Type and press Enter.

Helgalunden 13

MYSET VID HELGALUNDEN – LJUS OCH RYMLIG TVÅA MED BALKONG

TEXT: MURÈN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgalunden 13
Område
Södermalm
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
66 m²
faktisk uppmätning
Avgift
3 687 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel TV grundutbud (obl. tillägg för bredband samt balkong 163 kr/mån)

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN WALLANDER 1927

Kvarteret Vågskivan är ett s k storgårdskvarter som uppfördes 1927 för HSB:s räkning och ritades av dess chefsarkitekt Sven Wallander. Husen är utomordentligt fina exempel på tjugotalsklassicism med slätputsade röda fasader som exteriört knappt förändrats alls under årens lopp. Endast mot gårdsfasaden syns en nyhet i form av de balkonger som satts upp på senare år. På den stora och lummiga innergården finns flera uteplatser och grillmöjlighet. Brf Vågskivan är en anrik, stor och stabil förening med låg belåningsgrad. Den bildades som en bostadsförening inom HSB redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 kommersiella lokaler med hyresrätt. De boende har även en stor gemensamhetslokal som används för möten, fester och övernattning och som kan hyras för en billig peng. Lokalen är utrustad med toalett, dusch, pentry, bord, stolar och fyra sängplatser. I föreningen finns även tre välutrustade tvättstugor och cykelförråd

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Vågskivan

Allmänt om föreningen

Föreningen äger fastigheten Vågskivan 37 med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 kommersiella lokaler med hyresrätt på sammanlagt cirka 500 kvm (intäkt från lokaler var ca 665 000 kr år 2017). Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2018 Takrenovering, OVK och renovering av trappuppgångar. 2017 Renovering av trapphus samt tvättstuga och torkrum Hallandsgatan 50. 2017 Arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan. 2016 Stamspolning. 2015 Renovering av innergården på Hallandsgatan 50 samt renovering av hissen på Tjurbergsgatan 38. 2014 Byte av samtliga dörrar till vindarna. 2010/2011 Byte av elstammar (installation av 3-fas). 2009 Stamspolning. 2007 Renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården. 2006 Renovering av samtliga fasader mot gatan. 1977-85 Byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). Stammarna beräknas hålla till minst 2035.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar fönsterrenovering under 2020. Muren mot grannföreningen på Hallandsgatan 48 ska eventuellt åtgärdas. I övrigt sker endast löpande underhåll. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 13,6 mkr, vilket ger cirka 1 552 kr/kvm boyta, en mycket låg skuldnivå. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 3,5% av prisbasbeloppet av köparen samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet per pantsättning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I försäkringsavtalet ingår även en kollektivt tecknad tilläggsförsäkring för bostadsrätter, s.k. bostadsrättstillägg. Vanlig hemförsäkring tecknas enskilt.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. Föreningen har en gemensam städdag varje vår.

Tvättstugor

I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36), en av dessa är inte bokningsbar utan fungerar som drop-in. Två större torkrum samt mangelrum finns också.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor och trevlig innergård med utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även en gästlägenhet, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor.

Förråd

Till lägenheten hör två förråd, ett mindre i källaren och ett större på vinden.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv med basutbud samt bredband ingår i avgiften. Leverantör Telenor (250/100 Mbit). Obligatorisk tillägg om 125kr/mån.

Medlemskap och ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem. Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanentboende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida oktober 2019 samt årsredovisning 2018 och kontrollerade med föreningen 2020-01-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.hsb.se/stockholm/brf/vagskivan.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger lugna Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika nyanser, inbäddade i lummig grönska. Här, mitt på Södermalm, råder ett fridfullt lugn, och ändå befinner du dig mitt i smeten. På kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station, Mariatorget och SoFo, med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer.