Type and press Enter.

Älvsborgsgatan 3

KÄNNER DU TILL DETTA LUGNA DRÖMLÄGE MITT PÅ SÖDERMALM

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: YNGFALK FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Älvsborgsgatan 3, 3 tr
Område
Södermalm
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
4 rum
Area
99 m²
Förvaltarens information
Avgift
4 348 kr/mån Inkl. värme, va, tv och bredband

Allmänt om fastigheten

El
5 000 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Total driftskostnad
10 000 kr/år
Beräknat antal pers
4

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Picnic i fina Helgalunden
Där man också kan spela boule på grusplanen
Skrovet
Restaurang nere vid Årstaviken som är öppen om somrarna.
Pulkabacken i Tjurbergsparken
(mellan skolan och Blomsterfondens hus)
Wallins konditori på Ringvägen
Lisas grabb på Blekingegatan

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Peterson 1931

De två bostadshusen på Älvsborgsgatan 1 och 3 uppfördes i början av 1930-talet och är 4 våningar höga och har delvis inredda souterängvåningar med kommersiella lokaler mot tvärgatorna. Halvmilen 6, Älvsborgsgatan 3, ritades av Josef Peterson för Thure Enfors räkning och stod klar 1931. Halvmilen 7, Älvsborgsgatan 1, ritades av Fritiof Peters tillsammans med byggherre G Niklasson och stod klar 1934.

Halvmilen 6 bestod ursprungligen av lägenheter om 1-2 rum och kök fördelade på två trapphus, totalt 9 lägenheter per våningsplan. På bottenvåningen också ett enkelrum med kokvrå. Samtliga lägenheter hade WC, men saknade badrum. Istället fick hyresgästerna dela på två badkar i källarvåningen. Lägenheterna hade centralvärme, rinnande kallt och varmt vatten samt tidstypisk inredning i köken med diskbänk, skafferi och ett par skåp. I anslutning till hall eller tambur fanns en garderob, men några tvåor hade ytterligare en intill köket. Troligtvis låg linoleummattor på samtliga golv i lägenheterna. På det stora hela en relativt spartansk inredning som inte alls var ovanlig vid denna tid. I källarvåningen fanns förutom badrum, tvättstuga, pannrum och en verkstadslokal med ingång från Dalslandsgatan.

FÖRENINGEN

Brf Halvmilen 6&7 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen innehar med tomträtt fastigheterna Halvmilen 6 och Halvmilen 7 med adress Älvsborgsgatan 1 och 3. Föreningen upplåter 60 lägenheter med bostadsrätt och två bostäder samt fyra lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Josef Peterson och Fritiof Peters och uppfördes 1931.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark.

Föreningen har två avtal avseende tomträtt. Halvmilen 6 har idag ett avgälde på 234 200 kr fram till 2026-08-31. Halvmilen 7 har ett årlig avgälde på 280 800 kr fram till 2022-12-31. Det finns i dagsläget inga indikationer på vad den nya kostnaden blir, men föreningen kommer göra en mindre avgiftshöjning under 2020 för att buffra för eventuella höjningar. Belåningsgraden är mycket låg ( 1845 kr/ m²) och kassaflödet gott.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Viredo AB och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia Förvaltning AB.

Renovering

2019 - Ny underhåll- och investeringsplan, 2017 Fönsterrenovering samt fasadrenovering, 2013 Stamspolning och OVK. 2009 Målning och renovering av trapphus. 2008 Renovering av gården. 2007-2008 Byggnation av balkonger (till 18 lägenheter). 2007 Vindslägenheter färdigställda. 2005/2015 Nya maskiner i tvättstugor. 1989 Totalrenovering inklusive byte av VA-stammar, elinstallationer, hissar, kök och bad m.m.

Planerat för 2020 är en hissrenovering samt renovering av tvättstugorna.

Läs gärna mer på föreningens mycket informativa hemsida: https://egrannar.se/halvmilen67/sida/id/72/

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7,9 Mkr, vilket ger cirka 1 800 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 498 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske om synnerliga skäl finns t ex studier eller arbete på annan ort. Tillstånd måste alltid ansökas om hos styrelsen. All korttidsuthyrning genom Airbnb är otillåten.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via SBCs medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren.

Tvättstuga

Det finns tre tvättstugor i källarvåningen.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns ett barnvagnsutrymme (kan nås med hiss). Cykelgarage finns med direktutgång till Dalslandsgatan. Det finns även ett soprum med full sopsortering.

Förråd

Källarförråd om ca 5 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Fibernät via Ownit (100 Mbps ingår i avgiften) och kabel-TV via Comhem (betalas av medlemmarna själva förutom gratiskanalerna).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den lilla Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser, inbäddade i lummig grönska, och årstidernas växlingar är alla lika fina. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn, och ändå befinner du dig mitt i smeten. Många grönområden finns bokstavligen utanför dörren, samtidigt som man har både Nytorget och Mariatorget på gångavstånd, med allt vad det innebär av restauranger och uteliv. Därtill har du även nära till knutpunkter som Skanstull och Södra station och till exempel Eriksdalsbadet och motionsstråk och utegym vid Årstaviken.