Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Rörstrandsgatan 33 A
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 050 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband )

Rörstrandsgatan 33 A

VACKERT 1920-TAL MED ÖPPEN SPIS OCH KUNGSBALKONG, MÖJLIG 3:A

FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Rörstrandsgatan 33 A
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
71 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 050 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband

Allmänt om fastigheten

El
4 500 kr/år
Försäkring
6 000 kr/år
Total driftskostnad
10 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

LILLEBRORS BAGERI
800 GRADER PIZZERIA
STOCKHOLMS GLASSHUS
KARLBERGS SLOTTSPARK

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1929

Som sista utpost på Rörstrandsgatans sydvästsida ligger i grunden tre fastigheter som går under beteckningarna Leran 8, 9 och 12. Dessa har samkomponerats runt en gemensam öppen gård som vetter mot Rörstrandsgatan. Byggnaden ritades av arkitektduon Anders Höög och Gunnar Morssing och uppfördes under åren 1928–1929. Höög och Morssing ritade hela 25 byggnader i Rörstrandsområdet, som började bebyggas efter att Rörstrands porslinsfabrik lades ner 1926. Leran 8, 9 och 12 är en byggnad av monumental karaktär med sex bostadsvåningar samt suterräng som består av hela tre källarvåningar. Mot Rörstrandsgatan leder en pampig trappa med balusterräcke upp till den stora gården. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stadsmuseums bebyggelseklassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Trapphusen har originalmålade tak och väggmålningar. I Brf Rörstrand 29–37 finns 109 bostadsrätter, fyra hyresrätter, tio lokaler, garage och tre gårdar av olika slag och i olika väderstreck. Här finns flera utegrupper och grillmöjligheter. I huset finns tvättstuga som bokas elektroniskt, barnvagnsrum, grovsoprum, garage och ett vinds- och ett källarförråd per lägenhet. Fastigheten är väl underhållen, ekonomin god och man följer en underhållsplan.

FÖRENINGEN

BRF Rörstrand 29-37

Föreningen

Brf Rörstrand 29-37 (org. nr 769603-3369) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Leran 8, 9 och 12 år 2000. Föreningen består av adresserna Rörstrandsgatan 29-31, 31 A-B, 33, 33 A-B samt 39, och omfattar 113 lägenheter med bostadsrätt, fyra lägenheter med hyresrätt samt 10 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen är nära skuldfri med en exceptionellt låg belåning på 359 kr/kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgifterna har sänkts med tio respektive tjugo och återigen tio procent vid tre tillfällen sedan 2006.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Storholmen Förvaltning.Den tekniska förvaltningen sköts av föreningen i egen regi genom en anställd samordnare.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Förråd

Lägenheten disponerar både ett vindsförråd på ca 6 kvm, och ett källarförråd på ca 8 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tre tvättstugor utrustad med tvättmaskiner, torktumlare och torkrum, barnvagnsrum, cykelställ samt tre innergårdar med trädgårdsmöbler och grillmöjlighet.

Garage

I huset finns 26 garageplatser à 2 100 kr/mån som hyrs ut till de boende, fn kö. Garaget har även mc-platser.

Hiss

Hiss finns.

Renoveringar, i urval

Föreningens fastighet är väl underhållen och man följer en underhållsplan. Sedan fastigheten övertogs år 2000 har man renoverat fasad och ytterfönster, installerat säkerhetsdörrar, lagt nytt tak, lagt om innergårdar, bytt el-stammar och dragit in 3-fas och ställt iordning ett nytt soprum. De senaste åren har man genomfört OVK samt tagit fram en ny energideklaration. Stambyten sker successivt i samband med att hushållens badrum och kök renoveras.

Planerade renoveringar

Det finns inga större planerade renoveringar, förutom planer på att installera bergvärme där inga beslut ännu är fattade. Föreningen har fått borrtillstånd.

Bredband och kabel-tv

I månadsavgiften ingår kabel-tv (basutbud) via Com Hem, samt bredband 700-1000 Mbit/sek via Stockholms Stadsnät.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i juli 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett lugnt och trivsamt sätt. Rörstrandsområdet bebyggdes under ett fåtal år, och 1930, fyra år efter porslinsfabrikens stängning, stod området klart. På Rörstrandsgatan finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, och under sommarhalvåret stängs gatan helt för biltrafik och blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter. Dessutom är det enkelt att ta sig till Arlanda med flygbussarna från Sankt Eriksplan.