Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermannagatan 50
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
Föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 193 kr/mån ink värme, vatten & balkongavgift )

Södermannagatan 50

LJUS NYRENOVERAD JUGENDTVÅA MED BALKONG MOT GÅRD

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 50
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
54 kvm
Föreningens information
Avgift
3 193 kr/mån ink värme, vatten & balkongavgift

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
3 370 kr/år
Total driftskostnad
7 370 kr/år
Drift räknat på
3 personer

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

NYTORGET
Inklusive Urban Deli och alla gator runt omkring som blir gågator på sommaren med uteserveringar.
INDIO KITCHEN
Väldigt bra sushi.
BLECK
Söders bästa uteservering på sommaren.
ÅRSTAVIKEN
Närheten till vattnet för promenader, joggingturer, utegym, boule och bad.
BLECKTORNSPARKEN
Fri tennisbana, fotbollsplan, utegym, hängmattor och picknick-möjligheter.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: E Hjelm 1911-12

Harven 40 på Södermannagatan 50 är ett av de äldre husen i kvarteret Harven. Huset uppfördes 1911–1912 av byggmästare E Hjelm som också var den som stod för ritningarna. Han var troligtvis inte utbildad arkitekt, men ritade en hel del hus under 1900-talets första decennier. Han står även bakom grannhuset på Södermannagatan 52. Harven 40 är ett femvåningshus som är sex våningar högt tack vare en suterrängvåning som ligger under gatunivå. Det är ett tidstypiskt jugendhus med enklare utsmyckningar, bland annat i form av en svängd fronton högst upp på husets mitt. Fönstren är rödmålade och har två till tre lufter med överfönster. De boende i huset och Brf Södermalm kan njuta av såväl en fin innergård med odlingar, körsbärsträd, sittbänkar och cykelställ under tak som en stor takterrass med utsikt över takåsarna. Här finns flera bord och stolar, grill och markis, och i anslutning finns ett litet pentry och toalett. Perfekt för till exempel födelsedagsfirande eller grillmiddag en varm sommarkväll. Takterrassen är bokningsbar och det brukar vara lätt att få tider. I huset finns en liten snickarbod, barnvagnsförråd och tvättstuga som ligger i markplan med fönster mot innergården, även här är det lätt att boka tider. Föreningen har intäkter från tre hyreslokaler i huset; en frisör, en tygaffär och en fotostudio. Såväl ekonomin som grannsämjan är god och många grannar har bott länge i huset.

FÖRENINGEN

BRF Södermalm

Föreningen

Brf Södermalm i Stockholm (org. 702002-2740) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Harven 40 år 1918. Föreningen består av ett flerbostadshus med adresserna Södermannagatan 50 och 50 A och omfattar 30 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 844 kr per kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 5 MSEK. Man har ett positivt kassaflöde och goda intäkter från lokaler. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 180 kr av köparen.

Renoveringar, i urval

2020 stamspolning. 2019 fasadrenovering mot gatan. 2018 ny porttelefon installerades. 2017 nytt tak över entrén till gårdshuset, snöräcken på övriga tak monterades. 2016 byte relining av horisontalstammar i källaren, översyn och mindre arbeten på fasaden. 2015 fönsterrenovering. 2011 renovering av trapphus, iordningsställande av innergård. 2001 inspektion och ommålning av tak. 1998 fjärrvärme installerades. 1982 fasaden renoverades. 1983-1985 stambyte.

Planerade renoveringar

2020 / 2021 renovering av hissar.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för kabel-tv vars grundutbud ingår i avgiften, bredband via ComHem, medlem tecknar eget avtal.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, innergård med utemöbler, grill och planteringar, cykelställ under tak, härlig takterrass som går att boka.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad, man har två städdagar / år.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med Stefan Nilsson i styrelsen 12 maj 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på lugna och trivsamma Södermannagatan med mängder av trevliga butiker, caféer och restauranger inom snabbt räckhåll, till exempel runt Nytorget. Två kvarter åt andra hållet ligger Skanstull med än fler butiker, restauranger, service och tunnelbana. Flera busslinjer passerar även precis i närheten. Man behöver heller inte sakna grönska - Lilla och Stora Blecktornsparken, Vita Bergen, Årstaviken och den fina lekparken Bryggartäppan är några oaser i närheten. Dessutom finns vacker kulturmiljö med bland annat trähusbebyggelse från 1700-talet.