Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sjöbjörnsvägen 23
  [Område] => Gröndal
  [Våning] => 
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 35,5 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 3 253 kr/mån I avgiften ingår värme och vatten. Obligatorisk avgift om 500kr/mån tillkommer för parkeringsplats. Platsen kan hyras ut för betydligt mer än så om man ej behöver bilplats. 
)

Sjöbjörnsvägen 23

GAVELLÄGENHET MED VILLAKÄNSLA I GRÖNDAL

TEXT: DALHAMN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sjöbjörnsvägen 23
Område
Gröndal
Rum
1 rum
Area
35,5 kvm
Avgift
3 253 kr/mån I avgiften ingår värme och vatten. Obligatorisk avgift om 500kr/mån tillkommer för parkeringsplats. Platsen kan hyras ut för betydligt mer än så om man ej behöver bilplats.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: J A Lidström 1905

Huset byggdes 1905 av byggherren J A Lidström, som en praktfull villa med en stor tomt på bästa läge vid Sjöbjörnsvägen. Vid den tiden byggdes ett hundratal hyresvillor i Gröndal, men de flesta kom att rivas under 40- och 50-talen. Dock inte Lugnet, som denna fastighet heter. Byggnaden vilar på en svart, putsad sockel och är en våning högre mot gatan än mot gården. I fasadens mitt finnes en praktfull öppen veranda som avslutas först ovan takfoten av en ståtlig, panelklädd prydnadsgavel. Verandan pryds av en rik kontursågad dekor som är målad i en bruten vit nyans. Fasaden är grovt spritputsad med slätputsade fönsteromfattningar.

FÖRENINGEN

Brf Taljan Nr 22

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten med 5 lägenheter.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten under 1980- talet. Föreningen är äkta.

Mark

Föreningens mark är upplåten med tomträtt.

Förvaltare

Föreningen sköter den ekonomiska samt tekniska förvaltningen själva.

Renoveringar

Under mitten av 1980- talet gjordes omfattande ROT renoveringar med stammar etc (se årsredovisningen). Fasad, fönster, tak, snickerier och balkonger renoverades under 2012. Husets sköts om och man har under senare år bland annat spolat stammarna, renoverat de utvändiga förråden med ny panel etc (2017). Värmepannan har bytts (huset har elpanna). Man har i år grävt upp infarten och bytt grus etc.

Kommande renoveringar 5-10 år)

Föreningen har en underhållsplan, Endast normalt underhåll är planerat. Man håller på att se över fläktlösningar för 4 av föreningens bostäder där självdraget behöver förstärkas.

Varmvattenberedare samt staket och grind.

Ekonomi

Enligt revisorn har föreningen bra ekonomi och bra kassaflöde. Belåningen är cirka 85 00 kr per kvm boyta. Snittet för Gröndal, Aspudden och Midsommarkransen är cirka 7 000 kr i lån per kvm boyta.

Trappstädning

Föreningen sköts av de boende enligt rullande schema.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger på plannivå (framsida av huset vid parkeringen) i anknytning till källarförråden. Två tvättmaskiner (ena inköpt förra året och den andra är ungefär 5 år gammal), en torktumlare (5 år gammal) och ett torkskåp (5 år gammal). Mindre renovering av tvättstugan gjordes under 2018 som inkluderade ommålning samt ny inredning. Finns även en bokbytarklubb i tvättstugan

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fantastisk trädgård med plats för hängmatta, utemöbler och grill. Här finns bland annat jordgubbsland, vinrankor, äppelträd, körsbärsträd, päronträd, bärbuskar, kryddodling och gemensam kompost.

Parkering

Varje bostad har en egen parkeringsplats. Kostnaden är 500 kr per månad och är obligatorisk. Men då det råder stor brist på parkeringsplatser är det mycket lätt att hyra ut platsen för en högre summa än 500 kronor.

Bredband och kabel-tv

Bredband finns möjligt genom ADSL uppkoppling (telejack). Kabel Tv utbud finns ej.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ordförande 2019-07-22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Sedan tvärbanan byggdes ut tar du dig smidigt mellan Solna och Sickla och innanför tullarna. På nära avstånd finns även Vintervikens trädgårdar med restaurang och café, samt nybyggda utomhus-padelbanor, liksom Liljeholmens centrum med stort shopping- och serviceutbud, konsthallen Färgfabriken, tunnelbana och flertal busslinjer. Vill du ha stadspuls hoppar du på cykeln och kommer på åtta minuter till Hornstull.