Type and press Enter.

Frejgatan 47

VACKER ETTA MED VACKRA ORIGINALDETALJER, BALKONG OCH LÅG AVGIFT

TEXT: HURTIG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Frejgatan 47
Område
Vasastan - Norrmalm
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
38 m²
Föreningens information
Avgift
950 kr/mån inklusive värme, vatten och bredband. En obligatorisk balkongavgift om 50 kr/ månad tillkommer.
Pris
3 450 000 kr/Utgångspris

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

POM OCH FLORA
frukost hela dagen på Odengatan.
ROSLAGSGATAN
med puls och massa mysiga uteserveringar.
VANADISBADET OCH VANADISLUNDEN
VASAPARKEN
MASALA MASALA
här finns Stockholms bästa hämtmat och ett fantastiskt veganskt naanbröd!

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1929

Fastigheten Killingen 21 ligger på hörntomten Frejgatan/Sveavägen och började bebyggas 1926. Byggmästare var David Bolte, som byggde efter ritningar av arktitekt Josef Östlihn.

Östlihn, utbildad både vid KTH och Konsthögskolan, arbetade under sina tidiga yrkesverksamma år tillsammans med kollegan Stark, med vilken han hade det gemensamma arkitektkontoret Östlihn&Stark. Tillsammans ritade de utöver en mängd bostadshus i stockholms innerstad bland andra Svenska Lloyds huvudkontor på Kungsgatan och Frälsningsarméns krigsskola på Skeppargatan innan de vid början av 1920-talet gick skilda vägar.

Killingen 21 är tydligt präglat av tjugotalsklassicismens strömningar. Fasaden är gulputsad och huset är uppfört i sex våningar samt källare och vind. I gatuplan finns lokaler och vinden är omvandlad till bostäder. Trapphuset är välbevarat och mot gården har det satts upp balkonger.

FÖRENINGEN

BRF Killingen 21

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Killingen 21. Förening upplåter av 47 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med hyresrätt. Huset ritades 1926-1927 av Josef Östlihn.

År föreningen övertog fastigheten

Killingen ombildades år 2013.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering i urval

1997 gjordes en större renovering av huset. Då byttes el-stigar, stammar i kök och badrum, fasaden, fönstren och taket renoverades.

2012 - renovering av tvättstuga.

2013 - målning av trapphus.

2015 - fasadarbeten, diverse takarbeten för att förbättra takskydd samt takmålning. Modernisering av hissarna. Trapphusrenovering på Frejgatan.

2017 - vindlägenheter färdigställda.

2019-2020 - dörrmålning och nyinlagda mattor i trapphusen.

Kommande renoveringar

Byte av ventilationssystem i lokalerna pågår och bygglov för att byta ut smidesstaketet på gården mot en mur finns. Inga större renoveringar är planerade de närmaste åren, men föreningen utför löpande underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 30 mkr. Våren 2020 såldes den sista kvarvarande hyresrätten och då amorterades 8 mkr av, så nuvarande skulden ligger på 22 mkr, vilket motsvarar knappt 6 500 kr/kvm. Lokalerna drar årligen in ca 1,8 mkr.

Avgifter

I månadsavgiften ingår värme, vatten, kollektivt bostadsrättstillägg, Zappas grundutbud för tv med 12 kanaler och bredband 100 gb från Bahnhof.

Överlåtelseavgift om 1 163 kr betalas av köparen. Pantsättningsavgift om 465 kr per pant.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugan finns i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkskåp. Det finns en bokningstavla med bokningsnycklar. Barnvagnsrum finns i källaren och cykelställ på gården.

Bredband och tv

Tv levereras från Zappa och bredband från Bahnhof. Detta ingår i månadsavgiften och router samt tv-box ägs av föreningen och följer med lägenheten.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Föreningen godkänner delat ägande mellan exempelvis sambos eller föräldrar och barn. En av delägarna förväntas bo i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning för 2018 samt kontakt med föreningens representant 2020-05-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Frejgatan 47 bor du granne men Vanadislunden och Vanadisbadet, vilket gör att du trots innerstadsläget kan börja varje dag med en simtur. Här bor du dessutom nära större grönområden som Lill-Jansskogen, Bellevue och Hagaparken och vattnet i Brunnsviken. I Vasastan är det aldrig långt till en trevlig kvartersrestaurang, här kan du till exempel göra Pom och Flora till ditt lokala häng.