Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Östgötagatan 33
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 2 av 5, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 76 kvm
faktisk uppmätn norm SS 14141
Registrerad som 72 kvm i föreningens lägenhetsregister. [Tomtareal] => [Avgift] => 2 278 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tv (grundutbud). Obligatoriskt balkongtillägg om 167 kr/mån tillkommer. )

Östgötagatan 33

VACKER TRERUMMARE MED SKRYTSAM TAKHÖJD OCH BALKONG MOT INNERGÅRDEN

TEXT: BECK-REMNES FOTO: ONO SCENOGRAFI: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 33
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
2 av 5, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
76 kvm
faktisk uppmätn norm SS 14141
Registrerad som 72 kvm i föreningens lägenhetsregister.
Avgift
2 278 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tv (grundutbud). Obligatoriskt balkongtillägg om 167 kr/mån tillkommer.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Den bästa promenaden
Förbi Katarina kyrka, genom Cornelisparken och sedan trapporna ner till Katarinavägens underbara utsikt.
Beck Kaffebar
Runt hörnet på Tjärhovsgatan.
Mosebacke torg
Och dess tillhörande cafévagn om sommaren.
Greasy Spoon
Brunch alla dagar och tider i veckan!
InBloom
Trevliga floristen Sassa förser dig med färska blommor till helgbuketten!

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: S. WESTHOLM & J.A. BAGGER 1912

Fastigheten på Östgötagatan 33 är en ståtlig hörnbyggnad med tegelfasad, burspråk, balkonger samt takkupor och inredd vind. Taket består av koppar och lertegel. Tvåluftsfönstren med spröjsade överstycken och takfotens utsmyckning vittnar om 1910-talets skickliga hantverk. Här skådas en hög detaljeringsgrad på murverket, portalen består av en pardörr i massivt trä med stort överljus och små reliefer på vardera sida, och stensockeln förstärker byggnadens gedigna uttryck. Brf Droskhästen 8 är en äkta bostadsrättsförening med adress Östgötagatan 33 och Folkungagatan 61. I föreningen finns 29 lägenheter varav samtliga upplåts med bostadsrätt. Det finns även 7 hyresrättslokaler. Föreningen köpte fastigheten år 2011 och äger marken. Föreningen har en renoverad och mycket trivsam innergård med cykelförvaring, och det finns även en gemensam takterrass mot gården med grill och utemöbler. Inom de kommande 2 åren ska takterrassen göras om, och föreningen planerar även att iordningställa utrymme för barnvagnar och cyklar i källaren.

FÖRENINGEN

Brf Droskhästen 8

Antal lägenheter och lokaler

Brf Droskhästen 8 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken. Föreningen består av 29 lägenheter med bostadsrätt och och 7 lokaler med hyresrätt (lokalyta ca 750 kvm). Fastigheten byggdes 1912.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar delat ägande med en minsta ägarandel på 10 %. juridisk person accepteras inte som medlem.

Renoveringar:

1996 renoverades, ytterfasad, gårdsfasad och elstigare. Råvinden konverterades till bostadslägenheter. 2001 installerades fjärrvärme. 2006 byttes va-stammar samt renovering av samtliga våtutrymmen.

2008 målades fönster. 2012 renovering av balkonger, installering av tryckstegringspump, snörasskydd mot Östgötagatan, larm i källare. 2013 fönstren renoverades utvändigt. 2014 fuktsanering och ombyggnad av takterrass. 2015 renovering av innergårdar. 2017-2018 liggande stammar bytta i källaren, renovering av samtliga (äldre) balkonger mot gård samt takterrassen. Fiber installerat i alla lägenheter. Uppsägning av avtalet med Underbara Bar där förhandling pågår. 2019 Fönsterna målades, 2020 Ny elcentral installerad i källaren för samtliga lägenheter och lokalhyresgäster.

Kommande renoveringar

Just nu är föreningen i startgroparna för att bygga om den stora källarlokalen och anpassa den till teatergruppen Potato Potato som ska flytta in så fort det går. I övrigt planerar föreningen att samtliga lokaler ska få enhetliga markiser. Sortering av hushållssopor ska föreningar börja med under 2023 så detta kommer vara ett stort projekt. Inom mycket snar framtid kommer samtliga ytterdörrar bytas till säkerhetsdörr alt att man skaffar ett större brevinkast. Föreningen köper upp tjänsten till självkostnadspris för medlemmarna. Medlemmarna kan då få påverka sin egen ytterdörr, om man vill ha en säkerhetsdörr eller bara ett större brevinkast (vilket är ett krav från PostNord).

Bredband och kabel-tv

Fiber är indraget och man väljer själv leverantör via IP Only. Kabel-tv via Comhem.

Avgifter

Föreningen avgifter har legat lågt enda sedan ombildningen och kommer justeras enligt index de närmsta åren. Ingen procentsats är beslutat men troligtvis ca 20% ökning under 2022, nästkommande år är än ingen procentsats satt. Räkneexempel: Det innebär för denna bostad en ökning med ca 20% = 420 kr och hamnar då på ca 2,800 kr/månad.

Förråd

Källarförråd om cirka 6-8 kvm.

Gemensamma utrymmen:

Det finns en tvättstuga i huset utrustad med 2 tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Gemensam gård och takterrass.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ordförande 2022-02-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Östgötagatan sträcker sig från Mosebacke, genom SOFO ända ner till vattnet vid Hammarbykanalen och Årstaviken, vilket gör mysiga promenader och löprundor till en enkel del av vardagen. I Sofo hittas fina små butiker och populära Nytorget, med sina caféer och bagerier liksom restauranger och vinbarer. Både ICA, systembolaget och Lidl ligger runt hörnet på Folkungagatan. I kvarteret finns likaså biograf och bibliotek, Ringens Centrum och Skrapan med klassiska butikskedjor. Medborgarplatsen och Slussens tunnelbana ligger 5 minuter hemifrån, och Södra station ligger 10 minuter bort. Här, i centrum av Södermalm är allt lika delar tillgängligt, och du kan välja aktivitet efter humör; lata dig på en filt i Vitabergsparken eller ta en glass uppe på Mosebacke och titta ut över staden - och om kvällen åka upp till Skrapans egna takbar Himlen med panoramavy, och sippa på drinkar.