Type and press Enter.

Samaritgränd 7

Välplanerad 20-talsetta i Södermalms drömkvarter

STYLING:RYDMAN FOTO:SPINELL TEXT:NYSTED

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Samaritgränd 7, 1 tr
Område
Södermalm
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
22 m²
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
1 320 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
1 763 kr/år
Försäkring
1 197 kr/år
Total driftskostnad
2 960 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Baserat på nuvarande ägares livsstil.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Samaritgränd 7, Brf Postiljonen

Fastigheten Postiljonen 13 är ett klassicistiskt utformat bostadshus om fem våningar som byggdes för HSB:s räkning under åren 1927-1928. Sedan HSB år 1924 upprättat sitt första hus på Södermalm i Stockholm, inleddes genast flertalet större byggprojekt för kooperativets räkning, varav Postiljonen 13 är ett. Arkitekt för dessa byggnader var ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och även förblev trogen livet ut. Det var under 1910-talets slut som den nordiska klassicismen fick fäste och ersatte de nationalromantiska arkitekturideal som i likhet med jugendstilen dominerat decenniet. Postiljonen 13 är ett mycket fint exempel på det sena 1920-talets arkitektur, med en sparsamt dekorerad och slätputsad fasad, liksom balkonger med smidesräcken och nätta dimensioner.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Postiljonen 13. Föreningen består av 147 lägenheter med bostadsrätt och 9 lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1927. Föreningen är äkta och äger marken där fastigheten står.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är Storholmen. Den externa revisionen från Toresson Revision. Fastighetsskötsel sköts av Storholmen fastighetsförvaltning.

Renoveringar

Se sid 3 i årsredovisningen. Fasadrenovering 1974. Stambyte 1982. Takrenovering 1990. Byte av elstigare 1992. Renovering av balkonger och fasad mot innergården 2012. Spolning av stammar 2013 och 2019.

Kommande renoveringar

Installation av bergvärme under hösten 2019. Fasad och balkong renovering planeras inom kommande åren. Annars sker mindre löpande underhåll enligt underhållsplan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening och har varit skuldfria fram tills nu, då man tog lån på 4,23 mkr för investering i bergvärme (klart i början på december). Det ger oss ett nyckeltal om 788 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg nivå då snittet för en välskött förening på Södermalm ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. De två senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst (plus 444 respektive 963 tkr). Föreningen har årliga lokalintäkter på ca 300 tkr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhets-el samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar, en viss justering uppåt kan komma pga kommande renoveringsbehov.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för trappstädning och är inget de boende själva behöver sköta.

Hushållsel

Gemensam debitering av hushållsel, individuell förbrukning faktureras enskild medlem i samband med avgiftsavisering.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor (två tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare i varje) varav en är drop-in med god tillgänglighet.

Gemensamma utrymmen

Två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis. Kan bokas utan kostnad. Belägen på källarplan i Wollmar Yxkullhuset. Övernattningslägenhet på Doktor Abelins gata, våningssäng med en dubbel nere och en enkel i överslafen. Toalett men ej dusch (150 kr/natt).

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4,5 kvm golvyta.

Bredband och kabel-tv

Bredband via fiber och anslutning mot Bredband 2 eller via Comhems kabel-tv-nät. Kabel-tv via Comhem (basutbud ingår i månadsavgiften).

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta ägarandel vid delat ägande är 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-11-25, årsredovisning 2017/2018 och föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

En öl på Rival, espresso på Mellqvist eller pasta på Pane Vino? Vad du än föredrar är det helt klart en lyx att ha nära till både Mariatorget, Bysis Torg och Zinken, med fina promenader och gröna utkiksplatser som Skinnarviksparken och Tantolunden på krypavstånd. Här levererar service-och nöjesutbudet på bästa Södermalmsvis, med bra matbutiker, fik, barer och härliga kvarterskrogar i närområdet. Du bor på en återvändsgata, mellan Krukmakar- och Wollmar Yxkullsgatan och kan njuta av lugnet, utan att behöva försaka något. Självklart har du också full access till goda kommunikationer. Bussar, pendel- och lokaltåg vid Södra station och nära till tunnelbanans röda linje, som tar dig till Slussen och Hornstull på ett litet kick.