Type and press Enter.

Måbärsstigen 48

UNIK ARKITEKTUR MED HÖG STANDARD OCH STOR INREDD TRÄDGÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: LIFFNER STYLING: RYDMANS HEM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Måbärsstigen 48
Område
Hässelby Södra Villastad
Rum
6 rum och kök
Area
121,5 m² + 21 m² biarea
föreningens information
Avgift
4 900 kr/mån inkl värme, vatten/avlopp, bredband 150mbit, TV, tillgång till cykelförråd, bastu, tvättstuga m.m. Garage 200 kr inkl tvätthall.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hässelby Slotts Trädgårdsförening
En fantastisk trädgård, öppen för allmänheten mellan 13-16.
Strandpromenaden
Att ta en promenad efter stranden är sagolikt vackert. Missa inte glasskiosken!
Kaananbadet
Kanaan är känt för vidsträckta gräsmattor, en asfalterad basketbollplan, en beachvolleybollplan (sand), och ett mindre hopptorn.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Karlén & Stäck 1957

Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 48 var redaktör Per ”PePe” Persson med familj, som bland annat var redaktionschef på Dagens Eko.

Föreningen har fått byggnadsvårdspris för sin arktektur och arkitekterna bakom tillhörde modernitetens och rekordårens främsta i sin bransch. Radiohusen ritades med radhusområdet Atlantis i Vällingby som inspirationskälla och hör tillsammans med Riksrådsvägen i Skarpnäck till de mest intressanta och arkitektioniska radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i en glittrande ädelputs, vilket är putsarnas Rolls Royce. Här finns entrédörrar i ek med sidoljus intill samt tak över entrén med tidstypiska svarta handledare och takhållare. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster.

I bostadsrättsföreningen finns gemensam utrustning för trädgårdsredskap, skottkärror, gräsklippare med mera. Här finns även ett gemensamt cykelförråd och ett förråd för husens originaldetaljer som medlemmar bevarat från tidigare renoveringar. Här finns även en gemensam bastu, tillkommen genom finlandssvenske Allan Schulmans försorg, och än idag i bruk. Idag har utrymmet utvecklats till ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla. I samma länga som bastun finns även en gemensam tvättstuga och torkrum med industrimaskiner.

FÖRENINGEN

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 030 004 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20190401 på 6,5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 80 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna. Renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna.

2014 Renovering av trappor

2014 Gruppavtal för internet tecknat hos ComHem till samtliga lägenheter

2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater

2011 Utförd radonmätning

2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren.

2008 Utförd energideklaration, godkänd 2008-08-28

2007 Ny nedgrävd sopanläggning

2007 Spolning av dagvattenledning

2006 Relining av avloppsstammar

2006 Byte av takfönster

2004 Byte av all utrustning i undercentralen

1986 Installation av undertrycksventilation

1980 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak

1958 Byggnadsår

Kommande renoveringar

Garageportarna kommer att bytas ut till motsvarande nya portar med fjärrstyrd öppning.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl a mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren. Bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV och bredband 150mbit genom ComHem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hässelby Södra Villastad och närområdet erbjuder ett stort utbud. På badrocksavstånd hittar du en långgrund strand och bryggor vid Hässelby Strandbad och på promenadavstånd finns ytterligare fyra strandbad; Maltesholmsbadet, Kaananbadet, Hässelby allmänna bad och Lövstabadet.

Nuvarande ägare spendarar mycket av sin fritid i segelbåten och det finns fyra båtklubbar i området. Grimsta naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten.

På östra sidan finns Hesselby Slott med hotell och restaurang som anordnar nationaldagsfirande, grillkvällar och afternoon tea. I slottskällaren hittar du uppskattade Hesselby Krukmakeri med butik och på Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé med rättigheter och matservering året runt.
På västra sidan finns Riddersviks gård med café och på onsdagarna under sommarmånaderna är det grillkvällar och uppvisning av veteranbilar. I maj månad går dessutom det årliga veteranmopedrallyt Harald Nielsen Memorial, i år med Kung Carl XVI Gustafs moped från ungdomsåren på startlinjen. Ytterligare västerut finns Görvälns slott som går att ta sig både med bil och båt, ett mysigt utflyktsställe med fine-dining restaurang. På promenadavstånd finns flertalet förskolor, Maltesholmsskolan (årskurs 1-6), Internationella Engelska skolan (årskurs 4-9) och Hässelby Villastads skola (årskurs 1-9).


Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119. Till Fridhemsplan tar det 25min med tunnelbanan och lika länge med bil.
Till Barkaby handelscentrum med bland annat IKEA och Outlet-område tar det knappt 15min med bil. På behagligt avstånd, vid rondellen in till Hässelby, byggs nu förbifart Stockholm som kommer att knyta samman området med Ekerö och Kungens kurva.