Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tussmötevägen 188
  [Område] => Stureby
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 50 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 845 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 316 kr/mån för bredband/tv) )

Tussmötevägen 188

MYSIG OCH VÄLPLANERAD 1920-TALSTVÅA I LUMMIG LUGN MILJÖ

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tussmötevägen 188
Område
Stureby
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
50 kvm
föreningens information
Avgift
2 845 kr/mån inkl. värme & vatten (+ 316 kr/mån för bredband/tv)

Allmänt om fastigheten

El
5 361 kr/år
Försäkring
3 053 kr/år
Total driftskostnad
8 414 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Driften varierar beroende på levnadsvanor och avtal.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Theodor Kellgren 1924

1924 beslutade Stockholms stad att uppföra ett s k ålderdomshem i Stureby till minne av Gustav Vasas intåg i Stockholm. Sommaren 1930 stod det klart för inflyttning. Arkitekt för bygget var Theodor Kellgren. Hemmet kallades först för Gamlebo men namnet ändrades sedan till Gammelbyns ålderdomshem. Det bestod av elva byggnader med tvåvåningshus samt en portalbyggnad grupperade kring en liten lokalgata i en miljö som påminner om ett svenskt brukssamhälle. Fyra av dessa hus (tre flerfamiljshus och ett enfamiljshus) med totalt 23 lägenheter utgör idag Brf Gamlebo. Portalbyggnaden som har en rundbågig körport leder in på området och skapar en privat känsla. Husen är slammade i olika nyanser av rött, gult och grönt och har klassiska spröjsade fönster med tre glas i varje båge och fasader med detaljer som putsade hörnkedjor, lunettfönster och klassicistiskt utformade gavlar. Husen i Brf Gamlebo byggdes om till bostadsrättslägenheter i början av 2000-talet. Mysiga lummiga gårdar omger husen. Här finns utemöbler, grillplats, sandlåda, återvinning med mera. De boende har också gemensam tvättstuga, cykelförråd och ett pingisrum. Föreningen har 22 parkeringsplatser för medlemmar, för närvarande (sept 2019) är det ingen kö. Egen p-plats kostar 500 kr/månad inkl elstolpe för motorvärmare.

FÖRENINGEN

BRF Gamlebo

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Gamlebo (org. nr 769606-0354) innehar fastigheten Gamlebo 9. Föreningens fyra bostadshus är belägna i Stureby och uppfördes 1930, medan bostadskonvertering skedde i början av 2000-talet. Föreningen upplåter 26 st lägenheter med bostadsrätt. Uppvärmning via fjärrvärme, mekanisk frånluftsventilation.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och föreningen har en underhållsplan avseende byggnadernas tekniska status.

Renoveringar

Även om byggnaderna ursprungligen är från 1930 så totalrenoverades husen i början av 2000-talet av PEAB i samarbete med en arkitektbyrå. Detta inkluderar alltså även stammar och andra viktiga byggnadsdelar. Föreningen följer en underhållsplan som finns för åren mellan 2013 och 2042, denna uppdaterades 2017. På senare år har man målat fönstren och sett över värmesystemet.

Kommande renoveringar:

Föreningen följer en underhållsplan som finns för åren mellan 2013 och 2042, denna uppdaterades 2017. Inga planerade större underhåll.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 15,3 mkr och årliga intäkter uppgår till ca 1,8 mkr. I kassan finns ca 600 tkr, samt ca 900 tkr i klientmedel hos förvaltaren. Skuldkvoten per kvm bostadsyta uppgår till cirka 7.000 kr, snittet i Enskede uppgår till ca 6.000 kr. En långtidsbudget finns fram till 2042.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos IF, kollektivt bostadsrättstillägg finns så detta behöver man som boende inte ha i sin egen hemförsäkring.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad städfirma. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år och de boende hjälps åt med skötsel av utemiljön inklusive gräsklippning. Snöröjning är dock utlejt till företag.

Tvättstuga

Finns i grannhuset vid nr 192 B. Utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare samt ett torkskåp och en mangel. Enkelt att få tid upplever säljaren.

Gemensamma utrymmen

Här bor du inte minst i en vacker och bevarad kulturhistorisk miljö som också uppmärksammats av Stockholms stadsmuseum med en högre kulturklassning. Föreningens mark bjuder på gröna ytor och gemensamma sittgrupper, den närmsta utanför fönstret intill en flaggstång. Det är nästan en känsla av lite herrgårdstomt i och med detta. Grillplats finns givetvis samt flertalet planteringar. Längre ner mot Svedmyraplan och ICA finns ett hus med ett valv som bjuder in till detta sällskapliga område, som består av två föreningar inklusive denna. Sopsortering och återvinning finns i ett gårdshus. Cykelförråd finns bredvid soprummet och i källaren under 192 B, där finns också ett pingisrum.

Parkering

I föreningen finns det 22 st p-platser med ett kösystem, även om det faktiskt i dagsläget inte är någon kö för att få en plats. Platserna kostar 500 kr/mån. 2 st gästparkeringar finns också, samt flera andra parkeringsmöjligheter i närområdet. Boendeparkering är inte infört än i området och därmed är det gratis att parkera på gatorna.

Bredband och TV

Bredband via Bredbandsbolaget avseende internet (100 Mbit/s) och IP-telefoni. Gruppavtal med Com Hem avseende kabel-tv. Tilläggsavgifterna för internet (+ 165 kr) och tv (+ 151 kr) hamnar ovanpå månadsavgiften (totalt + 316 kr/mån).

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella information i september 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du med Svedmyras tunnelbanestation just runt hörnet och även nära stora Ica Bea som är mycket mer än en vanlig matbutik. Läget är lugnt och grönt och åt alla håll finns fina promenadvägar, till exempel vid Hemskogen och Vårflodsparken vid Enskedefältet. Man promenerar också enkelt till Gamla Enskedes villaidyll med butiker och restauranger och till Enskede gård med bland annat värdshus, kolonilotter, ridstall och Enskedeparkens populära stenugnsbageri.