Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 29 B, 2 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 6 rum och kök
  [Area] => 191 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 11 130 kr/mån inkl. värme, vatten, fiberuppkoppling och basutbud kabel-tv )

Hornsgatan 29 B

PARADVÅNING MED FANTASTISKA KAKELUGNAR OCH BALKONG

FOTO: BOUKARI TEXT: PETTERSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 29 B, 2 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
6 rum och kök
Area
191 kvm
föreningens information
Avgift
11 130 kr/mån inkl. värme, vatten, fiberuppkoppling och basutbud kabel-tv

Arkitekturen

Arkitekt: Anders Wilhelm Bergström 1889

Rosendal Större 20 uppfördes under 1888-1889 och för ritningarna svarade Anders Wilhelm Bergström som bland annat ansvarat för Katarina norra och södra skola samt Saltsjöqvarn. Fastigheten har en mycket vacker och välbevarad fasad från 1880-talets sista år. Bottenvåningen är putsad i en grå nyans och här finns fyra butiker med snickerier som troligtvis är från 1900-talets första år. I husets mitt finner vi en kolonnportal som pryds av två urnor och den omger en rödmålad port med glasade, övre fyllningar. Våning 1-2 trappor är rusticerad och avfärgad i en vitbeige nyans. På våningsplanen därovan är fasaden klädd med hårdbränt tegel och här finns en rik dekor med profilerade fönsteromfattningar och överstycken i form av frontoner och kornischer. I fasadens ytterkanter finns svagt utskjutande sidorisaliter som pryds av rustikkedjor. Dessa avslutas ovan takfoten av prydnadsgavlar. Fönstren är brunmålade och bevarade sedan 1889. Brf Anno 1889 i Stockholm är en vänlig, välskött förening bestående av 12 lägenheter med bostadsrätt och 3 kommersiella lokaler med hyresrätt.

FÖRENINGEN

Brf Anno 1889 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Brf Anno 1889 i Stockholm består av 12 lägenheter med bostadsrätt och 3 kommersiella lokaler med hyresrätt.

Tomträtt

Föreningen disponerar fastigheten med tomrätt och avtalet löper till utgången av 2022 med en årlig avgäld på 145 500 kr.

Ekonomi

Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar. Under 2018 förhandlades däremot avtalen om för föreningens kommersiella lokaler och hyrorna höjdes med 15 % till ca 264 tkr/år. Föreningen har långfristiga skulder på ca 6,9 mkr, vilket ger ett nyckeltal på ca 5 240 kr/kvm bostadsrättsyta. En bra nivå för en förening på Södermalm. Under 2018 omförhandlades dessutom lånen vilket ledde till en sänkning av räntekostnaderna.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Hem och Fastighet AB.

Trappstädning

Trappstädning utförs av HemMiljö AB och är inget de boende behöver utföra.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om hela 24 kvm.

Renoveringar

2018 renovering av originalfönster mot Hornsgatan samt installation av fiber till varje lägenhet. 2017 totalrenovering av gård och service av hissmaskineri. 2016 renovering av tak samt fönster och dörrar mot gård. 2016 högtrycksspolning av stammar och stickledningar. 2015 totalrenovering av trapphus. 2018 ny fjärrvärmeanläggning samt högtrycksspolning av stammar och stickledningar. 2006 renovering av fasader mot gata. 2005 installation av bullerfönster. 1975 stambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med två nya tvättmaskiner, barnvagnsrum, cykelrum och gård med möblemang.

Juridisk person

Föreningen accepterar inte juridisk person som medlem.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från föreningen.

Bredband och kabel-tv

Viasat levererar bredband och digital-tv via fiber. Kostnaden för detta ingår i månadsavgiften.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2018 samt kontroll med styrelsen 23 maj 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Det centrala boendet mellan Mariatorget och Maria Magdalena kyrka ger dig närhet till allt vad Södermalm har att erbjuda. Här finns en uppsjö av trevliga restauranter och caféer, charmiga vintagebutiker och unika små inredningsaffärer. Gamla klassiska barer och restauranger som Söders Hjärta har på senare år kompletterats med nya uppstickare med mat från världens alla kök. Utanför porten känner du av Hornsgatans puls och du har även nära till vackra Söder Mälarstrand, trendiga Götgatan, myllrande Medborgarplatsen och grönskande Årstaviken. Området runt Mariatorget har en varierande arkitektur, men de flesta hus är imponerande sekelskiftesbyggnader, vilket skapar en pampig och vacker livsmiljö. Kommunikationerna på denna del av Södermalm är också utmärkta med absolut närhet till Slussens och Mariatorgets tunnelbanestationer såväl som flera busslinjer.