Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fatbursgatan 35
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 43 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 931 kr/mån Inkl värme & VA )

Fatbursgatan 35

Ytsmart minitrea med kakelugn vid Södra Station

TEXT: NYSTED FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

John Jakobsson
Mäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fatbursgatan 35
Område
Södermalm
Våning
0 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
43 kvm
föreningens information
Avgift
2 931 kr/mån Inkl värme & VA

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
5 500 kr/år

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dahl & Johansson 1901

I början av 1900-talet uppfördes ett flertal bostadshus avsedda för arbetare av Stockholms stad. Däribland Färdknäppen 2, efter ritningar av byggnadsfirman Dahl & Johansson 1901. Ett ganska enkelt och sparsmakat hus i jugendstil, med en klassisk disposition. Det var under Stockholmsutställningen 1897 man för första gången fick se exempel på det som senare kom att benämnas som jugend. Omkring 1900 hade stilen även rotat sig i arkitekturen med böljande linjer, svängda burspråk och stiliserade motiv från djur- och växtriket. Jugendhus med inslag av barock, så kallad jugendbarock, blev också mycket vanligt under denna tid. Färdknäppen 2 har en mycket fin och till stora delar välbevarad fasad. Bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten, med elegant utformade portaler i samma material. Fasaden ovanför är spritputsad i en gul/röd nyans. Här finns också slätputsade lisener och dito fönsteromfattningar och fält. Ovan takfoten i husets mitt finns en mjukt svängd fronton med ett spröjsat lunettfönster. Portarna av trä och glas är bevarade sedan byggnadsåret, med ett generöst överljus ovanför som släpper in ljus till trapphuset. På senare år har bland annat kök och duschrum bytts ut i samtliga lägenheter och nya fönster satts in, men utöver det är Fastighetens exteriör mycket välbevarad.

FÖRENINGEN

Brf Färdknäppen 2

Föreningen

Brf Färdknäppen 2 (org. nr 769616-8355) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Färdknäppen 2 år 2009. Föreningen består av Fatbursgatan 31-35 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt en lokalyta (extra vindsförråd för uthyrning). Husen förenas av en vacker lummig gård. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på ca 4.500 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC AB. Fastighetsskötsel sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB, och städning av Södermalms Hustomte.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via Comhem.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person. Delat ägande mellan sambos/makar accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1.138 kr av köparen. Pantsättningsavgift om 443 kr betalas av låntagaren.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar gemensamt samlingslokal, hobbyrum, gym, bastu, två cykelförråd, två tvättstugor samt grovsop- och återvinningsrum för glas, metall, papper samt elprodukter. Dessutom finns en mycket fin gemensam grönskande innergård längs med hela fastigheten med soffgrupper, gräsmattor samt bl a buskar med vinbär och krusbär. Möjlighet att förvara cyklar under tak.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd. Det finns dessutom möjlighet att hyra extra vindsförråd för boende i huset.

Renoveringar

2019 målning av staket, 2018 målning av fönster och portar, 2017 byte av undercentral, nya trädgårdsmöbler, byte av låssystem, renovering av portdörrar, 2016 stamspolning, tätning av tak, byte duschblandare i hyreslägenheter, injustering av värmesystem, 2014 byte vitvaror i hyreslägenheter, 2013 byggnadsinventering, 2011 reparation takvärme 2010 stamspolning, låsbyte, snörasskydd tak, 2009 trapptavlor, trädfällning, 1990-talet stammar kök och bad, el-stigare, tak, fasad, fönster, trapphus och tvättstugor.

Planerade renoveringar

Föreningen planerar att måla taket inom några års sikt.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma trädgårdsdagar förekommer två gånger per år.

OMRÅDET

Kvarteret Färdknäppen som uppfördes av Stockholms stad till förmån för sin tids arbetarklass, är idag ett mycket eftertraktat bostadsområde. Inte minst då på grund av de anslutande kommunikationerna vid Södra Station, som rymmer både bussar, pendel- och lokaltåg. Själva gatan är uppkallad efter den försvunna sjön Fatburen, som en gång fylldes igen, i samband med järnvägsbyggandet och anläggandet av just Södra Station. Nära till vatten är det emellertid ändå, med både Slussen och Hornstull på behändigt avstånd, såväl som Mariatorget, Zinkensdamm och gröna promenadstråk längs vattnet i Tantolunden. I närområdet hittar du också kvarterskrogar och barer med det rätta Söderstuket, liksom matbutiker, apotek, frisör och gym. En behaglig och bekymmersfri vardag helt enkelt, vad du än väljer att fylla den med.