Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Kedjehus
  [Adress] => Töresjövägen 22
  [Område] => Tyresö Bollmora
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 125 + 57 kvm
taxeringsinformation [Tomtareal] => 1 055 kvm [Avgift] => )

Töresjövägen 22

FANTASTISK FAMILJEVILLA MED STOR OCH HÄRLIG TRÄDGÅRD SAMT POOL

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Kedjehus
Adress
Töresjövägen 22
Område
Tyresö Bollmora
Rum
6 rum
Area
125 + 57 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 055 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
Kedjehus
Byggnadsår
1965
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2014-08-08
Energiklass
G
Energiförbrukning
195 kWh/kvm per år
Fasad
Tegel
Stomme
Trä
Fönster
Kopplade 2-glas fönster
Bjälklag
Trä
Tak
Betongpannor
Grundläggning
Betongplatta med
Ventilationstyp
Självdragsventilation med ett mekaniskt golvsystem
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Bollmora 10:5

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
15 000 kr/år
El
7 000 kr/år
VA
11 300 kr/år
Renhållning
4 000 kr/år
Försäkring
8 000 kr/år
Försäkringsbolag
Länsförsäkringar
Total driftskostnad
45 300 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 8 874 kr
Drift räknat på
6 personer
Kommentar
2 vuxna och 4 barn
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
3 862 000 kr - Småhusbyggnad 1 602 000 kr, Småhusmark 2 260 000 kr
Summa pantbrev
4 186 600 kr
Tomtareal
1 055 kvm
Tomttyp
Trädgårdstomt (friköpt)
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Stadsplan

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Trädgård
Varför gå över ån efter vatten? Den egna gården är ett paradis! Huset omges av en 1055 kvm stor och härlig trädgård med hörntomt. Här stannar många vid staketet och uttrycker sin beundran. Gården är stor och har många rum. En del av trädgården samlar fruktträd och bärbuskar. Altanen på framsidan badar i sol från morgon till kväll och är särskilt underbar på våren. Mot husväggen finns en rabatt med solälskande växter, där vintergäcken börjar blomma redan i februari. En stor perennrabatt slingrar sig runt gräsmattan och klematis och kaprifol klänger över ett svartmålat plank. På framsidan finns också en liten glänta i skuggan av en enorm schersmin och en uppvuxen lönn. Här har nuvarande ägare placerat en hammock, som omges av skuggtåliga surjordsväxter som skapar känslan av en liten skogsglänta. Ett litet plank målat med röd linoljefärg är både ett blickfång och avskärmning mot arbetsytan i trädgården, med planteringsbord, kompost och förvaring av redskap. När man rundar huset möter en köksträdgård, inramad av en låg buxbomshäck. Här finns planteringslådor, en liten kryddträdgård, ett jordgubbsland och ett växthus, byggt av återvunnet virke och gamla fönster. På baksidan av huset finns en pool, byggd 2021 och 6x3 meter stor. Den ramas in av en stor trädäckad altan och fylliga rabatter, som blommar från tidig vår till sen höst. Uterummet är en favoritplats intill. Här finns också en vedeldad bakugn, som bäddar för härliga pizzakvällar vid poolen. Gården inrymmer även en plan gräsmatta för fotboll och studsmatta. På den asfalterade ytan framför huset har man en perfekt plats för de första tramptagen på cykel eller större barns skateboardövningar, i skydd av ett avgränsande plank. Uppfarten rymmer vid behov flera bilar på rad. I övrigt är trädgården och dess invånare tryggt omgärdade av ett Gunnebostängsel, med tre olika sorters häckväxter planterade längs med.
Skrubba strandbad
På cykel tar man sig till den lilla badplatsen vid Skrubba, som ligger undangömd i en skogsglänta. Här finns en liten sandstrand med badbrygga och en klippa med trampolin. Runtomkring finns också Tyresös bästa svampskog.
Nyfors
Här finns resterna av en kvarn från Gustav Vasas tid. Att gå över de små broarna över forsens dånande vatten är spännande för både vuxna och barn.
Storkällans kapell & begravningsplats
Låter kanske bisarrt, men detta är en vacker och rogivande plats.
Tyresta nationalpark och naturreservat
Här finns många spännande utflyktsmål och vandringsleder där kan man till exempel kan plocka bär, fiska eller paddla kajak.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Stilhus 1965

Huset

Huset byggdes 1965 av byggfirman Stilhus, och har fått namnet Villa Molthon efter den första ägaren som beställde huset. Molthon var dragspelsmusiker och enligt historien den första som spelade dragspel i färg-tv i Sverige. Hans instrument finns till och med avbildat i den specialbeställda gjutjärnsgrinden in till husets uppfart. Alla originalritningar och maskinskriven korrespondens mellan byggherre och köpare finns bevarade. Villabyggandet för den växande medelklassen satte rejält fart under 1960-talet och de flesta villorna byggdes av hustillverkare med prefabricerade element. Byggandet skulle vara ekonomiskt och rationellt, och dekorationer var sparsamt förekommande. Fasadtegel var en vanlig väggbeklädnad, så även på denna villa. Här finns både tidstypisk arkitektur och en hel del otypiska och innovativa lösningar. Rummens fanerade innerdörrar i orört skick gör mycket för atmosfären, liksom fina ekgolv och all platsbyggd förvaring. Ventilationen är nästintill unik, med luftspalter i betongplattan kopplad till en värmeväxlare som förser huset med värme och en mycket god luftcirkulation. Detta ger en torr grund och ett behagligt inomhusklimat. Det finns inga element, utan luften kommer ur ventiler i socklarna. Husets uppvärmningssystem har nu också kompletterats med bergvärme. Fiber är också indraget.

OMRÅDET


Tyresö omgärdas av skog och vatten. Huset ligger med gång- och cykelavstånd till flera badplatser och svampskogar. För små barn är det en kort promenad till Amaryllisparken och det egendöpta “Kantarellberget” där det växer kantareller och blåbär på hösten. Vintertid finns också en lagom brant pulkabacke. Åt alla håll kan skogsutflykter göras. Tyresta nationalpark och naturreservat är det största urskogsområdet söder om Dalälven och har 55 km vandringsleder. Om man cyklar åt Älta-hållet så hittar man lilla Strålsjön, som ligger mitt i skogen och har en barnvänlig, lagom stor badplats. Vid Klövberget kan man klättra bland klippor och utforska grottor. Ett annat trevligt utflyktsmål är Tyresö Slott med vacker slottsträdgård, möjligheter för bad och picknick, kaféfika och en populär handelsträdgård. Fortsätter man förbi slottet når man havet på en halvtimme med bil. Här finns många badplatser och äventyr. Tyresö Centrum ligger även det på promenadavstånd från huset. Här finns populära Centrum-parken, med nyanlagd bana för kickbikes och skateboardåkning. Sportaktiviteterna är många i Tyresö kommun. Oavsett vilken idrott man vill utöva, finns det en förening. Den fina simhallen lockar folk även utanför kommunen. Bostadsområdet Lindalen ligger nära kommungränsen och alla busslinjer passerar vid närmaste hållplats. Motorvägsbussen har en egen fil och tar knappt 20 minuter till Gullmarsplan. Närmaste skola ligger på promenadavstånd och det finns flera förskolor och dagmammor i området.