Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Bergsgatan 29, 5tr
    [Område] => Kungsholmen - Kungsholmstorg
    [Våning] => 5 av 6, hiss finns, Hiss finns i huset
    [Rum] => 3 rum och kök
    [Area] => 98 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 553 kr/mån Inkl värme, VA, kabel-TV & bredband [Andelstal] => 4,4264 % [Andel av årsavgift] => 4,42438 % [Lägenhetsnummer] => 01043 )

Bergsgatan 29

Solig funkisvåning med terrass och balkong på gröna Kungsholmen

TEXT: NYSTED FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bergsgatan 29, 5tr
Område
Kungsholmen - Kungsholmstorg
Våning
5 av 6, hiss finns, Hiss finns i huset
Rum
3 rum och kök
Area
98 kvm
Föreningens information
Avgift
5 553 kr/mån Inkl värme, VA, kabel-TV & bredband
Andelstal
4,4264 %
Andel av årsavgift
4,42438 %
Lägenhetsnummer
01043

Driftskostnader

El
8 500 kr/år
Försäkring
4 797 kr/år
Total driftskostnad
13 297 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: 1935 Bocander & Cronvall

Det rådde en livlig byggnadsverksamhet på Kungsholmen under 1930-talet. så även vid Bergsgatan, där man uppförde flera moderna bostadshus och även omvandlade äldre fastigheter till funkisstil. Bland de nya husen återfinns Fikonträdet 22, som stod klar 1937. För ritningarna stod Martin Bocander & Albin Cronvall. Denna produktiva duo kom att överta Hagström & Ekmans arkitektkontor, som vid den tiden var ett av de största, vilken de sedan drev framgångsrikt i eget namn. Tillsammans ritade de ett flertal fastigheter i Stockholms innerstad under 20-talet, inte minst på Kungsholmen. Fikonträdet 22 är ett bostadshus i funkisstil om 6 våningar, med ett gathus och en utskjutande flygel mot gården. Det var under Stockholmsutställningen sommaren 1930 som funktionalismens avskalade arkitektur presenterades för den breda massan. Med influenser från bland annat Tyskland och Bauhausskolan, slog den nya stilen ned som en bomb, med släta fasader, stora glaspartier och balkonger. Detta återfinns även i Fikonträdet 22, med slätputsad fasad i gult och vars en suterrängvåning som klätts ii släthuggen granit. Portalen av klassiskt funkissnitt är elegant utformad i granit. Porten är av nyare datum, men med ett ursprunglig överljus i behåll. Balkongerna som härrör från en renovering i slutet av 1990-talet, är av lättmetall med släta fronter och liknar till viss del de ursprungliga, som var av smide. Det översta våningsplanet är indraget, med en så kallad kungsbalkong framför. Fönstren är är 1-3 lufter breda. På senare år har fastigheten genomgått en del förändringar, vilket bland annat resulterat i att vinden inretts och balkonger monterats på gårdsfasaden.

FÖRENINGEN

Brf Fikonträdet 22

Allmän information om Brf fikonträdet 22:

Föreningen förvärvade fastigheten 2005 (äger marken). Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler samt 2 lägenheter med hyresrätt. Hyresrätterna är att betrakta som dold tillgång till föreningens ekonomi då dessa kan upplåtas till bostadsrätt den dagen ett hyresförhållande upphör. Huset ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1935.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

2005/06 El-stigar 2005/06 Gårdsrenovering 2007 Stambyte 2008 Trapphus 2008 Renovering affärslokal 2009 Fönster mot innergård 2011 Fjärrvärme 2011 Tvättstuga med nya maskin och ventilation 2012 Fasad söder 2012 Tak 2012 Kungsbalkonger 2014 Ventilation garage 2015 Byggnation soldäck på innergården 2015 Bredband

2015 Postboxar 2016 Luftrenare källaren 2016 Säkerhetsdörrar 2016/17 Fönsterrenovering 2018 Fasad 2018 Tak 2018 Balkonger 2019 Garage

Kommande renovering

Ventilation kommersiella lokaler samt ny access till taket.

Ekonomi

De långfristiga skulderna i föreningens är ca 21,2 mkr, vilket ger cirka 9 601 kr per kvm boyta. Snittet inom Stockholms tullar är strax över 6 000 kr/kvm. Avgift/kvm ca 682 kr (enligt ÅR- 18). Föreningen har omförhandlat räntor på sina lån och förvaltningskostnader samt sänkt räntekostnaden med ca 30% under året. Föreningen kan nu efter större investeringar på fastigheten lägga en strategi för amorteringar då inga större underhåll är planerat framöver, huset är mycket gott skick. Föreningen har två kvarvarande hyresrätter som kan ses som en dold tillgång till föreningens ekonomi då dessa kan upplåtas till bostadsrätt den dagen ett hyresförhållande upphör. Sammantaget en välskött och ansvarstagande förening med mycket väl underhållen byggnad.

Parkering:

10 garageplatser som kan hyras för 2000 kr/mån samt 4 MC-platser för 500 kr/mån.

Bredband och TV

Bredband (100/100 Mbit/s) är installerat och levereras av Ownit. Com-Hem levererar kabel-TV.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga finns belägen i källaren.

Vad ingår i månadsavgiften

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV och bredband.

Överlåtelse- och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 1182 kr betalas av säljaren. Pantsättningsavgift 473 kr betalas av låntagaren.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning och kontaktperson: 2020-02-25.

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen innan ett köp.

OMRÅDET

Det var vid 1930-talets början som kvarteren omkring Kungsholmstorg och Norr Mälarstrand, Stockholms nya paradgata, började ta form. Och visst bjuder det eftertraktade området på såväl gröna som vackra kvarter än idag, med välbesökta promenadstråk, lummig grönska och vatten på promenadavstånd. Här är kommunikationerna goda, med flera av innerstadsbussarna och tunnelbanans blå linje utanför dörren, som tar dig till citykärnan på bara fem minuter. Du som promenerar tar dig smidigt till T-centralen och Arlanda Express
på dryga kvarten. En sommarpromenad i motsatt riktning tar dig istället till Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet i sydväst, med parkliv och bad. Det attraktiva läget nära Kungsholmstorgs bjuder också på ett rikt krog- och barliv, med ställen som Trattorian, Orangeriet, Mäster Anders, Styrelsen och Il Caffé, för att nämna några. Nära är det förstås också till Fridhemsplan, med ett omfattande utbud av butiker och shopping i Västermalmsgallerian.