Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkungagatan 72, 4tr
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 112 kvm
Faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 5 174 kr/mån )

Folkungagatan 72

SEKELSKIFTESFYRA MED HÄRLIG UTSIKT, BALKONG OCH KAKELUGN

TEXT: MURÉN STYLING: VAN KEPPEL FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 72, 4tr
Område
Södermalm - Sofo
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
112 kvm
Faktisk uppmätning
Avgift
5 174 kr/mån

Allmänt om fastigheten

El
6 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
7 500 kr/år
Drift räknat på
4 personer

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Kleitz 1895

Båtsmannen Större 20 på Folkungagatan 20 är ett av de äldre husen i kvarteret Båtsmannen Större 20. Det uppfördes under åren 1895–1896 och ritades av arkitekt Carl Kleitz. Han var vid tiden en ofta anlitad arkitekt i Stockholm och ritade under 1890-talet många påkostade byggnader på Östermalm, innan han dessvärre avled år 1900 endast 40 år gammal. Båtsmannen Större 20 består av ett gathus i fem våningar och en gårdsflygel i fem våningar. Huset har en tidstypisk fasad som bevarar många fina originaldetaljer. Fasaden har en ljust gulbeige kulör och har bland annat en mycket vackert dekorerad portal. År 2016 bildades Brf Båtsmannen Större 78 tillsammans med huset på Folkungagatan 78 och föreningen består av 33 lägenheter med bostadsrätt och 5 lägenheter och 8 lokaler med hyresrätt, dessutom har man 3 garageplatser i nummer 78. I nr 72 finns en gemensam tvättstuga i källaren, barnvagnsrum praktiskt åtkomligt från entrén och cykelrum över gården. På innergården finns också utemöbler och grillplats med upprustningsplaner.

FÖRENINGEN

Brf Båtsmannen Större 78

Antal lägenheter och lokaler

Brf Båtsmannen Större 78 är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Båtsmannen Större 20 och Båtsmannen Större 6 år 2016. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus beläget på Folkungagatan 72 samt ett gathus och ett gårdshus beläget på Folkungagatan 78 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 5 lägenheter med hyresrätt, 5 lokaler med hyresrätt samt 4 garageplatser.

Förvaltare

Föreningen förvaltas av Nabo.

Mark

Föreningen äger marken och berörs inte av tomträttsavgäld.

Tv och bredband

Tv och bredband levereras via Comhem.

Parkering

Garage med 4 platser finns och en plats kostar 1 800 kr/mån. Infart från Folkungagatan 78. Här finns även plats för mc och lådcyklar.

Renoveringar

Under 80-talet gjordes större renoveringar då större delen av elinstallationer, vattenledningar och avloppsrör byttes ut. Även fasadrenovering, takrenovering och byte av fönster utfördes. Vidare har värmeundercentralen bytts ut. Under 2018 färdigställdes två vindslägenheter. Slutreglering gav ytterligare en intäkt till föreningen om 270 000 kr. I samband med bygget av vindslägenheterna genomfördes även en renovering av intilliggande tak. Under 2018 färdigställdes även badrumsrenovering och stammarna byttes delvis i 78:an (bland annat denna lägenhet) respektive spolades i 72:an. 2020 Nyrenoverat trapphus i tidsenliga färger. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2050.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftshöjningar. Föreningen har lån om 48,7 mkr och kassa på 8,1 mkr. Lånen balanseras av dolda tillgångar i 5 hyresrätter (452 kvm) och goda intäkter från lokaler. Hyror från lokaler och hyresrätter inbringade ca 1,5 mkr kronor 2019. Vid föreningens bildande genomfördes en besiktning av byggnaderna som fastställde underhållsbehovet för de första tio verksamhetsåren till ca 9 miljoner kronor och motsvarande medel avsattes i kassan. I februari 2020 gjordes en engångsamortering om 3 miljoner och fördubblat amorteringstakten från 300 tkr till 600 tkr per år. Föreningen har under 2020 initierat en försäljning av råvinden i gårdshuset på 78:an.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med maskiner i gott skick (dubbla tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel), samt barnvagnsrum i gathuset, cykelrum samt ytterligare cykelförvaring på gården. På gården finns även grill och sittgrupper.

Juridisk person/delat ägande

Föreningen accepterar ej juridisk person som medlem men tillåter däremot delat ägande.

Kontroll

Ovanstående uppgifter grundas på årsredovisning 2019 samt kontroll med ordföranden. Uppgift som är av stor vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Mittemellan SoFo och Mosebacke är man mitt i smeten och har nära till allt. Här har man tillgång till stadens bästa caféer, restauranger och barer, man har bra kommunikationer, saluhall i Söderhallarna, biografer och butiker. Kort promenad till Slussen och vidare till Gamla stan och city. Det är alltid rörelse på gatan och det känns alltid tryggt att gå hem oavsett tid på dygnet.