Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Samaritgränd 7, 1 tr
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 22 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 320 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv )

Samaritgränd 7

Välplanerad 20-talsetta i Södermalms drömkvarter

STYLING:RYDMAN FOTO:SPINELL TEXT:NYSTED

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Tommy Långsten
Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 7, 1 tr
Område
Södermalm
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
22 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
1 320 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Driftskostnader

El
1 763 kr/år
Försäkring
1 197 kr/år
Total driftskostnad
2 960 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Baserat på nuvarande ägares livsstil.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Samaritgränd 7, Brf Postiljonen

Fastigheten Postiljonen 13 är ett klassicistiskt utformat bostadshus om fem våningar som byggdes för HSB:s räkning under åren 1927-1928. Sedan HSB år 1924 upprättat sitt första hus på Södermalm i Stockholm, inleddes genast flertalet större byggprojekt för kooperativets räkning, varav Postiljonen 13 är ett. Arkitekt för dessa byggnader var ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och även förblev trogen livet ut. Det var under 1910-talets slut som den nordiska klassicismen fick fäste och ersatte de nationalromantiska arkitekturideal som i likhet med jugendstilen dominerat decenniet. Postiljonen 13 är ett mycket fint exempel på det sena 1920-talets arkitektur, med en sparsamt dekorerad och slätputsad fasad, liksom balkonger med smidesräcken och nätta dimensioner.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån för investering i bergvärme. De långfristiga skulderna uppgår till ca 3,965 mkr. Det ger oss ett nyckeltal om 739 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns ca 6,6 mkr i föreningens kassa. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst (2020 plus 796 tkr och 2019 plus 389 tkr). Lokalintäkterna uppgår ett normalår till över en halv miljon kr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt senare i år eller under 2023.

Förvaltning

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Mark

Föreningen äger marken.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 250 kr av köparen och en pantsättningsavgift om ca 500 kr/pant.

Renoveringar, i urval

2021 fasad, fönster och balkonger ut mot gatorna. 2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Bredband och kabel-tv

Fiberuppkoppling via Bahnhof, en obligatorisk kostnad om 85 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Tele-2 (tidigare Comhem) ingår i månadsavgiften.

Gemensamhetsel

Föreningen har ett gemensamt el-avtal. Det är en fast kostnad per månad på 60 kr och därefter efter förbrukning.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullsgatan. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Tvättstugor

Föreningen har fyra tvättstugor som ligger i porten till Wollmar Yxkullsgatan 48 C/D men nås även från gården. Tre av tvättstugorna är bokningsbara medans den fjärde är en drop-in.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Juridisk person/Delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 8 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen den juni 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

En öl på Rival, espresso på Mellqvist eller pasta på Pane Vino? Vad du än föredrar är det helt klart en lyx att ha nära till både Mariatorget, Bysis Torg och Zinken, med fina promenader och gröna utkiksplatser som Skinnarviksparken och Tantolunden på krypavstånd. Här levererar service-och nöjesutbudet på bästa Södermalmsvis, med bra matbutiker, fik, barer och härliga kvarterskrogar i närområdet. Du bor på en återvändsgata, mellan Krukmakar- och Wollmar Yxkullsgatan och kan njuta av lugnet, utan att behöva försaka något. Självklart har du också full access till goda kommunikationer. Bussar, pendel- och lokaltåg vid Södra station och nära till tunnelbanans röda linje, som tar dig till Slussen och Hornstull på ett litet kick.