Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Nynäsvägen 325
  [Område] => Gamla Enskede
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 39,4 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 028 kr/mån inkl. värme & vatten )

Nynäsvägen 325

LJUS & INSYNSSKYDDAD 1910-TALSETTA HÖGST UPP I HUSET

TEXT: HENRIK STYLING: RYDMAN FOTOGRAFI: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nynäsvägen 325
Område
Gamla Enskede
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
39,4 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 028 kr/mån inkl. värme & vatten

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 363 kr/år
Total driftskostnad
5 363 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matateljén
Enskede-restaurang med hög kvalitet.
Matboden
En kvarterskrog i fin miljö.
Skogskyrkogården
En vacker kyrkogård upptagen på UNESCO:s världsarvslista.
Tomatis
En uppskattad lokal pizzeria.
Delselius Bageri
Det lokala bageriet i vacker miljö.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Pettersson 1913

Stora Gungan var en gång i tiden en gård, vars mangårdsbyggnad numera går att beundra på Skansen. Under 1910- och 20-talet uppfördes ett antal fina byggnader i anslutning till Stora Gungans väg. Ett av dessa är Vattenkonsten 1, ett tidstypiskt hörnhus om tre våningar med butiker i bottenvåningen. Byggnaden uppfördes på uppdrag av Aktiebolagen Tabo 1913-1916, byggmästare var N Forss och för ritningarna svarade Gustaf Pettersson. Lägenheterna bestod uteslutande av 1-2 rum och kök och bjöd på modern lyx för tiden; som vattenklosetter, centralvärme och platsbyggda garderober. Den trivsamma 1910-talsinteriören är bevarad i många av lägenheterna än idag. Även den tegelröda fasaden, med sina rundbågiga portaler och butiksfönster är i stort sett sig lik sedan byggåret. Träportarna och fönstren är dock av nyare datum, troligen insatta någon gång på 1960-talet, och vindarna har inretts till bostäder på senare år.

FÖRENINGEN

Brf Vattenkonsten 1

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Vattenkonsten 1 (org. nr 702002-6238) innehar fastigheten Stockholm Vattenkonsten 1, med ett bostadshus som uppfördes 1913 i G:a Enskede. Föreningen upplåter 26 st lägenheter med bostadsrätt, 4 st lokaler med bostadsrätt samt 3 st hyreslokaler. Huset värms upp med fjärrvärme.

Föreningens bildande

Föreningen registrerades 1995 och de tog sannolikt över ägarskapet av fastigheten strax därpå.

Mark

Föreningen innehar fastigheten genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, omförhandlades i mars 2020.

Förvaltare

Föreningens löpande förvaltning sker dels i föreningens egen regi, men också med hjälp av Fastum UBC Förvaltning AB.

Renoveringar

1991, rörstambyte.

2000, ny fjärrvärmeanläggning.

2006, säkerhetsdörrar.

2009, fönsterrenovering.

2016, tvättstugan renoverades med två nya maskiner.

Kommande renoveringar

Man informerar om att tak, fasad, fönster och entrédörrar renoveras under vintern 2020. När detta väl är klart är huset i ett mycket gott skick.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 5,6 mkr per bokslutet 2019 och årliga intäkter uppgår till drygt 1,2 mkr, i kassan finns ca 500 tkr. Föreningen har goda lokalintäkter vid sidan av årsavgifterna, totalt ca 200 tkr/år. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppskattas till cirka 4,300 kr (registeruppgift bostadsyta 1.285 kvm), snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Inga uppgifter om kommande avgiftsändringar. Man höjde senast några procent inför 2020.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret, med ansvarsförsäkring för styrelsen.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, ett anlitat företag ombesörjer trappstädningen varje vecka.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan finns i källaren (Stora Gungans väg 8) och är utrustad med två nya tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. Det finns också cykelförråd, samtidigt som cyklar kan parkeras utomhus. Föreningens gårdsmiljö bjuder på en uteplats, tillgång till utemöblemang och en murad grill. Via trapphusen kan man nå vädringsbalkonger. Barnvagnar ställs enklast på gården.

Parkering

Föreningen har 4 st egna p-platser för 500 kr/mån. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad (500 kronor i taxeområde 4). Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Föreningen har fiber indraget, men inte till lägenheterna. Att dra in fiber till lägenheten kostar ca 6,000 kr och bekostas av medlemmen själv. Abonnemang bekostas också av medlemmen. Com Hem levererar både bredband och tv.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen från juli 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och i närheten finns många fina naturområden som Nytorpsgärde, Nackareservatet och det vackra världsarvet Skogskyrkogården. Vill du äta gott finns bland annat kreativa och välrenommerade Gamla Enskede Matbod, Robin Delselius bageri och Matateljén i närområdet. Sandsborgs tunnelbanestation ligger strax intill din nya adress och det tar bara tio minuter att cykla till Södermalm.