Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kallforsvägen 19
  [Område] => Bandhagen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 76 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 306 kr/mån inkl. värme, vatten & bas-tv )

Kallforsvägen 19

ELEGANT OCH FAMILJEVÄNLIGT I LUMMIG FEMTIOTALSMILJÖ

TEXT: ENGSTRÖM STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kallforsvägen 19
Område
Bandhagen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
76 kvm
föreningens information
Avgift
4 306 kr/mån inkl. värme, vatten & bas-tv

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 676 kr/år
Total driftskostnad
6 276 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlsson & Strehlenert 1952

Fastigheten på Kallforsvägen tillhör kvarteret Kryssvalvet 5, stiligt och effektivt uppfört av HSB åren 1952-1953, då större delen av Bandhagen byggdes. Detta smalhus i tre våningar ritades av Bengt Karlsson och Curt Strehlenert på HSB:s arkitektkontor. Den tidstypiska planritningen gör att smalhusen grupperades runt mer eller mindre öppna gårdar som inkluderar stora, idag uppvuxna grönområden. Lägenheterna var välplanerade och hade för tiden förhållandevis hög standard, och förstås utförda i mycket kvalitativa material. Fastigheten är ett fint exempel på tidens rådande arkitektur, men något originellt är fasaden som här är satt i gul tegel, vilket inte är så vanligt i Stockholm. Husen i kvarteret är snarlika men skiljer sig i sina olika portiker, här i stenfattning och med stort glas i dörren. Ytterligare ett fint blickfång för huset är dess balkonger, som överlag är något olika, men oftast i korrugerade plåt och som här met ett genombrutet svart smidesparti. Bortsett från en balkongrenovering i slutet av 90-talet samt inplåtning av fönstrens utsida, har fastigheterna inte genomgått några större ombyggnader. Idag tillhör Kryssvalvet 5 Brf Bandhagen, en mycket väletablerad och stabil förening som även äger fastigheterna i Bandhagens centrum med dess affärslokaler. I fastigheten finns tvättstuga, en övernattningslägenhet och ett hobbyrum. Gården runt husen, med både grönska och lekplats, skapar fin gemenskap bland de goda grannarna runt omkring.

FÖRENINGEN

HSB:s BRF Bandhagen

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s BRF Bandhagen i Stockholm (org. nr 702000-1140) innehar tomträtt till samt äger och förvaltar byggnaderna på fastigheterna kv. Bandlisten 1, Glasteglet 2, Stjärnvalvet 1, Kryssvalvet 5, Löpskiftet 1, Rullskiftet 2, Murbruket 1 samt Pettringen 2 i Bandhagen. Föreningen upplåter 554 st lägenheter med bostadsrätt och har 1 st hyresrätt samt 101 st lokaler och 150 p-platser och garageplatser. Observera att du behöver ett medlemskap i HSB Stockholm.

Föreningens bildande

Föreningen bildades i mitten av 1950-talet i samband med att Bandhagen anlades. Föreningen äger och förvaltar centrum, som byggdes under 1950-talet. Föreningen arbetar aktivt med att förvalta den planeringstanke och estetik som präglade den tiden, bl.a. genom ett enhetligt skyltprogram i retrostil.

Mark

Föreningen innehar fastigheter genom ett tomträttsavtal med Stockholms stad, tilläggsavtalas 2024.

Förvaltare

Föreningen har ekonomisk och administrativ förvaltning via HSB Stockholm, samtidigt som föreningen har egna anställda fastighetsskötare för mark och hus.

Renoveringar

Stambyte och renoveringar av husen utfördes under åren 2002-2005. I föreningens lägenheter uppdaterades elen i samband med stambytet där även jordfelsbrytare installerades och 3-fas drogs fram. Från 2016 och framåt genomförs upphandling och installation av nya fönster. 2017 besiktigades de horisontella stammarna. 2015 renoverades tvättstugorna. 2008 gjordes en radonmätning med godkända värden. 2017 såldes lägenheter som tidigare varit lokaler för ett välkommet kapitaltillskott till föreningen. Under 2018-2019 skedde en översyn av utemiljön, man planerar även för fler p-platser.

Kommande renoveringar

Fönsterbytet i föreningen startade hösten 2019 och beräknas pågå t.o.m. 2020.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 105 mkr per bokslutet 2018 medan de årliga intäkterna uppgår till nästan 30 mkr . Skuldkvoten är cirka 3,300 kr/kvm boyta, snittet i kommunen uppgår till 6.000 kr/kvm. Föreningen äger runt 100 st lokaler av olika slag inklusive Bandhagens centrum/Bandhagsplan med affärer, lokaler m.m. Ca 25% av föreningens årliga driftsintäkter kommer från hyresgästerna till dessa lokaler.

Avgifter

Inför 2020 finns beslut om avgiftshöjning på 2%. Vilket motsvarar cirka 100 kronor mer i månaden.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring AB inkl. styrelseansvarsförsäkring.

Städning och städdagar

Föreningen har anställd personal som sköter fastighetsservicen under ledning av föreningens styrelse. Föreningen hämtar grovsopor en gång i månaden utan kostnad.

Gemensamma utrymmen

I de flesta fastigheter finns barnvagnsrum. Cykelrum finns också i de flesta av husen. Det finns möjlighet att hyra extra förrådsutrymmen eller lokaler via HSB. På Kallforsvägen 11 och Fågelstavägen 16 finns små enkla hobbylokaler utrustad med snickarbänk. Föreningen har även en festlokal i Bandhagens centrum (Bandhagsplan 3) och en övernattningslägenhet med 4 st bäddar (Kallforsvägen 27). Här och var finns även renoverade lekplatser.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor i huset på Kallforsvägen 5, utrustade vardera med 3 st tvättmaskiner, 1 st torktumlare och 1 st torkskåp. Mangelrum och torkrum finns också.

Parkering

94 st p-platser utomhus samt inomhusgarage med 48 st platser. Till platserna är det separat kö. I och omkring området finns också ett antal 7-dygnsparkeringar med avgiftsfria platser. I övrigt gäller gratis datumparkering.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med tre leverantörer. Com Hem erbjuder bredband och TV via kabel. Com Hems grundutbud levereras med analog signal via det traditionella antennjacket och ingår i avgiften.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument oktober 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bandhagen är en charmig 50-talsförort med ett för tiden typiskt centrum; invigning av centrum och tunnelbana skedde 1954. Här finns ett varierat utbud av förnödenheter som mataffär och apotek, men här finns även en frisör, en skomakare och skräddare, ett café och konditori samt en garnaffär. På gångavstånd finns också Högdalens centrum för den som söker variation. Området harett bra utbud av både förskolor och skolor, samt den av många barnfamiljer uppskattade parkleken, Bandängen, med levande djur. Bandhagen har bra kollektivtrafik, med tunnelbana och busslinjer som sträcker sig tvärs över söderförort. Här tar du dig enkelt till områden som Älvsjö, Skarpnäck, Midsommarkransen och Bagarmossen. Tunnelbanan har du sju minuters promenad bort och en kvart senare är du framme vid Slussen.