUSET

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

26

nov 2020

torsdag

17.30 till 18.15
Boka in er via hemsidan. Varmt välkomna!
29

nov 2020

söndag

13.00 till 14.00
Boka in er via hemsidan. Varmt välkomna!

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 48B
Område
Södermalm
Våning
4 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
39,5 kvm
Föreningens information
Avgift
2 517 kr/mån inkl värme, vatten samt kabel-tv.
Pris
3 295 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El
2 512 kr/år
Försäkring
1 635 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
6 811 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas. Gemensamt el som debiteras på månadsavin.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FABRIQUE
Rekommenderar den nybakade valnötsbrödet för lyxiga helgfrukostar
PARKERNA NÄRA
Vi gillar både Tantolunden med närheten till badet och Skinnarviksparken med gräsmatta och utsikt över Riddarfjärden.
HORNSGATAN
Med secondhand- och vintagebutiker som Judit/Herr Judit och Brandstationen.
ATT VARA GRANNE MED ROST
Restaurang med familjär stämning där det flera gånger i veckan är livemusik, quiz och stans godaste pizza.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Detta är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Fastigheten har inte har genomgått några större förändringar under årens lopp utan är i ett fint ursprungligt och bibehållet skick.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta och äger marken där fastigheten står.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Storholmen. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Storholmen fastighetsförvaltning.

Renoveringar

Fasadrenovering 1974. Stambyte 1982. Takrenovering 1990. Byte av elstigar 1992. Renovering av balkonger och fasad mot innergården 2012. Spolning av stammar 2013 och 2019. Installation av bergvärme och gemensamhetsel 2019.

Kommande renoveringar

Planerade renoveringsarbeten under 2021 är renovering av tak samt fasad mot gatan. Mindre löpande underhåll sker enligt underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och har varit skuldfria fram tills nu, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december). Det ger oss ett nyckeltal om 779 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg nivå då snittet för en välskött förening på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. De långfristiga skulderna uppgår till ca 4 mkr. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst. Föreningen har årliga lokalintäkter på ca 300 tkr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhets-el samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt beroende på kommande renoveringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Hushållsel

Gemensam debitering av hushållsel, individuell förbrukning faktureras enskild medlem i samband med avgiftsavisering. En fast avgift för el tillkommer om ca 60kr/mån och elen betalas direkt till föreningen och tillkommande kostnad debiteras efter förbrukning.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare i varje) varav en är drop-in med god tillgänglighet. Tvättstugorna nås via gården.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis. Kan bokas utan kostnad. Belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet på Doktor Abelins gata, våningssäng med en dubbel nere och en enkel i överslafen. Toalett men ej dusch (150 kr/natt).

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta ägarandel vid delat ägande är 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-11-11, årsredovisning 2019, föreningens hemsida och stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du mitt emellan Mariatorget och Hornsgatan med butiker, restauranger och pubar och Tantolunden och Årstaviken med grönska, motionsstråk och bad. En bra kväll i hemmatrakterna kan lika väl innebära god mat och barrunda som en minigolfrunda i Tanto följt av ett kvällsdopp. Det centrala läget på Söder är praktiskt och smidigt med mycket goda kommunikationer, men hemkvarteret är lugnt och stilla och gatan är en återvändsgata utan tung trafik.