Type and press Enter.

Torphagsvägen 10

Ljus och fräsch 2:a utan insyn och balkong i fritt västerläge

Inredning: Wallmén Foto: Fontana Text: Johansson-Lundström

VISNINGAR

9

aug 2020

söndag

11.30 till 12.30
Välkommen på visning
11

aug 2020

tisdag

18.15 till 19.00
Välkommen på visning
Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Torphagsvägen 10
Område
Ekhagen
Våning
3 av 3, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
54 m²
Föreningens information
Avgift
2 663 kr/mån inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 125 kr tillkommer för bredband.
Pris
3 700 000 kr/Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El
5 000 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Övrigt
2 300 kr/år
Total driftskostnad
9 600 kr/år
Beräknat antal pers
3
Kommentar
Övrigt står för gaskostnad

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Ekhagens matstudio
Bakar nybakat bröd, säljer matlådor och bakar pizza på fredagar. Erbjuder också matlagningskurser och lokal för middagsbjudningar.
Edvard Anderssons växthus
En grön oas att strosa omkring i, titta på coola växter, sitta och läsa en bok eller ta en fika.
Stora Skuggan
Här finns mysig 4H-gård, charmigt café och värdshus med riktigt bra mat. Därtill stora promenad- och motionsstråk.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall 1935

Hela stadsplaneringen i Ekhagen gjordes av Björn Hedvall. Området är genomgående i funkisstil och uppfört 1935-1938. Detta huset stod klart 1935. Ekhagen består av företrädesvis gula fyravåningshus, fasaderna är släta och putsade med stora glasytor nära fasadliv utgör en arkitektonisk helhet. Glas, stål och armerad betong är material som används för ett nytt formspråk. Hedvall var liksom många för tiden engagerad i bostadsfrågor, staden ska planeras rationellt med nya bostadsområden som enklaver, skilda från arbetsplatser och butiker. Idealet är hus i bevarad naturmark. Arkitekt Hedvall var mycket produktiv i sin yrkesgärning, mer än 270 hus kom från hans penna genom åren. En hel del hus i klassicistisk stil, men funkisstilen kom att ligga honom varmt om hjärtat då tidens ideal omfattade både modern estetik och socialt engagemang.

Balkongen är 30-talets mest karaktäristiska och formskapande byggnadsdel, nästan varje lägenhet har en och avspeglar idealet frisk luft och solens välgörande strålar lika mycket som vikten av ljus och rymd inne i lägenheterna. Balkongfronternas omsorgsfulla utformning som här, med smäckert smide ger ett intryck av lätthet.

FÖRENINGEN

Brf Djurgårdseken 6

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Djurgårdseken 6 äger fastigheten med samma namn på adressen Torphagsvägen 10. Föreningen består av 14 lägenheter med bostadsrätt och är en äkta bostadsrättsförening. Huset byggdes 1935.

År föreningen övertog fastigheten

Brf Djurgårdseken 6 bildades 2013 och övertog fastigheten Djurgårdseken 6 år 2015.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum.

Garage och parkering

Föreningen har fyra parkeringsplatser utomhus, dessa hyrs ut till medlemmar efter intern kö (f n två personer i kö efter att säljarna gått ur föreningen) kostnad 600 kr/ månad.

Renovering

2011 stambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan och kommande renovering är av tak och isolering av vind och kommer delvis finansieras via ett lån, dels med sparade pengar i kassan. Föreningens plan är att inom en treårs period renovera fasad, fönster och balkong. Totalt så kan alla dessa behoven innebära en höjning av avgiften. Inget beslut har fattats kring detta men föreningen ser ingen höjning under 2020.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till ca 6 milj kr, vilket ger ca 5 600 kr/kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade avgiftshöjningar under 2020. Köparen betalar överlåtelseavgift om 1 183 kr.

Förråd

Varje lägenhet har ett förråd i källaren, det finns även två extra förråd som hyrs ut till medlemmar efter intern kö.

Gemensamma utrymmen

Det finns barnvagnsrum, cykelförråd och tvättstuga.

Bredband och tv

Fiber via Stockholms Stadsnät med en hastighet av 200/200 mbit/s, medlem tecknar eget avtal, en obligatorisk avgift om 125 kr/ månad tillkommer.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägande.

Städning

Föreningen hjälps åt med städning av trapphus, källargång, tvättstuga, gräsklippning och snöskottning. Detta görs löpande under året efter en lägenhetslista / schema.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och kontakt med styrelsen i juli 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ekhagen är ett fantastiskt område, ett av få bostadsområden som är helt byggt i funkisstil. Hela Ekhagen är grönklassat i Stockholms stads byggnadsklassificering, vilket menas att området och byggnaderna har ett stort kulturhistoriskt värde. Björn Hedvall lade planen för området och ritade också många byggnader. Flera stora namn som Ancker-Gate-Lindegren, Wolter Gahn och Edward Bernhard medverkade också. Området ligger i den Kungliga Nationalstadsparken – världens första nationalstadspark. Här är grönt och lummigt. På ett par minuter når du Lilla Värtan med småbåtshamn och badplats. Området kryllar av trevliga ställen att tillbringa fritiden på. Stora Skuggan med 4H-gård och många aktiviteter för barn, Stora Skuggans värdshus med ekofilosofi, Söderbrunns koloniområde, Naturhistoriska Riksmuseet, Bergianska Trädgården och Brunnsviken för att nämna några. Stockholms Universitet är också placerat runt knuten.