Type and press Enter.

Borgmästargatan 9

NYRENOVERAD FUNKISTVÅA MED HÖG MYSFAKTOR VID NYTORGET

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgmästargatan 9
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
36 m²
Avgift
1 842 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1929 Wallander

Bondegatan 45-47, Klippgatan 14, Borgmästargatan 9, Åsögatan 174, Åsögatan 176

I november 1928 presenterade HSB fastigheten Ljuset på Södermalm i Vår Bostad, tillsammans med två andra så kallade “oktoberhus”. Namnet kom sig av att de flesta av HSB:s nybyggen då var inflyttningsbara i just oktober månad och bjöd på renodlad funkisstil, utan onödiga dekorationer. Det var under Stockholmsutställningen 1930 som svenska folket på allvar fick upp ögonen för funktionalismen, i folkmun kallad funkis. En stil som vid det laget redan slagit stort i Europa med slätputsade fasader och horisontella fönsterband - inte sällan inspirerade av atlantångare och andra tekniska landvinningar.

Den västra delen av Ljuset, stod klar för inflyttning 1 oktober 1929. För ritningarna svarade ingen mindre än Sven Wallander. En konstnärsson född år 1890, som efter avslutade studier vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien, kom att ägna stora delar av sin karriär åt HSB. En rörelse som han var med om att grunda och förblev trogen livet ut.

Ljuset är en stor fastighet om 4-5 våningar med en mängd trapphus, som till största del nås från gården. Fasaden pryds nedtill av bandrustik, med en putsad, röd nyans ovanför som enligt uppgift är ursprunglig. Det är även porten mot Borgmästargatan, i trä och glas. I hörnen återfinns stora hörnbalkonger som ursprungligen hade fronter av trådnät.

FÖRENINGEN

Brf Ljuset

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Ljuset 1 och Ljuset 2. Föreningen upplåter 261 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter och 16 lokaler med hyresrätt.

Mark

Eftersom föreningen äger marken påverkas man inte av eventuella tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av CEMI Teknik AB.

Renovering i urval

1996 - rör- och elstambyte.

2004 - rapphusrenovering.

2010 - ventilation, stamspolning, renovering av balkonger, omläggning av tak, ombyggnad av vindslokal till lägenheter.

2011-2014 - fönsterrenovering och omputsning av fasad.

2015 - stamspolning.

2016 - utvidgat cykelrum.

2018 - gårdsrenovering.

2019 - OVK.

Kommande renovering

Underhållsmålning av fönster planeras under 2019-2020. Inga större projekt planeras inom den närmaste tiden.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på 3 314 kr/kvm/bostadsrättsyta. Snittet på Södermalm ligger kring 6000 kr/kvm. Intäkterna från lokalerna uppgår till ca 1,8 mkr/år.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

Det finns sammanlagt fyra tvättstugor i källaren: tre bokningsbara och en drop-in. Tvättstugorna har två tvättmaskiner och en torktumlare var.

Gemensamma utrymmen

Den fina innergården är gemensam och under de varma månaderna finns här bord, stolar och grill till förfogande. I föreningen finns det tre gästlägenheter de boende kan hyra. Hyran är 150 kr – 350 kr/natt beroende på storlek. Cyklar förvaras i cykelrummet på Bondegatan 47 eller på innergården. Utöver detta finns två miljörum.

Avgift

I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV, bredband (1000 mbit/s), ComHems grundutbud, bostadsrättstillägg och gas. För de lägenheter som inte har gas inkopplat görs ett avdrag för detta. Inga avgiftsförändringar är planerade.

Köparen betalar överlåtelseavgift om 1163 kr och en pantsättningsavgift om 465 kr tas ut.

Medlemskap:

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns mellan exempelvis sambos, med 25% som minsta ägarandel. En av ägarna förväntas bo i lägenheten.

Bredband och TV

Bredband ingår i avgiften och levereras av Ownit (1000 mbit/s). Kabel-TV är installerat och levereras av Com Hem.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2018 och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sofo med omnejd är som ett enda stort superlativ! I dessa avslappnade kvarter, finns det verkligen något för alla. Här inleder du med fördel helgen med en skön morgonpromenad i den närliggande Vitabergsparken, som avrundas med en finfrukost på kvarterscaféet Pom & Flora. Kanske fortsätter dagen med lite shopping eller en stöd-fika till, i det krog och cafétäta området som länge varit en av Stockholms mest självklara mötesplatser. Med flera riktigt bra restauranger utanför porten (populära NOOK ligger faktiskt i huset) och Nytorget minuter bort, är det väldigt lätt att vara spontan. Att Skånegatan på senare tid förvandlats till en blomstrande gågata sommartid gör knappast saken sämre. Lägg till det utmärkta kommunikationer, med flertalet innerstadsbussar i närområdet och Medborgarplatsen och Slussen på promenadavstånd.