Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Krångedevägen 1
  [Område] => Hjorthagen
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 662 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud samt fiber (1000 mbps) )

Krångedevägen 1

SMAKFULLT RENOVERAD FUNKISTVÅA HÖGST UPP I HUSET

TEXT: NYSTED STYLING: LINDHOLM FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Krångedevägen 1
Område
Hjorthagen
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
40 kvm
föreningens information
Avgift
2 662 kr/mån inkl. värme, vatten, basutbud samt fiber (1000 mbps)

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
8 264 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Posten övrigt avser gasspis.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Hakon Ahlberg 1935

I början av 1930-talet var bristen på billiga och ändamålsenliga bostäder stor i Hjorthagen. Här fanns två stora arbetsgivare, gasverket och elverket, och de arbetarbostäder som fanns förslog inte på långa vägar. I samarbete med byggmästare Olle Engkvist uppfördes därför en mängd smalhus under åren 1935–1936 och dessa fördelades på tre bostadsrättsföreningar. En av dem är Brf Hjorthagshus som består av åtta huskroppar. Byggnadernas arkitekt var Hakon Ahlberg. Föreningens hus är mycket välbevarade och har inte förändrats i någon större utsträckning. Det är klassiska funkishus som vilar på svartmålade socklar och därovan är fasaderna putsade i nyanser av vitt. Portarna är av trä och glas med spröjs och ovan dem sitter en vädringsbalkong. Brf Hjorthagshus bildades inför att husen uppfördes och är idag en trygg förening med låga skulder och ett fint läge i stadsdelen.

FÖRENINGEN

Brf Hjorthagshus

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Hjorthagshus (org. nr 702000-8954) innehar de kulturmärkta fastigheterna Jordledningen 1 och 2, Kontakten 2, Ledningsstolpen 2, Likströmmen 1, Luftledningen 1 och 2 samt Växelströmmen 1, med flerbostadshus uppförda 1935 i Hjorthagen. Föreningen upplåter 351 st lägenheter med bostadsrätt, 1 st bostadsrättslokal samt 11 st hyresrättslokaler. Uppvärmning via fjärrvärme.

Föreningens bildande

Föreningen registrerades i samband med att husen byggdes 1935.

Mark

Föreningen innehar fastigheterna genom tomträtt, omförhandlas 2025.

Förvaltare

Teknisk och ekonomisk förvaltning via Bredablick.

Renoveringar

1989 – Byte elstammar. 1993 – Stambyte kök och badrum, byte av ventilation. 1997 – Fasadputsning. 1998 – Takrenovering, trapphus. 2001 – Tvättstugorna rustades upp. 2006 – Stamspolning. 2007/10 – Fönsterrenovering. 2014 – Fiber installerat. 2016 – Relining av källarstammar, nya tvättmaskiner till Motalavägen. Målning av trapphus, OVK, viss dränering.

Kommande renoveringar:

På Krångedevägen kommer föreningen att byta samtliga fönster under kvartal 1, 2020. Eventuellt kan vissa lokalytor förädlas till bostadsrätter, men detta är enbart i spekulationsstadiet. Styrelsen prisförhandlar om installation av portkodlås.

Ekonomi

Föreningens långfristiga lån uppgår till ca 7,7 mkr, intäkterna uppgår till ca 13,2 mkr per år. Skuldsättning per kvadratmeter boa är 498kr vilket betraktas som mycket lågt. Viss höjning av avgiften kan ske i samband med förhandlingen av nya tomträtts avtalet.

Avgifter

Inga planerade ändringar av avgiften (höjdes senast 2018 inför ny underhållsplan).

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa, inkl. styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Ingen information om gemensamma städdagar. Både trappstädning och skötsel av gårdarna är utlejt till företag att ombesörja.

Gemensamma utrymmen

Den närmsta tvättstugan finns i huset mittemot, utrustad med drop-in-maskin, 8 st tvättmaskiner, 2 st torktumlare, 2 st torkskåp samt torkrum. Flera cykelförråd finns i föreningen samt cykelställ utanför porten. Fina gårdsmiljöer med sittgrupper här och var.

Parkering

Föreningen har inga egna p-platser. Du kan parkera på omgivande gator i stadsdelen (se upp för städdagar) till en kostnad av 1,100 kr/mån (boendeparkering taxa 3).

Bredband och TV

Bredband (fiber 1000/1000 mbit/s) från Ownit samt kabel-tv via Com Hem. Detta ingår i avgiften (inga dolda tillägg).

Övrigt

Ej tillåtet med elspis, dock är elugn okej. Har att göra med att 1-fas + 16 Amp inte räcker till.

Kontroll

Ovanstående grundas på officiell information från föreningen insamlad i januari 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nog råder det en hemtrevlig och mysig småstadskänsla i Hjorthagen. Inte minst sedan Norra Djurgårdsstaden blommat upp i närområdet, med restauranger, stor matbutik och det mesta i serviceväg. Men det bästa av allt är ändå all grönska - med Norra Djurgården, Lilljansskogen, Gärdets sköna natur och härliga promenadstråk i din omedelbara närhet. Närmaste tunnelbanestation är Ropsten och röd linje, som tar dig till city på mindre än 10 minuter, liksom busslinje 55 som går via Stureplan vidare till Söder, eller 6:ans blåa buss som trafikerar Ropsten och Hagastaden. På gångavstånd har du förstås också Karlaplan med Fältöversten, prunkande torghandel och goda kommunikationer.