Type and press Enter.

Hornsgatan 41

VÄLDISPONERAD FYRA, MÖJLIG FEMMA MED BALKONG I SÖDERLÄGE

TEXT:ERIKSSON STYLING:VANKAPPEL FOTO:OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 41
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1.5 av 5, hiss finns
Rum
4 rum
Area
127 m²
ekonomisk plan
Avgift
4 812 kr/mån inkl värme & vatten

Allmänt om fastigheten

El
5 880 kr/år
Försäkring
3 100 kr/år
Total driftskostnad
8 980 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Elkostnad per år varierar 5880 kr - 9100 kr ca beroende på om golvvärme nyttjas fullt ut etc.

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: D. Forsell 1882

Arkitekt Anders Gustaf Forsberg stod för ritningarna av huset Mullvaden Första 15. Han var en av sin tids mest anlitade arkitekter, bl a ritade han flertalet kyrkor.

Byggnaden stod klar för inflyttning 1882 och lägenheterna var förhållandevis påkostade för sin tid. Varje bostad fick en egen torrklosett och en egen kamin. Köken inreddes med vedspis och rinnande vatten.

1880-talets arkitektur domineras i hög utsträckning av nyrenässans, en stil som ofta har den italienska 1400-talets renässansen som förebild. Dekoren var ofta riklig och påkostad. Man skapade i många fall palatslika exteriörer.

Mullvaden Första 15 har en välbevarad fasad och porten med pardörrar är från byggåret.

1942 byggdes bottenvåningen om och på 1980-talet gjordes en andra omfattande ombyggnad och hiss sattes in.

Emanuel Swedenborg hade sin bostad i kvarteret Mullvaden från år 1747 fram till sin död år 1772. Han var vetenskapsman, filosof och teolog och en av sin tids mest omtalade. Swedenborgs bibliotek var på den tiden ihopbyggt med en fint lusthus, som finns bevarat än i dag och befinner sig på Skansen. Swedenborg var mycket engagerad i sin prunkande trädgård på gården och anställde en trädgårdsmästare, Carl Wessel som även han bodde i fastigheten med sin familj. Trädgården ansågs både unik och spektakulär med en blandning av såväl svenska som exotiska växter. Det sägs att Swedenborg serverade sina gäster något så sensationellt som förädlade smultron, dvs jordgubbar.

FÖRENINGEN

Brf Mullvaden Första 15

Föreningen

Bostadsrättsföreningen består sedan 2015 av 10 st bostadsrätter (varav 2 vindslägenheter) och 2 st lokaler. Huset är byggt år 1882 och har adress Hornsgatan 41. Huset har fyra våningar med treor och fyror samt två vindsvåningar med terrasser. Total yta 1095 kvm. Hyreslokalerna i markplan hyrs av frisörsalongen Creative Headz samt en nyöppnad italiensk restaurang Emanuel. Bostadsrättsföreningen bildades i december 2009 då huset köptes av Svenska bostäder.

Mark

Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och innehar marken med tomträtt. Tomträttsavgälden är förhandlad med exploateringskontoret fram till och med 2033. Genom föreningens goda ekonomi, kommer månadsavgiften för medlemmarna att höjas med 50kr/år och lägenhet fram till år 2033. Styrelsen har beslutat att höja avgifterna för att ta höjd för tomträttsavgälden fram till 2033.

Förvatlning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SaveTime Ekonomikonsult AB

Den tekniska förvaltningen sköts av Jensen Drift & Underhåll AB

Entré och trapphus städas av HemMiljö AB

Fastigheten är försäkrad hos Brandkontoret med en heltäckande försäkring som även innefattar en styrelseansvarsförsäkring.

Renoveringar i urval

2018 Renovering av fönster mot gården.

2016 Spolning av toalettstammarna höger sida. Ombyggnad ventilation i butikerna. Balkonger byggdes till för 8 lägenheter.

2015 Byte av hiss. OVK-besiktning. Relining höger sida källare.

2014 Säkerhetsdörrar och postboxar installerade samt entrékameror.

2013 Täthetsprovning av kakelugnar samt renovering takfläktar till kakelugnar. Omläggning av tak på gatusidan, fas 2.

2012 Omläggning av tak på gårdssidan, fas 1.

2011 Rörelsestyrt belysningssystem i port, entré och trapphus.

2009 Installation fiberkabel, reparation tak, spolning i köksstam, renovering sopkarusell, nytt värmekabelsystem.

1986 Totalrenovering av fastigheten inkl stambyte kök och badrum.

Kommande renoveringar

Det finns en omfattande underhållsplan 2018-2037 sammanställd av Jensen Drift & Underhåll AB.

Ekonomi

Föreningen har en mycket stabil ekonomi med låg skuld 5,5 Mkr och låga avgifter vilket motsvara 4689kr/ boyta. I föreningen finns en mycket aktiv styrelse som har som målsättning att förvalta huset så att fastighetsvärdet ökar. Styrelsen har beslutat en avgiftshöjning med 50kr/år och lägenhet fram till år 2033. I kassan finns i nuläget ca 700 000kr (kontrollerat 2020-02-27).

Enligt bostadsrättsföreningen har inga nya lån upptagits sedan den senaste årsredovisningen. Det finns en genomtänkt underhållsplan med en genomsnittlig renoveringskostnad på ca 65.000 kr/år mellan åren 2019-2039.

Huset

I huset finns två fungerande murstockar. De betjänar kakelugnarna i både treor och fyror. Eldstäderna i vindslägenheterna har separata murstockar. Huset är i dag mycket välskött och stora investeringar har gjorts sedan 2009.

Byggnaden har grön k-märkning. Detta är Stadsmuséets mellanklass. Hornsgatan 41 är belägen vid den tysta, lugnare delen av Hornsgatan. Genomfartstrafiken är liten, dubbdäcksförbud och miljözon 2-förbud gäller.

Avgifter

Månadsavgift: 4812 kr/mån inklusive vatten, värme, anknytning till stadsnät. Bredband ingår ej.

Gemensamma utrymmen

Runt den stora och välplanerade gården finns 8 bostadsrättsföreningar. Tillsammans bildar dessa en samfällighet. Varje förening har en ordinarie medlem i styrelsen och en suppleant. Styrelsen tar fram olika handlingsplaner för gemensamma ytor såsom gård, tvättstuga, 2 grovsoprum etc. Föreningarna betalar i relation till andelstal. Brf Mullvaden Första 15 har 6,12 %. Årsavgiften för föreningen är 52.000 kr.

Den gemensamma tvättstugan är modern med 6 st stora maskiner, 3 torktumlare och en matt-tvätt med hithörande torkskåp.

Gården skottas, sandas och sopas på vintern. Under vår, sommar och höst sköts gården av en trädgårdsmästare. Återvinningsrummet sköts en gång per vecka av VeteranPoolen.

På den gemensamma gården står Swedenborgs Lusthus, som kan hyras för 300 kr/dag och inrymmer sällskap om 12-14 personer. Bostadsrättsföreningen innehar 10 st källarförråd. Denna våning disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Juridisk person

Juridiska personer som förvärvat bostadsrätt kan nekas medlemskap.

Garage/Parkering

Det finns inget garage i föreningen men man föreslår polisens garage Skjutgossen på Rosenlundsgatan. Boendeparkering på gatan.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, säljaren samt föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteren runt Mariatorget är för många Södermalms hjärta. Här finns närheten till stadsdelens kulturkvarter med flera konstgallerier, otaliga personliga små butiker och Folkoperan tvärs över gatan. Restaurangutbudet är näst intill oändligt och faller andan på för en fika behöver man inte heller gå långt. Här befinner vi oss i en småstad i den stora staden. Här finner vi Paradisets ekoaffär runt hörnet samt smått legendariska Bysis bokhandel och ett klassiskt fotoantikvariat. Söders Delikatesser, Rival och Nostrano hör till några av restaurangerna man bör besöka.
Promenadstråk finner vi längs med Monteliusvägen med hissnande Stockholmsvyer och närheten till vattnet vid Söder Mälarstrand.
Kommunikationen till Stockholms övriga delar är utmärkt. Huset ligger intill Mariatorgets tunnelbanestation. Även Slussen finns på gångavstånd.