Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lilla Nygatan 11
  [Område] => Gamla stan
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 17 + 7.3 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 1 649 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv 
)

Lilla Nygatan 11

LJUS, SMART OCH VÄLUTRUSTAD ETTA MED SOVLOFT

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLOPA STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lilla Nygatan 11
Område
Gamla stan
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum
Area
17 + 7.3 kvm
Avgift
1 649 kr/mån inkl. värme, vatten och kabel-tv

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 088 kr/år
Total driftskostnad
5 688 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Johan Erik Söderlund 1873

Det Rosenbergska huset på Lilla Nygatan 11 i Gamla stan uppfördes sannolikt 1643 av krigsrådet Simon Simonson Rosenberg. En portalsten med Simon Simonsons och han hustru Margarethas initialer finns nämligen bevarad och den anger året 1643. Tomten var dock bebyggd ännu tidigare, vilket man hittat spår av i form av murar och en ugn i samband med en grundförstärkning av huset, vilka daterades till sekelskiftet 1500/1600. Ursprungsbyggnaden Thisbe 4 var ett mindre hus än dagens, som sedan tillbyggdes på 1680-talet och byggdes om än mer under 1790-talet, efter ritningar av arkitekt Thure Wennberg. En större ombyggnad av fastigheten ägde rum 1877–1878 efter ritningar av arkitektbrödraparet Axel och Hjalmar Kumlin. Denna resulterade i en för tiden modern byggnad med butiker på bottenvåningen. Nästa ombyggnad skedde på 1940-talet så Albin Stark anlitades till att modernisera huset och bygga om stora lägenheter till mindre. Utvändigt bevarar dock Thisbe 4 till stora delar det utseende som det fick i slutet av 1870-talet, då troligtvis även den vackra porten sattes in. I Brf Thisbe 4 finns 25 bostadsrättslägenheter och två bostadsrättslokaler för affärs- och restaurangverksamhet.

FÖRENINGEN

Brf Thisbe 4

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Thisbe 4. Förening består av 25 bostadsrätter och 2 bostadsrättlokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset byggdes mellan 1645-1649 men påbyggdes 1873-1875 av arkitekt Johan Erik Söderlund.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades 1986.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Emvix Förvaltning & Byggservice AB

Garage och parkering:

Fastigheten saknar garage och parkeringsplatser men det finns möjlighet att ansöka om Boendeparkeringstillstånd på Stockholm stads hemsida www.stockholm.se

Gjorda renoveringar:

1643 – Huset byggdes, ombyggnaden i fler omgånger, 1940-1943 – Genomgripande ombyggnad inkl. gårdsöverbyggnad, 1941 – Stammar för vatten och avlopp sattes in, 1986 – Föreningen förvärvade fastigheten, 1986-1989 – Grundförstärkning, 1996 – Vindslägenheterna byggdes, 1997 – Fönster renoverades, säkerhetsdörrar installerades och elstigarna i trapphuset byttes, 2000 – Gårdsfasaden putsades, 2005 – Stamspölning, 2012 – Fjärrvärme installerades av Fortum/NCC Bygg, 2018 – Fiber indragen i fastigheten av Netel och IP-Only, 2018 – Byte av elstigar till lägenheterna av Jerrewings Elektriska

Kabel-TV & bredband:

Thisbe 4 är ett ComHem hus, men också ansluten till IP-Onlys fibernät. Bostadsrättsinnehavaren tecknar separat eget abonnemang för internet, TV och telefoni.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 10.383.440 vilket ger en ca 7.727kr/kvm.

Avgifter

I månadsavgiften ingår fjärrvärme, vatten och källarförråd. Ett obligatoriskt tillägg till månadsavgiften på 95 kronor förekommer för ComHem TV.

Vinds/Källarförråd om cirka 3-4 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett cykelställ samt innergård. Tvättstuga, barnvagnsrum, hiss, grovsoprum, gemensamhetslokaler och garage/parkeringsplatser saknas.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Du gör snabbt ön till din egen och får dina favoritställen bland det stora utbud stadsdelen har att erbjuda. Unika företeelser som lucköppningen i december och att bada på Storkyrkobadet är exempel på saker som ger det lilla extra till livet i Gamla stan. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. På Lilla Nygatan bor du endast ett kvarter från tunnelbanans röda och gröna linje, liksom flera busslinjer. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Att köra bil till Gamla stan är inte alls krångligt som man kanske kan tro. Här brukar inte vara svårt att finna parkeringsplats. Skeppsbron har inga städdagar och boendeparkering gäller dessutom i hela innerstaden. Båtar till Skeppsholmen och Djurgården tar dig på tio minuter till natur, kultur och nöjen på andra öar.