Type and press Enter.

Grenljusbacken 26

SOLIG & INSYNSSKYDDAD TREA MED BALKONG SAMT SJÖ- & STADSUTSIKT

TEXT: HENRIK STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

VISNINGAR

31

maj 2020

söndag

14.40 till 15.10
OBS! Vänster hiss, vån 9. Välkomna att boka in er hos oss!

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Grenljusbacken 26
Område
Gröndal
Våning
9 av 11, hiss finns, (vänster hiss)
Rum
3 rum och kök
Area
74,5 m²
föreningens information
Avgift
4 020 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 50 kr/mån för kabel-tv)
Pris
4 375 000 kr/bud

Allmänt om fastigheten

El
4 803 kr/år
Försäkring
2 772 kr/år
Total driftskostnad
7 575 kr/år
Beräknat antal pers
4

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Alla badmöjligheter
Trekanten, Vinterviksklipporna, Gröndalsklipporna.
Vinterviken
Trädgårdscafé samt gamla nobelfabriken Winterviken. Här hänger vi på helgerna och äter lunch.
Café Cul De Sac
Vid Gröndals båtklubb, öppet sommartid med mobil bastu.
Skridskoåkning
När säsongen tillåter kan man åka skridskor på sjön Trekanten.
Lundbergs Konditori
Omtyckt konditori som också gör prisbelönt glass.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Wikner 1958

Fastigheten Ljussaxen 10 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och färdigställdes kring 1960. Huset har en fin fasad i rött tegel med inrutade fält av vitmålad betong. Entrén till fastigheten imponerar med sina stora ekinfattade glaspartier, pelare, och sin luftighet. Husen är grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är den näst högsta graden på skalan. Den gemensamma grönskande gården är utrustad med utemöbler, gjutjärnsgrillar, lekpark, fotbollsplan.

FÖRENINGEN

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Brf Sannadalsplatån (org. nr. 702001-8839) äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 332 stycken bostadsrättslägenheter samt en hyresrätt och 27 st hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB, liksom den tekniska förvaltningen.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar och man har en underhållsplan till 2029. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

Som man anger i årsredovisningen står föreningen inför några projekt framöver. Trapphusen ska göras fram till 2021. Fönster, fasad och tak planeras mellan 2021 till 2024. Stambyte ligger längre fram omkring 2027 - 2029, liksom kulvertar.

Ekonomi

Föreningen har en belåningsgrad om 2,500 kr per kvadrat boyta. Man har i dagsläget hälften så mycket lån som den genomsnittliga föreningen i kommunen. Intäkterna per år ligger på 17,2 mkr där årsavgifterna står för 14,8 mkr. Man har 1,1 mkr i kassan. Under kommande år planeras vissa lokaler att bli lägenheter vilket kan inbringa större summor till föreningen.

Avgifter

Avgifterna planeras att höjas med 4-5 % årligen inför kommande underhåll. Avgifterna höjdes inför 2020 med 2 %.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (varav en på Grenljusb. 26) samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum. De boende kan hyra separata extra förråd i föreningen.

Parkering

Det finns totalt 130 st parkeringsplatser, varav 24 st platser i kollektivgarage och 14 singelgarage. Enkla utomhusplatser har en kostnad på 575 kr/mån, medan garageplats kostar runt 1 000 kr/mån. I dagsläget är det en kötid på ett par år till dessa. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr utöver månadsavgift och obligatoriskt tillägg för kabel-tv. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV står Bredbandsbolaget, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen aktuella uppgifter. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden endast en spottloska bort. Här finns hus från olika stilepoker i en härlig blandning. Punschverandor, knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur. I Gröndals centrum finns bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, spårväg och underbara lokalhak. Det klassiska konditoriet Lundbergs som förra året firade 70-årsjubileum ligger nära. Till Vintervikens trädgårdar med finrestaurang och ett urmysigt trädgårdscafé, och till Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer är det bara en kort promenad. Du når även Hornstull och Södermalm till fots på cirka kvarten.