Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bokbindarvägen 47
  [Område] => Hägerstensåsen
  [Våning] => 1 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 723 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 119 kr/mån) )

Bokbindarvägen 47

RYMLIG HÖRNTVÅA MED ÖPPEN SPIS & BEVARAD 40-TALSCHARM

TEXT: BERTHELS FOTO: SYLWAN STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bokbindarvägen 47
Område
Hägerstensåsen
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
föreningens information
Avgift
2 723 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv (obl. tillägg för bredband: 119 kr/mån)

Allmänt om fastigheten

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 200 kr/år
Övrigt
3 024 kr/år
Total driftskostnad
8 724 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driften kan variera beroende på levnadsvanor. Posten "övrigt" avser gasspis.

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Eric Rasmusson 1943

Vid Bokbindarvägen i Hägersten ligger en rad punkthus i rött tegel som byggdes under 1940-talet. Ett av dem är Handpressen 7 som uppfördes av byggmästare Gustaf Ekström under åren 1943-1945 efter ritningar av Eric Rasmusson. Det är ett mycket vackert 1940-talshus med fasad i rött tegel och en påkostad entré klädd i karosseripanel. I början av 1990-talet genomgick fastigheten en större renovering, inklusive våtrum och elsystem. 2009 byttes entrédörrarna ut, men i mångt och mycket bevarar huset sitt ursprungliga, tidstypiska utseende.

FÖRENINGEN

Brf Tryckarket 4

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Tryckarket 4 (org. nr 769605-3649) äger fastigheterna Handpressen 7 och Tryckarket 4 med adresserna Bokbindarvägen 47 och Bokbindarvägen 51 i Hägersten. På adresserna finns två bostadshus uppförda åren 1944 - 1945 och som totalrenoverades 1992 av Svenska Bostäder som var dåvarande fastighetsägare. Föreningen upplåter 55 st lägenheter med bostadsrätt och en lokal. Fastigheterna värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen äger fastigheten sedan 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna i Stockholm AB som även sköter viss teknisk förvaltning. Annars sker teknisk förvaltning i föreningens egen regi.

Renoveringar

Året 1992 totalrenoverades fastigheterna av Svenska Bostäder, samtliga våtrum och elsystemet byttes ut. Hösten 2009 renoverades balkongerna på fastigheten vid Bokbindarvägen 51, nya golv blev gjutna och räckena byttes ut till nya enligt tidstypisk stil. Våren 2009 byttes entrédörrar. 2015 byttes hissarna. 2016 byttes källarens ytterdörrar. 2017 underhölls ytterdörrarna, avveckling av sopnedkast, indragning av fiber, byte av rökgasfläktar. 2018 uppdaterades brandskyddet, upphandling inför fönsterprojekt. En underhållsplan finns som föreningen håller sig efter.

Kommande renoveringar

Byte av fönster och nya balkonger är ett pågående projekt. Byggnadsställningar är monterade och prognosen är att balkongerna blir klara v. 44 och fönstren v. 47.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår per bokslutet 2018 till cirka 2 mkr. I kassan fanns cirka 3 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 2 mkr. Under 2015 amorterade föreningen 2 mkr på befintliga lån hos SBAB och har därefter flyttat dessa till Swedbank. Föreningen har även omförhandlat avtal kring lokalvård och ekonomisk förvaltning, samt minskat kostnaderna för sophantering. Avgifterna höjdes från och med 2018 med 5 % med hänsyn till den upprättade underhållsplanen (där större avsättning för underhåll rekommenderades). Efter bokslutet 2018 så har nya lån tagits upp för fönster- och balkongrenovering, de uppgår till ca 1,7 Mkr. Den aktuella skuldkvoten per kvadratmeter är inte mer än cirka 2.500 kronor vilket är att anse som mycket lågt i Hägersten (snittet är 6.000 kr/kvm).

Avgifter

Inga ytterligare avgiftshöjningar är planerade.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa. Bostadsrättshavare tecknar eget bostadsrättstillägg till hemförsäkringen.

Städning och städdagar

Föreningen har överlåtit trappstädningen till en firma. Städdagar är under vår och höst. Utemiljön sköter medlemmarna själva och man turas om och klipper gräset vid behov.

Förråd

Vindsförråd hör till lägenheten.

Tvättstuga

Tvättstugan finner du en trappa ner i källaren. Den är utrustad med tre tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel samt centrifug. Det finns även torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens fastighet är ett stycke insynsskyddad och lummig naturtomt. Föreningen har en s.k. föreningslokal som används vid möten och som medlemmarna kan boka mot en mindre avgift, den kan även användas som övernattningslägenhet. Cykelrum finns och även barnvagnsrum. Utemiljön bjuder på sittgrupper och grillmöjligheter samt sandlåda. Miljöstation finns vid Bokbindarvägen 51.

Parkering/garage

Föreningen har tre platser med tillhörande kö. Möjlighet finns även att hyra parkering vid grannhuset nummer 49, också med kö. Med ett s.k. boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i mån av plats för 300 kr/månad i taxeområde 5.

Bredband och TV

Föreningen har ett gruppavtal med Ownit. Bredband erbjuds via fibernätet (hastighet upp till 1000 mbit/s). Ownit erbjuder även digital-tv via bredbandet.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet, den mindre ägarandelen ska normalt sett vara minst 10 %.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Välbevarade och trivsamma Hägerstensåsen är på många sätt typisk för 1940-talet. Här, uppe på höjden, finns välbyggda hus med kompakta bostäder och en hel del arkitektoniska pärlor. Missa till exempel inte knytpunkten Riksdalertorget, med byggnader av bland andra Ancker-Gate-Lindegren och Erik Lallerstedt. Ett stenkast från bostaden går en skogsväg förbi Örnsberg och ner till Mälaren med båtklubb, badklippor, 4H-gård, promenadvägar och caféer vid Vinterviken. Det är även nära till de populära restaurangerna Landet och Svenska Hamburgerköket och hela fyra tunnelbanestationer; Hägerstensåsen, Telefonplan, Örnsberg och Axelsberg. Det är bara att välja vilken som passar bäst för stunden. Dessutom går bussen till Liljeholmen precis utanför dörren, med avgångar var sjätte minut i rusningstid.