Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Anders Reimers Väg 10
  [Område] => Södermalm - Reimersholme
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 50 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 289 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. En obligatorisk avgift för bredband via fiber tillkommer om 41 kr/mån. )

Anders Reimers Väg 10

RETROFANTASTENS 40-TALSDRÖM

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Anders Reimers Väg 10
Område
Södermalm - Reimersholme
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
50 kvm
föreningens information
Avgift
3 289 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. En obligatorisk avgift för bredband via fiber tillkommer om 41 kr/mån.

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1942 Sven Wallander

HSB köpte i slutet av 1930-talet marken på Reimersholme och började 1942 bebygga området. Huvudarkitekt var Sven Wallander och han ritade det som idag är Brf Pålsundet, en lägre bostadslänga och fem punkthus längs Reimersholmsgatan och Pålsundakanalen. Husen stod färdiga 1947.

Här finns fina exempel på 1940-talets arkitektur. Den lägre huskroppen består av en länga i fyra våningar med ett originellt tegeltak som börjar redan ovan våning tre och fortsätter uppåt. Fastighetens portiker med rektangulära pelare klädda i keramiska plattor och dess spännande entréer i trä och glas kan också nämnas som intressanta detaljer. Balkongerna är dekorativa, elegant utförda i smide.

Husen har klarat sig undan större ombyggnader, exteriört är husen i nära nog original trots mindre renoveringar. Det mesta är sig likt sedan byggåret. Uppförandet av utomhusmiljön och parkerna stod trädgårdsarkitekt Ulla Bodorff för vid byggåret, och hon förstärkte bland annat den strandnära känslan med de pilträd som fortfarande finns kvar längs kanalen.

Läget vid nordöstra Reimersholme nyttjas aktivt av de boende, bland annat finns här båtplatser och badbrygga. Brf Pålsundet är välskött och består idag av 438 lägenheter fördelade på sex fastigheter på nordöstra Reimersholme. I föreningen finns tvättstuga, övernattningslägenhet, bastu och även ett kajakförråd.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 438 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden.

1990-tal: Byte av taken på låghusen.

1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också.

1998: Målning av fönster på höghusen.

2003: Målning fönster på låghusen.

2005: Omläggning av taket på höghusen.

2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen.

2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas.

2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen.

2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen.

2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter.

2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet.

2016: Omläggning av taket.

2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

2018: Byte tvättutrustning i en tvättstuga. Byte bärlina i en hiss.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger enligt årsredovisning för 2019 på under 4 000 kr per kvm boyta, vilket amorteras årligen. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår. En obligatorisk kostnad för bredband om 41 kr/mån tillkommer avgiften.

Vid överlåtelse betalas 1163 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 465 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Reimersholme är en oas med strandnära läge invid Pålsundakanalen. Sommartid finns här lummig grönska och närhet till bad- och vattenaktiviteter. Möjligheterna till båtplats är goda. På Långholmen som ligger intill finns sandstranden Långholmsbadet, kajakuthyrning och mycket uppskattade motions- och promenadvägar längs vattnet. Vintertid finns möjlighet till skid- och skridskoåkning på kanalerna och Riddarfjärden.

För att ta del av stadens utbud, affärer och restauranger ligger Hornstulls kvarter inte långt från Reimersholme. Här finns galleria med butiker, caféer och flertalet livsmedelsbutiker. På nära avstånd finns också välkända och rekommenderade restauranger och barer, samt stråket längs med Hornstulls Strand som erbjuder konst- och kulturupplevelser, marknader och även en kvartersbiograf.

Från Reimersholme kan du promenera eller ta buss till Hornstull och därmed vidare kollektivt inåt stan.