Type and press Enter.

Parkgatan 10

Charmig sekelskiftestvåa med vinklar och volym

STYLING:RYDMAN FOTO:OZOLLAPA TEXT:ENGSTRÖM

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Parkgatan 10
Område
Kungsholmen
Våning
1, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
56 m²
Avgift
4 407 kr ink värme, va, internet
Pris
4 695 000 kr/Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El
3 800 kr/år
Försäkring
2 300 kr/år
Total driftskostnad
6 100 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Baserat på nuv. ägares livsstil.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Johan Arvid Vallin

Denna adress bjuder på ett av Kungsholmens allra trevligaste bostadslägen, alldeles jämte Kronobergsparken. Fastigheten Vårdtornet 6 byggdes under åren 1899-1900 av byggmästare K Andersson, efter ritningar av Johan Arvid Vallin. Samme arkitekt var mycket produktiv vid tiden och ligger bakom större delen av husen längs Parkgatan.

Vårdtornet 6 är en tidstypisk byggnad med en mycket välbevarad fasad. Till huset hör fem våningar och ett vinkelbyggt gårdshus och de lägenheter som byggdes i original var alla mycket små, vilket över tid har ändrats genom ett antal renoveringar, då också standarden på huset höjts. Fasaden präglas av en spännande arkitektonisk blandning med tinnar och torn, här med en bottenvåning i grått och ovan det en fasad i hårdbränt tegel. Här finns en rad dekorativa inslag så som fönsteromfattningar och våningsband, samt kornischer. Fönstren är höga och smala, en till tre lufter breda med överljus, och förmodligen är dessa insatta under 1930- eller 1940-talen. Lägenheterna har sekelskiftesinteriör med vackra detaljer, ofta ursprungliga snickerier och inte minst generös takhöjd och stora höga fönster.

Idag tillhör huset Brf Tornet, föreningen grundades 1909/2001 och den består av 22 lägenheter. Till huset hör den mycket charmiga innergården, där det både finns grönska och plats för grillning och trivsamma utemiddagar för de boende. I huset finns en tvättstuga.

FÖRENINGEN

BRF Tornet

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vårdtornet 6. Förening består av 22 lägenheter, varav samtliga bostadsrätter (1 132 kvm). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av Johan Arvid Vallin. Byggår 1899-1900. Uppvärmning: Fjärrvärme.

Föreningen övertog fastigheten

1909.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC

Garage och parkering

Boendeparkering via Stockholms stad enligt gällande taxa.

Renovering

Stambyte av kök - 1978, Byte av elstigar - 1978, Fasadrenovering - 1999, Fönsterrenovering - 1999/2005, 2008 Renovering tak, Spolning av stammar - 2009, Ny fjärrvärmepanna - 2010, Renovering av trapphus - 2012, Renovering av fönster mot gård – 2012, Installering av bredband via fiber i lägenheterna – 2013, Byte av samtliga V/A stammar - 2015, Fasadrenovering gathus - 2017.

Kommande renoveringar

Det finns inga större underhållsarbeten planerade på ett par år. Föreningen har en underhållsplan som upprättades 1999 och sträcker sig till 2068 (uppdaterades 2018).

Ekonomi

Föreningens skuldsättningsgrad är ca 8 000 kr / kvm (riktvärde 5 – 8 tkr / kvm).

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring för 2019.

Pantsättningsavgift

465 kr / lån / pant betalas av köparen

Överlåtelseavgift 1 163 kr betalas av säljaren

Förråd

Det finns ett källarförråd (ca 6 - 8 kvm) samt ett vindsförråd (ca 6 - 8 kvm).

Gemensamhetsutrymmen

Gemensam tvättstuga i gårdshuset med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt mangel, ett cykelförråd. Fin gård med bl.a. vackert japanskt valnötsträd, trevliga sittgrupper och grillar (gas och kol). Föreningen har även en örtträdgård för de boende att nyttja.

Bredband

Internet via Ownit (100Mbps ingår i avgiften till Föreningen). Internet finns även att beställa via Comhem eller ADSL.

TV

TV leveras via Comhem (analogt basutbud ingår)

IP TV finns att beställa från Canal Digital eller Viasat, genom bredbandsuttaget.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök gärna föreningens informativa hemsida:

www.parkgatan10.se

OMRÅDET

Trots det centrala läget på denna adress råder det en avslappnad känsla i området med direkt närhet till exempelvis Kronobergsparkens grönska samt vattnet längs både Kungsholms strand och Norr Mälarstrand att njuta av. Rekreations- och motionsstråken är många, följ bara vattnet runt Kungsholmen så har du gjort milen, dessutom med en rad vackra grönområden i direkt anslutning. En kvart bort ligger exempelvis Rålambshovsparken.

Området erbjuder också många trevliga restauranger, caféer och bagerier, både de närmaste kvarteren och vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon av parkerna i närheten. Ett besök på sommaröppna Mälarpaviljongen eller Trattorian rekommenderas, liksom att köpa med sig bröd från bageriet Petite France.

Denna adress bjuder på utmärkta kommunikationsmöjligheter också. Du promenerar eller tar enkelt buss mot city från Kungsholmen, och vill du åka tunnelbana är det jämt upp mellan stationerna Rådhuset och Fridhemsplan, de är båda cirka åtta minuters promenad bort. Från Fridhemsplan går gröna linjen vidare mot city och Söder, och här finns också butiker och Västermalmsgallerian som bjuder på varuhus och shopping. Unika butiker finns längs med Hantverkargatan som inte heller är långt bort.