Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lill-Jans Plan 4
  [Område] => ÖSTERMALM & DJURGÅRDEN
  [Våning] => 0 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 74 kvm
Boarea enligt föreningens info [Tomtareal] => [Avgift] => 2 266 kr/mån Inkl: v/a, försäkringens bostadsrättstillägg )

Lill-Jans Plan 4

SEKELSKIFTE MED PRAKTFULLA FUNGERANDE KAKELUGNAR OCH 3,80 M TAKHÖJD

FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lill-Jans Plan 4
Område
ÖSTERMALM & DJURGÅRDEN
Våning
0 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
74 kvm
Boarea enligt föreningens info
Avgift
2 266 kr/mån Inkl: v/a, försäkringens bostadsrättstillägg

Driftskostnader

El
13 200 kr/år
Försäkring
3 100 kr/år
Total driftskostnad
16 300 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
El inkl. uppvärmning

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Gustaf Lindgren 1888

Det Whitlockska huset på Lill-Jans Plan 4 är en både vacker och unik byggnad sett såväl till arkitekturen som till den välbevarade fasaden. Huset ritades av arkitekt Gustaf Lindegren för änkefru Sophie Whitlock och stod inflyttningsfärdigt 1887. Sophie Whitlock flyttade in i en påkostad våning med högklassig dekormålning, stjärnparkett och ett originellt burspråk mot gården, och bodde kvar här fram till sin död 1920. Detaljer som spetsbågeportaler och -fönster, rundbågefriser med målad dekor, ett asymmetriskt burspråk och kolonnetter pryder gatufasaden. Fönstren är bevarade sedan 1887 och utförda med dubbla enkelbågar som båda är inåtgående. Att ett hus från 1800-talets sista decennier än idag är så välbevarat är ovanligt. Huset är så också sedan 1980 byggnadsminnesförklarat och blåklassat (den högsta klassen) i Stockholms stad kulturhistoriska klassificering. Entrén är bara den värd ett besök med kryssvävt tak och intakt originalinteriör. På gården finns ett trekantigt gårdshus i italiensk villastil med tegeldekorerad fasad som tidigare var portvaktshus men nu inrymmer tvättstuga. Innergården är en fantastisk plats, lummig och blomstrande, inbyggd och skyddad. Här njuter man från tidig vår till sen höst och olika sittplatser följer solens gång. Gräsmattan kringgärdas av rabatter med blommor, rosenrabatter och murgröna. På våren blommar magnolia och därefter syren och fläder. Den trädgårdsintresserade får gärna bidra med sina gröna fingrar.

FÖRENINGEN

Brf Tallen 21

Föreningen

Brf Tallen 21 (org. nr 716416-7848) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Tallen 21 år 1980. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus belägna på Lill-Jans Plan 4 och omfattar 11 lägenheter med bostadsrätt och 1 lokal med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på mycket låga ca 1 108 kr per kvm boarea. Avgiften betalas månadsvis i förskott, och man har beslutat om höjning med 10 % fr o m den 1 januari 2020.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts internt inom styrelsen. Teknisk förvaltning sköts av ADB Fastighetsservice AB och styrelsen.

Kabel-tv och bredband

Föreningen har Com Hem, och kabel-tv grundutbud ingår i månadsavgiften

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Renoveringar, i urval

2019 installation av lagstadgad taksäkerhet, 2009 renovering av fönster mot gården på södersidan, 2005 relining av stammar i kök och badrum, 1995 renovering av fasad.

Planerade renoveringar

Renovering av fönster mot gatan och vissa målningsarbeten i trapphus. Man diskuterar en eventuell försäljning av råvinden, och i samband med det även installation av hiss.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 163 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Det finns en mycket fin innergård med vackra planteringar och uteplats. Cykelförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 15 kvm samt ett källarförråd om ca 7 kvm.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts varje vecka av extern städfirma. Medlemmarna hjälps tillsammans åt med trädgårdsskötsel och enklare underhåll. Man har två gemensamma städdagar per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i augusti 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med ett fantastiskt läge lika nära Stureplan och citypulsen som Lill-Jansskogen med löpspår och 4H-gård och nära är det även till Stockholms stadion, Östermalms IP, Tennisstadion och GIH-badet. De kollektiva kommunikationerna är mycket goda. Du bor i kvarteret bredvid station Tekniska Högskolan, och även Stadion är nära, liksom Östra station/Roslagsbanan. Ett flertal busslinjer passerar och avgår runt hörnet. Den stora allén på Valhallavägen erbjuder många parkeringsplatser. Det är också väldigt smidigt att köra ut från stan via Roslagstull/Norrtull.