Type and press Enter.

Högalidsgatan 33

1920-TALSPÄRLA MED BALKONG NÄRA BÅDE PULS OCH GRÖNSKA

FOTO: SPINNELL STYLING: GÄRDE TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 33
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2 av 3, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
33 m²
Avgift
2 384 kr/mån Inkl. värme och V/A.

Allmänt om fastigheten

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 100 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Driftskostnader enl. schablon

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing, 1929

Huset ritades i maj 1929 av arkitektduon Anders Höög & Gunnar Morssing. Tillsammans ritade de ungefär 140 hus i Stockholm under 20 års tid. Bland de mer kända byggnaderna finns Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. 1931 stod Propellern 7 klar för inflyttning. På de fyra våningarna fanns endast små lägenheter om ett rum med kök eller kokvrå, samt badrum. Huset har en elegant fasad putsad i en ljusgrön kulör och förutom sexrutade spröjsade fönster pryds även fasaden av många små runda fönster. Brf Högalidsgatan 33 består av 28 lägenheter samt en hyreslokal. I husets källare finns gemensam tvättstuga och cykelförråd. Framför huset finns en fin gård med stenläggningar och grönska med bland annat äppelträd och odlingslådor för den som är odlingsintresserad. Här finns också ett gulligt lusthus och utemöbler.

FÖRENINGEN

Brf Högalidsgatan 33

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Proppellern 7. Föreningen består av 28 lägenheter och samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och förvärvade fastigheten 2008. Huset ritades 1929 av arkitekt Höög & Morssing.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2008.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Riksbyggen.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Tidigare renoveringar

2019 - installation av fiber.

2018 - Trapphuset renoverades.

2018 - Säkerhetsdörrar installerades.

2016 - Spolning av stammar.

2014 - Målning av taket.

2014 - OVK-besiktning.

1995 - Stambyte.

1995 - Byte av el-stigare.

1995 - Fasadrenovering & fönsterbyte.

1995 - Hissrenovering.

1995 - Renovering av tvättstuga.

Kommande renoveringar

Tvättstugan ska renoveras. Fasadrenovering planeras inom närmsta åren.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder är ca 5,3 mkr vilket ger en belåning på 7 800 kr/kvm. Föreningen sålde under 2019 den sista hyresrätten i föreningen. En del av vinsten kommer gå till kommande renoveringar och en de till amortering.

Avgifter

Föreningen kommer att teckna avtal om bredband kollektivt från November 2019. Då tillkommer det en obligatorisk avgift om 96kr/månad för medlemmarna. Inga andra avgiftsförändringar är planerade.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar en grönskande gemensam innergård med äppelträd och odlingslådor. Här finns även sittplatser, grillplats och ett mysigt lusthus. Det finns även cykelförvaring i källaren och en gemensam tvättstuga. Tvättstugan är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd.

Bredband och tv

Fastigheten är ansluten till kabel-tv och bredband, leverantör ComHem. Medlemmarna tecknar egna avtal till slutet på året då det gemensamma avtalet träder i kraft.

Ägarandel

Godkänner delat ägande. Minsta ägarandel 10% för den boende.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning, stadgar och på uppgifter från styrelsen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Högalidsgatans västra del bor du med toppläge mittemellan Hornstull och Långholmen. Du har ett stort urval av restauranger, caféer, barer, butiker och kommunikationer åt ena hållet, samtidigt som du åt andra hållet finner vackra promenad- och motionsstråk samt möjligheter till bad på Långholmen och Reimersholme. Mittemot huset ligger Pålsundsparken med bevarad 1700-talsbebyggelse och Lasse i Parkens kända café och restaurang. Trevliga Bio Rio är en annan begivenhet i kvarteret, likaså Hornstulls marknad under sommarhalvåret. En kort promenad bort till Långholmen går det enkelt att hyra kanot eller kajak för den naturintresserade.