Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 67, 4 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 68 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 765 kr/mån inkl. värme och vatten )

Högbergsgatan 67

HISTORISK FUNKIS MED BALKONG I SÖDERLÄGE - MYCKET LÅG AVGIFT

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 67, 4 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
68 kvm
föreningens information
Avgift
765 kr/mån inkl. värme och vatten

Arkitekturen

Arkitekt: Jan Wahlman 1953

Dykärret Större 17 är en sex våningar hög byggnad med suterrängvåning. Den stod klar 1953 och ritades av Jan Wahlman, som var anställd på Holger Bloms arkitektkontor. Det är inte omöjligt att Blom också var inblandad i arbetet, men det är Wahlmans signatur på ritningarna. Jan Wahlman var son till Lars Israel Wahlman som bland annat ritat Engelbrektskyrkan i Stockholm. Jan Wahlman har också ritat och restaurerat en mängd kyrkor. Dykärret Större 17 byggdes för stiftelsen Josephinahemmet, som var ett äldreboende för katolska män och kvinnor. Josephinahemmet grundades 1873 av änkedrottning Josefina, född i Milano och katolik, och låg först i en byggnad på intilliggande Björngårdsgatan, bredvid byggnaden ”Oscar I:s minne” som drottning Josefina låtit uppföra till minne av sin make kung Oscar I. Längst ner i den nya byggnaden fanns då den stod färdig till exempel samlingsutrymmen, matsal, storkök, kapell och expedition, och ovanför detta våningsplan med lägenheter. 1988 flyttade Josephinagården till Blackeberg och därefter flyttade den katolska folkhögskolan in i lokalerna. De sista nunnorna flyttade för ett par år sedan till Bromma, och deras lokaler byggdes om till lägenheter. Föreningen har dock kvar lokaler som hyrs ut till skolverksamhet och ger goda intäkter. Josephinagården är en pampig och stilfull byggnad med en röd tegelklädd fasad. På de översta våningsplanen finns flera burspråk med stora fönster och bröstning av grå och grön mosaik. Här finns dessutom balkonger av svart järnsmide. Brf Josephinagården är en förening med 36 lägenheter. Det är en äkta förening med stora lokalintäkter vilket möjliggör mycket låga månadsavgifter. Alla större renoveringar är avklarade. För de boende finns både en gästlägenhet och en takterrass. Dessutom en gemensam tvättstuga, förrådsutrymmen och sophantering. Föreningens gård är återställd utifrån arkitektens originalritningar.

FÖRENINGEN

Brf Josephinagården

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Dykärret Större 17. Man upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lägenheter (en etta på 29 kvm och en tvåa på 68 kvm) och 1 lokal (två våningsplan) med hyresrätt.

Tomträtt/mark

Föreningen äger marken till fastigheten och berörs därför inte av s k tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av BÅ-konsult AB. Fastighetsskötsel sköts av Saltsjöstadens Förvaltning.

Renoveringar

2010 - Stamrenovering av kök och badrum

2010 - Dragning av el

2010 - Uppvärmningen (ny fjärrvärmecentral)

2011 - Fönsterrenovering

2014 - Renovering av tvättstugan

2015 - Totalrenovering av hissen

2016 - Ventilationen åtgärdad

2016 - Renovering av balkongerna

2017 - Renovering av trapphuset, inkl. säkerhetsdörrar i tidstypisk stil

2018 - Gården återställd utifrån arkitektens originalritningar och ett nytt gårdshus med bland annat cykel- och barnvagnsförvaring

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att återställa entréporten i en mer tidstypisk originalstil (ca 130 tkr) samt byta låssystem till s.k. inpasseringsbrickor.

Ekonomi

Föreningen är otroligt välskött främst beroende intäkter från hyreslokalen på strax under 1,8 mkr under 2018. De långfristiga skulderna ligger på ca 15,8 mkr vilket motsvarar ca 5 710 kr/kvm.

Andrahandsuthyrning

Kräver tillstånd av styrelsen. Föreningen tar ut en avgift på 10 % av prisbasbeloppet för andrahandsuthyrning årligen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen köper in denna tjänst från ett företag.

Städdagar

Föreningen har normalt två gemensamma städdagar om året.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga som är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare samt en mangel.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 8 kvm.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, takterrass, gästlägenhet (200 kr/natt), barnvagnsutrymme och trevlig gård med trädgårdsmöbler och grill. Gällande cyklarna så skriver föreningen följande på sin hemsida: "Källaren; Här har du din cykel om du inte cyklar ofta. Stället vid källardörren. Här är platsen för skolans cyklar och även för dig. Bra för cyklar med stora cykelkorgar eller cyklar som inte passar i de andra ställen. Snart kommer också en ny gårdsdörr via Högbergsgatan, så att du enkelt kan ta upp och ner cykeln. Cykelskjulet; Här har du cykeln om du använder cykeln ofta. Cykelhuset; Här kan du som cyklar ofta, också ha din cykel. OBS! Cykeln måste hänga i ställningen. Inga cyklar på golvet."

Bredband och kabel-tv

Bredband via Bredbandsbolaget med fiberkabel och en hastighet på 100 Mbit/s. Medlem bekostar denna kostnad samt kabel-tv själv.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande accepteras med ett krav på minst 10 % ägande för den som ska bo i lägenheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-08-05, årsredovisning 2018 samt kontakt med ekonomisk förvaltare BÅ-konsult AB. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du mitt på Södermalm, nära det mesta, men bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och även nära Södra station, så kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress. Här kan du välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadsstämning mitt i storstaden.