Type and press Enter.

Södermannagatan 34

Nyrenoverad sekelskiftestvåa med balkong på bästa läge i SoFo

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: BERTHELS

Denna bostad är såld

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 34
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
59 m²
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 187 kr/mån Inkl. värme och V/A.

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
Driftskostnader enligt schablon.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: P. J. Lindblad, 1903

På fastigheten Bondetorpet 19 uppfördes i början av 1900-talet en byggnad ritad av arkitekt Per Johan Lindblad, ett bostadshus i fem våningar med butiker i suterrängplan som stod färdigt för inflyttning 1905. Till historien hör även en tidigare arkitektritning som i viss mån också fick inflytande på husets slutliga utförande. Huset ståtar i hörnet av Södermannagatan och Skånegatan och har en fin sparsmakad fasad med detaljer som vackra originalfönster och tidstypiska portaler. Brf Skånegård som förvaltar huset bildades redan 1920 och kan alltså nästa år fira sitt 100-årsjubileum. Föreningen har en fin gemensam innergård med grill, utemöbler och väster. I huset finns även en bastu med relaxavdelning.

FÖRENINGEN

Brf Skånegård

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen registrerades 1920. Föreningen består av 31 lägenheter varav samtliga 31 är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 4 lokaler med hyresrätt. Huset ritades 1903-1907 av arkitekt P. J. Lindblad. Föreningen äger marken där fastigheten står och är en s k äkta förening.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska av Driftia.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos If.

Urval renoveringar

Omläggning av tak 2000. El- och rörstambyte 2010. Fönsterrenovering och fasadrenovering, 2017. övrigt se årsredovisning för 2018 sid 3.

Kommande renoveringar

Se årsredovisning för 2018 sid 4. En undersökning gällande renovering av gårdsbjäklag pågår och i samband med renoveringen kommer tvättstugan rustas upp. Stammarna planeras spolas samt fiber installeras under 2020.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2018 till 8,565 mkr, vilket ger cirka 5 165 kr/kvm boyta. Föreningen hade hyresintäkter från lokalerna på ca 516 tkr under 2018. Avgifterna höjdes med 1,45% 2019-01-01. Beroende på omfattningen av framtida renoveringar kan avgifterna höjas men ingenting är beslutat i dagsläget.

Förråd

Ett stort vindsförråd på ca 15 kvm hör till lägenheten.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Comhem, ingår inte i avgiften. Föreningen kommer att ansluta till fiber under 2019. Idag ingår kabel-tv bas men det kommer utgå när fiber installerats.

Gemensamma utrymmen

Föreningen disponerar en gemensam bastu, verkstad, tvättstuga, cykelförråd och gemensam utegård. Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare samt ett torkskåp.

Parkering

Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Boendeparkering på gatan gäller.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Detta läge är svårslaget, ett stenkast till Nytorget, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda. Du kan äta din frukost på Il Caffe snett mittemot eller på Café Pascal runt hörnet för att bara ta några exempel. Nytorget ligger ett kvarter bort. Samtidigt som området har hög puls med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Åt andra hållet är citypulsen högre, med Götgatan, Skrapan, Ringen och Medborgarplatsen på kort gångavstånd.