Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Regeringsgatan 85
  [Område] => City / Norrmalm
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 82 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 468 kr/mån inkl. värme och vatten. )

Regeringsgatan 85

CENTRAL 1920-TALSLÄGENHET MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Regeringsgatan 85
Område
City / Norrmalm
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
3 rum
Area
82 kvm
föreningens information
Avgift
2 468 kr/mån inkl. värme och vatten.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1927 Albin Stark

Torkan 20 uppfördes under åren 1927 till 1929 och ritades av arkitekt Albin Stark. Han var en produktiv arkitekt som ritat åtskilliga byggnader i såväl Stockholm som Solna under flera decennier och i olika byggnadsstilar. Torkan 20 är ett välbevarat och elegant 1920-talshus i fem våningar, med bottenvåning i granit och därovan en fasad putsad i en ljusgrön nyans. De stora spröjsade originalfönstren är målade i vitt och omges av ljusgrå puts. Huset ligger i hörnet av Regeringsgatan och David Bagares gata. I Brf Torkan 20 finns 45 lägenheter, varav två är kvarvarande hyresrätter. Här finns även sex lokaler som hyrs ut. I en av dem finns Axel Rydströms Eftr som sålt sybehör sedan 1908. Föreningen har sex garageplatser dit man som boende kan ställa sig i kö.

FÖRENINGEN

Brf Torkan 20

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Stockholm Torkan 20. Fastigheten består av 45 lägenheter, varav 43 är bostadsrätter och 3 är hyresrätter. Föreningen har även 6 lokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1927 av arkitekt Albin Stark.

År föreningen övertog fastigheter

Bostadsrättsföreningen Torkan 20 bildades 2000 och föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts Rådrum Mäkleri och förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts av Åkerlunds Fastighetsförvaltning.

Garage och parkering

Det finns sex garageplatser i källaren, som kan hyras av en kostnad av 3.650 kr + moms. För närvarande är det kö till samtliga platser.

Renovering

Huset har värdeår 1930 och under 90-talet renoverades fasaden. Efter överlåtelsen till bostadsrättsföreningen har en hel del renoveringar utförts i huset. 2003 byttes stammarna samt elstigarna till 3-fas-el. Samma år utfördes bullermätning av fönster, bullerisolering samt tätning.

Under 2006 byttes tak och stuprännor samtidigt som vindsvåningarna byggdes. Även hissarna renoverades och tvättstugan, balkonger och franska balkonger byggdes. 2009 renoverades trapphuset med målning, nya dörrar och golvslipning.

2011 renoverades fönstren med reparationer och byte av ytterbågarna. 2015 renoverades garaget och garageporten. I dagsläget pågår renovering av takterrasser.

Kommande renoveringar

Underhållsplan finns och samtliga kommande renoveringar beräknas kunna finansieras från kassan samt löpande intäkter från avgifter mm. Närmast är en fasadrenovering våren 2020. Efter det finns det inga större renoveringsbehov på många år.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 22,3 mkr, vilket innebär 6 153 kr/kvm bostadsrättsyta. Ekonomin är riktigt bra, med cirka 50 % av intäkterna från kommersiella lokaler. Hyresrätterna är i dagsläget värda cirka 5-7 mkr, vilket ligger som en dold tillgång.

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. Avgift per kvadratmeter är 359 kr/år. Inga förändringar av avgiften är planerade.

Förråd

Källarförråd om ca 9 kvm hör till lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga och gemensam innergård.

Bredband och tv

Kabel-tv levereras av ComHem och bredband via fiber från Telia.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, årsredovisning 2018 samt kontakt med föreningens ordförande i september 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Övrigt

För omdragning av vatten och avlopp krävs föreningens godkännande. Alternativa planskisser i annonsen baseras på ombyggnationer som gjorts i andra lägenheter i huset.

OMRÅDET

Kvarteren kring Regeringsgatan är mycket trivsamma och det är lätt att glömma att du på denna plats befinner dig mitt i centrala Stockholm. Här minner området om hur det kunde se ut i stadens centrala delar innan rivningsvågen på 1960–1970-talen. Den som önskar grönska har Humlegården på ett par minuters promenadavstånd. En annan stadsoas är kvarteren kring Johannes kyrka och dess lägre äldre bebyggelse. Mittemot Torkan 20, på Regeringsgatan 74, ligger det klassiska nöjespalatset Nalen (Nationalpalatset) och i kvarteren runt omkring har tidigare funnits flera olika nöjesetablissemang. Idag är det lite lugnare på den fronten just precis intill, men det tar inte många minuter att nå till exempel Stureplan och Kungsgatan och dess stora utbud av till exempel restauranger och biografer. Tunnelbanans röda och gröna linjer finns på ungefär samma avstånd och ett flertal busslinjer trafikerar också nära.