Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hertigvägen 10
  [Område] => Örnsberg/Aspudden
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58 kvm
förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 082 kr/mån inkl. värme, vatten & grundutbud (+100 kr/mån i obl. tillägg för bredband) )

Hertigvägen 10

GENOMGÅENDE FUNKISTVÅA MED BALKONG MOT ÅTERVÄNDSGATA

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hertigvägen 10
Område
Örnsberg/Aspudden
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
58 kvm
förvaltarens information
Avgift
3 082 kr/mån inkl. värme, vatten & grundutbud (+100 kr/mån i obl. tillägg för bredband)

Driftskostnader

El
4 500 kr/år
Försäkring
3 043 kr/år
Total driftskostnad
7 543 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kniv & Kavel
En franskinspirerad bistro med eget bageri.
Vintervikens trädgårdscafe
En grönskande oas ett stenkast från Mälaren och alldeles nära stan.
Fabelbar
Här hämtas smak och inspiration från både streetfood och fine dining.
Vår Pizza
Drivs av två isländska vänner som har hämtat inspiration från pizzarestauranger i Brooklyn.
Vintervikens badplats
Bad i klassiskt läge. I vackra Vinterviken finns en stor gräsmatta och en liten badvik med sandstrand.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Curt Strehlenert 1947

Föreningens byggnader uppfördes under åren 1947–1950 av Ohlsson & Skarne och som arkitekt anlitades Curt Strehlenert och HSB:s arkitektkontor. Byggnaderna utgörs av ett antal smalhus uppförda i tre våningar samt ett punkthus som är fem våningar högt och sammanlänkat med en av längorna. Lägenheterna fick en tidsenlig och förhållandevis hög standard. Samtliga försågs med badrum och i de större fanns dessutom ett separat wc. Köken var rymliga och disponerades med skafferi, spis och diskbänk samt generösa arbetsytor och förvaringsmöjligheter. 1940-talsbebyggelsen i Aspudden har stora kvalitéer, både sett till arkitekturen och till stadsplanering. Några av husen har fasader i gult tegel vilket är ett material som stått sig väl genom åren. Detsamma kan sägas om Brf Rovfågelns vackra byggnader, som ursprungligen uppfördes för Familjebostäders räkning.

FÖRENINGEN

Brf Rovfågeln (769614-8233)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Rovfågeln (org. nr 769614-8233) innehar fastigheterna Rovfågeln 1 och Kungsörnen 1. Föreningens fyra bostadshus är belägna i Aspudden och uppfördes 1949. Föreningen upplåter 90 st lägenheter med bostadsrätt, samt 11 st med hyresrätt. 17 st uthyrda lokaler finns. Uppvärmning via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över ägarskapet av husen 2009 från Familjebostäder.

Mark

Föreningen innehar marken genom tomträtt, avtalet med kommunen löper till 2027.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko AB. Teknisk förvaltning ombesörjs av AB Energibevakning.

Renoveringar

I urval har följande skett. 2009 – byggnadsantikvariskt vårdprogram, upphandlingar, tvättstugor. 2011 – Stambyte i två etapper varav etapp ett utfördes 2005. Fönsterrenovering med energiglas, dränering hus C, allmänna utrymmen. 2013 – fiberinstallation. 2014 – bygge av lägenhet i f.d. lokal, gästrum. 2015 – OVK, framtagning av underhållsplan, Byte av låssystem, pingisrum. 2017 – portrenoveringar, el-renovering (3-fas), porttelefon och nytt styrelserum. 2018 – tvättstugor, renovering av förskolans entré, målning av entrédelar samt smidesräcken. 2019 – ommålning av trapphusen. 2020 - underhållsmålning av fönster och balkongdörrar.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades efter en fastighetsbesiktning 2009. Man har budgeterat för underhåll som avser 10 år framåt, räknat från 2019. 2021 genomförs målning av källargångar, renovering av övertagen hyresrätt.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 34 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 6,252kr/kvm boyta. Detta är i princip genomsnittligt för Hägersten. I kassan finns ca 2,7 mkr och i den yttrefondn ca 1mkr. Föreningen har 11 st kvarvarande hyresrätter vilka var för sig utgör en tillgång den dagen de kan upplåtas till bostadsrätt. Lokalintäkterna i föreningen uppgår till nästan en halv miljon kronor årligen. Föreningen har även påbörjat arbete med att iordningställa två lägenheter i ett garage.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar. Avgifterna har tidigare sänkts år 2016, 2019 samt 2021 med 5 %, 10 % samt 10 %.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Vardia/Gjensidige, inkl. bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer, vår och höst med korvgrillning och fika. En trädgårdsgrupp ombesörjer föreningens planteringar.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (Hertigvägen 16-18) med moderna maskinparker. Tvättstugorna är utrustade med 2 st tvättmaskiner och 1 st torktumlare i respektive tvättstuga. Dessutom finns två torkrum utrustade med dubbla torklinor, moderna avfuktare och cirkulationsfläktar. Mangelrum med stenmangel m.m.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har förutom en lummig utemiljö med odlingsmöjligheter i egen pallkrage även gästrum för uthyrning (200 – 300 kr/natt), tvättstugor (Hertigvägen 16-18), barnvagns- och cykelrum samt föreningslokal.

Parkering

Inga egna p-platser finns. Boendeparkering taxa 4 gäller i området, ett tillstånd kostar 500 kr/mån och med detta kan du parkera på omgivande gator.

Bredband och TV

Bredband 1000/1000 Mbit/s via Bredband2 AB. Obligatoriskt tillägg på avgiften om 100 kr/månad. Kabel-tv analogt via Com Hem (grundutbud).

Övrigt

Föreningens hus har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaderna är särskilt betydelsefulla för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt. Föreningen har ett vårdprogram för att se till att husen tas hand om, mestadels i exteriör bemärkelse. På Hertigvägen 2 finns förvaring av originalinredning.

Kontroll

Ovanstående grundas på föreningens officiella information i oktober 2021 samt styrelsekontakt. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i en lugn och barnvänlig del av Aspudden, med inte mer än cirka 200 meter till närmaste t-bana vilket är Örnsbergs station. Husen är placerade med ett luftigt avstånd och här finns grönytor utanför fönstret och bara en kort promenad till Aspuddsparken och Aspuddens IP. I parken finns 4H-gård, lekpark med grönytor och en nybyggd minigolfbana med en bar som har utskänkningstillstånd. Mälaren erbjuder fina badmöjligheter och inte minst flertalet mysiga kaféer och restauranger, däribland Café Uddvillan och Café Lyran lite längre bort. Vinterviken är även det en pärla med sina kulturbyggnader, promenadstråk och restaurang. I själva Aspudden finns flertalet restauranger och caféer, mataffärer och en mindre biograf. Det här är inget mindre än en stad utanför tullarna.