Type and press Enter.

Sturegatan 60

SOM ETT EGET LITET HUS HELT NÄRA STUREPLAN – GÅRDSTVÅA MED KAKELUGN

TEXT: MURÉN FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sturegatan 60
Område
Östermalm
Areakälla
faktisk uppmätn norm SS 021053
Våning
0 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
45 m²
Avgift
1 471 kr/mån inkl värme, v/a, bredband, kabel-tv

Allmänt om fastigheten

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
4 800 kr/år
Beräknat antal pers
1

Arkitekturen

Arkitekt: Laurentz 1889

Älgen 23 är en ståtlig fastighet uppförd 1888-1889 efter ritningar av Johan Laurentz. Laurentz var en av det sena 1800-talets mest framgångsrika arkitekter och har ritat många storslagna bostadshus från denna tid, till exempel Strandvägen 17 och Strandvägen 35-41, Norrmalmstorg 4 (nuvarande Nobis Hotel) och Separators huvudkontor på Fleminggatan 8. Han hann rita cirka 50 byggnader innan han avled endast 50 år gammal. Älgen 23 är en byggnad i fem våningar med ett gathus som har två flyglar som fortsätter in mot gården. Huset har en vacker och välbevarad fasad från 1880-talets sista år, och dessutom med bevarade fönster, vilket inte tillhör vanligheterna. Arkitekturen präglas av den nordeuropeiska renässansen med både puts och tegel och är rikt dekorerad. Bottenvåningen och våning en trappa upp är rusticerade, därovan dominerar rött förbländertegel och rikt ornamenterade fönsteromfattningar. Längst upp, på fyra trappor, finns en relieffris föreställande de fem världsdelarna. Byggnaden fick inte centralvärme förrän så sent som 1990, då vattenburen fjärrvärme drogs in. Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturklassificering av byggnader, vilket innebär att det har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Brf Älgen 23 är en förening med god ekonomi och låga avgifter som varit desamma länge. I föreningen finns tolv lägenheter och man har en mycket trevlig innergård som följer årstidernas skiftningar och där det alltid finns något nytt att upptäcka. Magnolian är fantastisk på senvåren, sedan följer vackra rosor, en kryddhörna och många fina blommor av olika sorter. På gården finns även utemöbler och grill.

FÖRENINGEN

Brf Älgen 23

Föreningen

Brf Älgen 23 (org. nr 716419-6979) är en välskött äkta förening som förvärvade fastigheten Älgen 23 år 1987. Föreningen består av ett gathus beläget vid Stureparken på Sturegatan 60 och omfattar 12 lägenheter med bostadsrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 4718 kr per kvm boyta. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Avgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SaveTime Ekonomikonsult AB. Teknisk förvaltning sköts av föreningen.

Bredband och Kabel-TV

Bredband AllTele fiber samt kabel-tv Comhem ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner både juridisk person och delat ägande.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut någon överlåtelseavgift.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga. Cykelförråd i charmigt gårdshus. Mycket fin gemensam grönskande innergård med vackra planteringar, utemöbler och stensättning.

Förråd

Lägenheten disponerar stort vindsförråd på ca 20 kvm.

Renoveringar i urval

2018 tvättstuga, 2016 tak, 2015 hiss, 2007 fasad, 1990-talet stammar i kök och badrum, elstigare, fönster

Kommande renoveringar

2018/2019 renovering av fönster

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer inte.

OMRÅDET

Här bor du med ett fantastiskt läge lika nära Stureplan och citypulsen som Lill-Jansskogen och sportanläggningarna vid Lidingövägen. Humlegården och Stureparken är gröna lungor ännu närmare. De kollektiva kommunikationerna är mycket goda och T Stadion endast ett kvarter bort. Den stora allén på Valhallavägen sväljer mycket bilar och det är inte svårt att hitta parkeringsplats. Området är restaurang- och cafétätt och du promenerar lika lätt till city som till Djurgården.