Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Hagagatan 16, 2 tr
  [Område] => Vasastan / Odenplan
  [Våning] => 2, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 84 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 727 kr/mån Det ingår, värme, vatten, kabel-tv grundutbud och bredband.
)

Hagagatan 16

Ljus sekelskiftesdröm med balkong vid Odenplan

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: YNGFALK FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Markus Elias
VD & Reg Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Hagagatan 16, 2 tr
Område
Vasastan / Odenplan
Våning
2, hiss finns
Rum
3 rum
Area
84 kvm
Avgift
3 727 kr/mån Det ingår, värme, vatten, kabel-tv grundutbud och bredband.

Allmänt om fastigheten

El
2 548 kr/år
Försäkring
3 707 kr/år
Total driftskostnad
6 255 kr/år
Drift räknat på
4 personer

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1906

Nejlikan 8 består av ett gatuhus och ett gårdshus i tidstypisk jugend. Husen är ritade 1906 av den produktiva arkitektduon Dorph & Höög och uppförda av byggmästaren Kristofer Holmin. Fasaden är putsad i en rödgul nyans och pryds av ritsade band och ett dekorativt ornament i putsrelief. Fönstren är ursprungliga, av T-posttyp. Nejlikan 8 har en vacker entré med välbevarade detaljer där en pampig trappa och väggmålningar i original välkomnar. Barnvagnar kan ta hissen ända ned till gårdsplanet och gå ut via gårdsentrén. Bf Gnistan u p a är en nu snart hundraårig bostadsförening. I den trivsamma föreningen finns en nyrenoverad, stenlagd innergård med gemensamma utemöbler och grill. Här växer bland annat smultron, hortensia och syrénträd. Till huset hör också en tvättstuga som är belägen i källaren i gårdshuset samt bastu, hobbyrum och cykelförråd.

FÖRENINGEN

Bf Gnistan Upa

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Nejlikan 8. Föreningen upplåter 24 lägenheter varav samtliga är bostadsrätter samt 3 hyresrättslokaler (286 Kvm). Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Renovering

1983 Installation av hissar, fasadrenovering. 2000 Fjärrvärmecentralen. 2002 Balkonger. 2003 Byte avloppsrör källaren och spolning av samtliga stammar. 2004 Renovering av trapphus. 2007 Hobbyrum källaren. 2010 Takrenovering. 2011 Fönsterrenovering. 2014 Stambyte. 2015 Renovering av innergård. 2016 Uppgradering av routers i alla lägenheter (internetanslutning), förbättring av ventilation i källarlokal, ny torktumlare, nya radiatorpump i undercentralen samt reparation av tvättmaskin, torkskåp, och ytterdörrarnas lås.

Kommande renoveringar

Man har fasaderna under uppsikt, det är framför allt fasaderna som vetter in mot föreningens gård (alltså inte ovanför denna bostad) som har ett visst behov av renovering.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är ca 8,4 mkr, vilket ger cirka 5 614 kr per kvm boyta (snitt är ca 6 000 kr/kvm). Man har pengar i kassan, ett bra kassaflöde och göra positiva rörelseresultat. Lokalintäkterna uppgår till ca 394 tkr/år. Det finns inga planerade avgiftsändringar men föreningen har möjlighet att höja avgiften med som mest 5% vid behov (23/10-19).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd och rättiga skäl från styrelsen.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns det cykelrum, bastu samt hobbyrum.

Förråd

Till varje lägenhet hör både ett vinds- och källarförråd. Källarförråd om ca 3kvm och vindsförråd om ca 15kvm.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit. Kabel-TV är installerat och levereras av Canal Digital och Bredbandsbolaget.

Kontroll

Uppgifter är hämtade ur årsredovisningen 2018 samt kontrollerade 2019-08-14 med föreningens kontaktperson Håkan Nilsson. Saker som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt i Vasastan, området som bjuder på mycket av allt. Härifrån har du de bästa pendlingsmöjligheterna med tunnelbana, många bussar och nya Citybanan. Du behöver heller inte sakna något gällande restauranger och caféer. Till exempel ligger trevliga Haga Deli i grannhuset och populära Greasy Spoon i samma kvarter. Bistrot Paname är en annan av Hagagatans pärlor. Runt hörnet vid Odengatan har kafferosteriet Johan & Nyström nyligen öppnat. I kvarteren finns flera väl ansedda skolor och omtyckta förskolor. Du bor även nära Stockholms stadsbibliotek. Vanadislunden, Enkehusparken, Observatorielunden och Vasaparken är gröna lungor i närheten och de ligger alla på kort promenadavstånd. Du har heller inte långt till Bellevue och Hagaparken. På Hagagatan finns dessutom en häftig ny muralmålning med grönt djungelmotiv som är ett roligt tillskott i området. Du kan beskåda den från både matsalen och vardagsrummet i lägenheten.