Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Radhus
  [Adress] => Måbärsstigen 48
  [Område] => Hässelby Södra Villastad
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum och kök
  [Area] => 121,5 + 21 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 900 kr/mån inkl värme, vatten/avlopp, bredband 150mbit, TV, tillgång till cykelförråd, bastu, tvättstuga m.m. Garage 200 kr inkl tvätthall. )

Måbärsstigen 48

UNIK ARKITEKTUR MED HÖG STANDARD OCH STOR INREDD TRÄDGÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: LIFFNER STYLING: RYDMANS HEM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Måbärsstigen 48
Område
Hässelby Södra Villastad
Rum
6 rum och kök
Area
121,5 + 21 kvm
föreningens information
Avgift
4 900 kr/mån inkl värme, vatten/avlopp, bredband 150mbit, TV, tillgång till cykelförråd, bastu, tvättstuga m.m. Garage 200 kr inkl tvätthall.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hässelby Slotts Trädgårdsförening
En fantastisk trädgård, öppen för allmänheten mellan 13-16.
Strandpromenaden
Att ta en promenad efter stranden är sagolikt vackert. Missa inte glasskiosken!
Kaananbadet
Kanaan är känt för vidsträckta gräsmattor, en asfalterad basketbollplan, en beachvolleybollplan (sand), och ett mindre hopptorn.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Stäck 1957

Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 48 var redaktör Per ”PePe” Persson med familj, som bland annat var redaktionschef på Dagens Eko.

Föreningen har fått byggnadsvårdspris för sin arktektur och arkitekterna bakom tillhörde modernitetens och rekordårens främsta i sin bransch. Radiohusen ritades med radhusområdet Atlantis i Vällingby som inspirationskälla och hör tillsammans med Riksrådsvägen i Skarpnäck till de mest intressanta och arkitektioniska radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i en glittrande ädelputs, vilket är putsarnas Rolls Royce. Här finns entrédörrar i ek med sidoljus intill samt tak över entrén med tidstypiska svarta handledare och takhållare. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster.

I bostadsrättsföreningen finns gemensam utrustning för trädgårdsredskap, skottkärror, gräsklippare med mera. Här finns även ett gemensamt cykelförråd och ett förråd för husens originaldetaljer som medlemmar bevarat från tidigare renoveringar. Här finns även en gemensam bastu, tillkommen genom finlandssvenske Allan Schulmans försorg, och än idag i bruk. Idag har utrymmet utvecklats till ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla. I samma länga som bastun finns även en gemensam tvättstuga och torkrum med industrimaskiner.

FÖRENINGEN

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Brf Surkullan äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 radhus med bostadsrätt. Bostadsytan är cirka 3 800 kvm. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger per bokslutet 2019 på cirka 3,8 mkr, vilket ger en skuldkvot per boarea om cirka 1 000 kr/kvm. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc. 2022 kan det bli några hundralappar i höjd avgift menar styrelsen, i värsta fall. Enbart sett till stamrenoveringen som genomförs 2021.

Radonmätning

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bunden till och med 2028 med en årlig avgäld på ca 184 tkr.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2021, garageportarna bytta. 2019, energideklaration utförd. 2015, renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna. (Originalkarmar och handtag är bevarade på fönstrens insidor.) 2014, renovering av trappor, gruppavtal för internet tecknat hos Com Hem till samtliga lägenheter. 2012, byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater. 2011, utförd radonmätning. 2010, ny takpapp, infästning av nya takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2007, ny nedgrävd sopanläggning, spolning av dagvattenledning. 2006, relining av avloppsstammar, byte av takfönster. 2004, byte av all utrustning i undercentralen. 1986, installation av undertrycksventilation. 1980, ombyggnad, uppregling och tilläggsisolering av alla tak. Utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolvet. 1958, byggnadsår.

Stamrenoveringen

I föreningen genomförs en renovering av stammar där man byter alla synliga järnrör, medan en huvudavloppsstam i källargolven skall renoveras med en teknik så att den kan hålla i uppåt 50 år (relining, nylonfodring insida rör). Inga badrum kommer få erfara ingrepp, man byter rören underifrån, inga tätskikt bryts. För denna radhuslänga (26-30) har arbetet redan utförts. Hela projektet i föreningen förmodas vara klart till midsommar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga/bastu

Det finns en gemensam tvättstuga och bastu i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl.a. mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Parkering/garage

Föreningen Fresiagarage tillhandahåller garage- och parkeringsplatser till sina medlemmar. Medlemskap beviljas endast de som är medlemmar i BRF Surkullan eller BRF Solbacken. Till radhuset ingår medlemskap i denna förening med en garageplats (200 kr/mån) inkl. tillgång till tvätthall.

Bredband och kabel-tv

Kabel-TV och bredband 150 Mbit/s via Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson i mars 2021 samt insamling av officiella uppgifter från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hässelby Södra Villastad och närområdet erbjuder ett stort utbud. På badrocksavstånd hittar du en långgrund strand och bryggor vid Hässelby Strandbad och på promenadavstånd finns ytterligare fyra strandbad; Maltesholmsbadet, Kaananbadet, Hässelby allmänna bad och Lövstabadet.

Nuvarande ägare spendarar mycket av sin fritid i segelbåten och det finns fyra båtklubbar i området. Grimsta naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten.

På östra sidan finns Hesselby Slott med hotell och restaurang som anordnar nationaldagsfirande, grillkvällar och afternoon tea. I slottskällaren hittar du uppskattade Hesselby Krukmakeri med butik och på Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé med rättigheter och matservering året runt.
På västra sidan finns Riddersviks gård med café och på onsdagarna under sommarmånaderna är det grillkvällar och uppvisning av veteranbilar. I maj månad går dessutom det årliga veteranmopedrallyt Harald Nielsen Memorial, i år med Kung Carl XVI Gustafs moped från ungdomsåren på startlinjen. Ytterligare västerut finns Görvälns slott som går att ta sig både med bil och båt, ett mysigt utflyktsställe med fine-dining restaurang. På promenadavstånd finns flertalet förskolor, Maltesholmsskolan (årskurs 1-6), Internationella Engelska skolan (årskurs 4-9) och Hässelby Villastads skola (årskurs 1-9).


Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119. Till Fridhemsplan tar det 25min med tunnelbanan och lika länge med bil.
Till Barkaby handelscentrum med bland annat IKEA och Outlet-område tar det knappt 15min med bil. På behagligt avstånd, vid rondellen in till Hässelby, byggs nu förbifart Stockholm som kommer att knyta samman området med Ekerö och Kungens kurva.