Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 13A
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 101 kvm
Faktisk uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 4 416 kr/mån ink värme & vatten )

Högalidsgatan 13A

STOR OCH VACKER JUGENDFYRA MED BALKONG I SÖDERLÄGE

TEXT: MURÉN FOTO: MALMBERG STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 13A
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
101 kvm
Faktisk uppmätning
Avgift
4 416 kr/mån ink värme & vatten

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1911 Löfgren & Otterström

Kvarteret Bulten i Hornstull bebyggdes till större delen under 1910-talet och huset på tomten Bulten 11 var ett av de hus som uppfördes under denna tid. Paul Löfgren och Ernst Otterström tog fram de ursprungliga ritningarna 1909–1911, därefter reviderades planerna av byggmästare K G Wall. Huset stod klart för inflyttning 1911, men slutbesiktigades 1912, varför 1912 anges som byggår i Bebyggelseregistret. Bulten 11 är ett hörnhus i sex våningar med totalt tre trapphus och fasad putsad i en ljusgul kulör. Huset moderniserades först på 1980-talet i en genomgripande ombyggnad då lägenheterna fick centralvärme, nya kök och bad, fasaden förenklades och nya fönster sattes in. Flera lägenheter slogs också samman till större. I Brf Grundbulten finns 46 lägenheter, varav hela fyra fortfarande är hyresrätter. Därtill har man fyra kommersiella lokaler med hyresrätt. De boende i föreningen har en trevlig innergård med utemöbler, grillmöjligheter och cykelställ I huset finns cykel- och barnvagnsrum, hobbyrum, grovsoprum, tvättstuga och en gästlägenhet med tre bäddar som kan hyras för 200 kr/dygn. Trapphusen är nyligen renoverade och det finns även en rymlig hiss.

FÖRENINGEN

Brf Grundbulten

Föreningen

Föreningen Grundbulten (769604-0067) är en äkta bostadsrättsförening som består av 46 lägenheter varav 42 är bostadsrätter och 4 är hyresrätter samt dessutom 6 lokaler (493 kvm). Föreningen förvärvade fastigheten Bulten 11 (tomträtt) 2001 och består av adresserna Högalidsgatan 13A och 13B samt Långholmsgatan 5. Den totala lägenhetsytan uppgår till 3 280 kvm. Storleken på lägenheterna varierar mellan 1 rok till 4 rok.

Renoveringar, i urval

1986 Stambyte. 1997 Renovering av portuppgångar, putsning av fasad och målning av ytterfönster. 2009 Energideklaration utförs (med goda värden). 2011 Ny undercentral. 2012 OVK besiktning. 2014 Renovering av föreningens terrass på innergården (gårdsbjälklaget har inspekterats och är i gott skick). 2015 Injustering av värme i alla radiatorer. 2017 Slipning och renovering av golv i trapphus. 2018 Trapphus och entréer målas om. 2018 Yttertaket har rengjorts och målats om. 2018 Stamspolning Högalidsgatan.

Aktuellt och framtidsplaner

Fönster skap inspekteras och vid behov åtgärdas utvändiga träpartier. På sikt ska också hissarna renoveras, ett arbeta som kommer spridas ut över flera år.

Ekonomi

En välskött förening med flera lokaler som ger goda intäkter samt en trygghet i de kvarvarande 4 hyresrätterna som är ett dolt kapital. Belåningsgraden är låg med endast 1 639 kr/lån/kvm (Års 2018) och man har de senaste åren amorterat flitigt. Föreningens kassa på ca 6.5 MSEK överstiger de långfristiga skulderna om 6 MSEK, vilket i praktiken betyder att de är skuldfria. Nuvarande avgift har legat sen föreningens bildades 2001 och det finns i dagsläget inga planer på några avgiftsändringar men då nuvarande tomträttsavtal löper ut 2025 kommer en succesiv höjning av tomträttsavgälden sen ske fram 2030. Räknat på andelstalet för denna bostad skulle den ökade månadskostnaden bli ca 400 kr/mån och det kan vara bra att ha med i kalkylen. Föreningen tar en pantsättningsavgift om 1 % av basbelopp per pant (465 kr) samt överlåtelseavgift om 2,5 % av basbeloppet (1162 kr) som debiteras köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård med utemöbler och grillmöjligheter, dessutom finns det cykelställ på gården. Det finns även cykelrum, barnvagnsrum, hobbyrum och grovsoprum. Tvättstugan nås från gården, här finns 4 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 2 torkskåp samt mangel.

Det finns också en gästlägenhet med tre bäddar, pentry och badrum som kan hyras för 200kr/dygn.

Städning

Trappstädning sköts av städfirma.

Förråd

Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV finns från ComHem. Föreningen har ett eget bredbandsnät med kapacitet på 250 GB/lgh. Samtliga lägenheter har ett eget uttag och man tecknar ett avtal med föreningen om 200 kr/mån om man vill ha tillgång till nätet. Finns också möjlighet att individuellt uppgradera bandbredd, samt få tillgång till digitala tv-kanaler.

Medlemskap

Föreningen godkänner ej juridisk person som medlem. Föreningen godkänner delat ägande.

Hemsida

http://grundbulten.bostadsratterna.se/

Kontroll

Informationen är kontrollerad med styrelsens kontaktperson Sven Westerlund 2019-10-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Högalidsgatan är en kilometer lång och stäcker sig från Skinnarviksringen till Reimersholmsbron. Runt hörnet från nr 13 ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Orkar du en dag inte laga egen mat finns det mesta att tillgå inom ett par kvarter. Du behöver inte heller promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger med samma räckvidd. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret. Både tunnelbanan, många busslinjer och flygbussarna nås precis runt knuten och läget mitt emellan Västerbron och Liljeholmsbron tar dig smidigt vidare runt staden.